Karver: Međunarodni konkurs za kratku priču VRANAC – najbolja kratka priča 2016

 

Karver - Konkurs za kratku pricu

 
 

U poneđeljak 29. februara 2016. godine u knjižari Karver, 13. jul – Plantaže i knjižara Karver organizovali su pres konferenciju povodom raspisivanja sedmog međunarodnog konkursa za kratku priču VRANAC – najbolja kratka priča 2016, na kojoj su prisutne upoznali sa ovogodišnjim uslovima konkursa.

Priče se mogu slati preko aplikacije na veb stranici www.karver.org od 1. Marta do 1. Maja 2016. godine. Konkurs će biti najavljen na portalima u Crnoj Gori i u regionu.

Nakon okončanja konkursa, dvadest najboljih priča biće objavljeno na veb stranici www.odaklezovem.com, a tri ravnopravne nagrade za najbolju kratku priču, dodijeljene u vrijeme održavanja osmog međunarodnog književnog festivala Odakle zovem, Podgorica 2016. koji organizuje knjižara Karver u Podgorici od 27. juna do 3. jula ove godine.

Pokrovitelj konkursa i nagrada i ove godine je 13. jul – Plantaže, proizvođač vrhunskih crnogorskih vina.

Konkurs Vranac – najbolja kratka priča, jedan je od najprestižnijih konkursa u regionu. U prethodnih pet godina, preko internet aplikacija stiglo je više od 4000 priča pod šifrom. Konkuri su objavljeni u crnogorskim i regionalnim časopisima, novinama i na portalima. U dvije knjige Vranac – najbolja kratka priča 2010 i 2011. i na veb stranici www.odaklezovem.com do sada je objavljeno 130 priča, nagrađeno je 19 učesnika.

O pričama za izbor tri najbolje na konkursu Vranac – najbolja kratka priča 2016.-e odlučivaće žiri: Ognjen Spahić, pisac, Marko Pogačar, pjesnik i književni kritičar i Marinko Vorgić, književni kritičar.

Uslovi za učestvovanje na konkursu –

 apliciranje preko veb stranice www.karver.org, informacije putem e-maila na adresu info.vranac@gmail.com

  1. priča treba da budu napisana na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku

  2. priča treba da budu ranije neobjavljena i ne duža od 20.000 karaktera

  3. priče se šalju isključivo u elektronskoj formi pod šifrom preko veb portala www.karver.org   gdje se nalazi pristup i uputstvo za slanje

  1. izbor najboljih priča po odluci žirija za dodjelu nagrada biće objavljen u medijima i na veb stranici odaklezovem.com 20. juna 2016. godine.

  2. prijavljivanjem za nagradu na konkursu, autori priča automatski ustupaju autorsko pravo Sibili d.o.o. Podgorica, Crna Gora (knjižara Karver), da odabrane priče objavi.

  3. tema konkursa je slobodna

  4. svaki autor može poslati isključivo jednu priču. Autor koji pošalje više od jedene priče biće diskvalifikovan nakon otvaranja šifara pri izboru za nagrade.

  1. Tri ravnopravne nagrade u iznosu od 500 eura biće dodijeljene u vinskom podrumu Šipčanik – 13.jul – Plantaže u preiodu između 27.juna i 3.. Jula 2016. godine. Tačan datum biće na vijeme najavljen.