JAM 2016. Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori – Balkan Jazz Bridges

 

Generalni poster JAM 2016 - 350

 
 

Jubilarni deseti JAM u Crnoj Gori održava se pod motom „Balkan Jazz Bridges“, što je ustvari glavni dio ovogodišnje manifestacije – radionice i koncerti koji će okupiti mlade talentovane džez muzičare iz regiona pod umjetničkim vođstvom renomiranih džez kompozitora i insturmentalista: beogradskog pijaniste Vasila Hadžimanova, makedonskog gitariste Tonija Kitanovskog i američkog saksofoniste Dejvid Binija (David Binney). Radionice će biti održane u KIC-u „Budo Tomović“ od 23. do 30. aprila.

Veze među muzičarima su uvijek spontane i nepredvidive. Hadžimanov i Kitanovski sarađuju već dugi niz godina, čine veći dio ansambla Toni Kitanovski Trio, rade kao edukatori na Univerzitetu „Goce Delčev“ u Štipu, gdje Toni Kitanovski predvodi Odsjek za džez. Obojica tako utiču na obrazovanje i kreativnost mladih džez muzičara iz regiona, a svojim primjerom ih dodatno inspirišu. Toni Kitanovski Trio prirediće koncert u Hard Rock Cafe Podgorica 27. aprila.
Poznanstvo Vasila Hadžimanova i Dejvid Binija datira iz njihovog studentskog perioda devedesetih godina, kada je Vasil Hadžimanov studirao na poznatoj muzičkoj akademiji Berkli u Bostonu. Nakon skoro dvije decenije, ova dva muzičara su obnovili kontakt i ostvarili plodnu saradnju tokom turneje 2014. godine, iz koje je proistekao album „Alive“. Da bi ovaj album i saradnju predstavili uživo, i u punom sjaju, crnogorskoj publici u Tivtu (28. 04), Podgorici (29.04) i na Cetinju (30. 04), pridružiće im se i ostatak benda Vasila Hadžimanova, uz učešće polaznika radionice „Balkanski mostovi džeza“.

Pored radionica i koncerata, u saradnji sa Američkim uglom u Podgorici biće organizovan atraktivan serijal Jazz na filmu, u okviru kojeg će biti prikazani, u Tivtu i Podgorici, dva novija ostvarenja američke produkcije iz 2014. godine, koji za temu imaju odnos mentora i studenta: dugometražni dokumentarni film „Keep On Keepin’ On” sa legendarnim Klarkom Terijem u ulozi metora i mladim slijepim pijanistom Džastinom Kauflinom i Oskarom nagrađeni igrani film “Whiplash” sa sasvim drugačijim metodama i odnosom prema mladim muzičarima u surovom kompetitivnom okruženju.

Doprinos Mjesecu poštovanja džeza u Crnoj Gori, kao i svake godine, daje Američki ugao u Podgorici (14. 04), gdje će Fulbrajtov stipendista Aron Mardis priprediti specijalnu radionicu za mlade, po ugledu na program “Učenje engleskog jezika kroz džez pjesme” autorke Kerolajn Grejem (Carolyn Graham).

Inspirisani Mjesecom poštovanja džeza koji slavi jubilej petnaest godina u Americi i deset godina u Crnoj Gori, pripremljena je izložba godišnjih postera JAM-a u produkciji Nacionalnog muzeja američke umjetnosti i Instituta “Smitson” u Vašingtonu. Ideja izložbe je da se kroz vizuelnu umjetnost džez muzičari i istorija džeza približe našoj publici u Tivtu (1 – 14 .04) i Podgorici (21 – 30. 04).
Za kraj manifestacije i ove godine biće organizovana proslava Međunarodnog dana džeza u Crnoj Gori (30.04) pod pokroviteljstvom Nacionalne komisije za UNESCO, CKB, Američke ambasade u Crnoj Gori i Prijestonice Cetinje, na Dvorskom trgu na Cetinju, gdje će nastupiti Vasil Hadžimanov bend i Dejvid Bini, kao i polaznici radionica „Balkanski mostovi džeza“.
Krenite prema ovom mostu i budete dio JAM-a u Crnoj Gori.

Partneri ovogodišnje manifestacije su: KIC „Budo Tomović“, Američka ambasada u Crnoj Gori, Porto Montenegro, Nacionalna komisija za UNESCO, Crnogorska komercijalna banka, Hard Rock Cafe Podgorica, Turistička organizacija Podgorica, Američki Ugao Podgorica i Prijestonica Cetinje.

 

KLIKNITE ZA UVEĆANI PRIKAZ PROGRAMA

Poster program JAM 2016 - m