KIC “Budo Tomović” – 6. MAKADO – Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja


Manifestacija kamernh dramskih ostvarenja – MAKADO koju KIC “Budo Tomović” organizuje šesti put nastaviće da afirmiše pozorišnu kulturu kroz gostovanja stranih i domaćih kamernih ansambala  od 27. do 31. januara.

              U okviru manifestacije biće predstavljeno pet pozorišnih komada: jedna koprodukcija Centra za kulturu Tivat i Šabačkog pozorišta, tri aktuelne kamerne dramske predstave pozorišta iz Crne Gore i gostujuća predstava iz Zagreba. U okviru MAKADA biće odigrana i jedna predstava za najmlađe.

               Multimedijalna pozorišna predstava “Aplikacija Voland” po tekstu Milene Bogavac i u režiji Kokana Mladenovića otvoriće manifestaciju u srijedu, 27. januara, u Velikoj sali KIC-a, u 18 sati.

                Predstava govori o uticaju mobilnih telefona na naš svakodnevni život, sa projekcijom na budućnost, a u samoj predstavi publika će upravo morati da koristi svoje telefone na kojima će instalirati traženu aplikaciju da bi igranje počelo. Koproducenti predstave su Centar za kulturu Tivat i Šabačko pozorište, a uloge tumače: Kristina Pajkić, Jelena Ilić, Miloš Vojnović i Aleksandar Jovanović.

                 Naši najmlađi 28. januara uživaće u predstavi “Luckasti klovnovi” Korifej teatar iz Kolašina čiju režiju i glumu potpisuju Anđelija Rondović i Sanja Vujisić, a koja će biti izvedena u sali DODEST, od 18 sati.  Autor teksta je Tode Nikoletić, jedan od najpoznatijih pisaca za djecu u regionu.

                  U predstavi neobični klovnovi Toto i Tati u luckastoj borbi za titulu najboljeg klovna dokazuju se publici kroz šašave borbe nadjačavanja, spletki, smicalica. Riječ je o sukobu uz pomoć kojeg se djeca dovode do spoznaje da koliko god ima tuge na svijetu, sreća i radost treba da osvoje naša srca i da je za dobru zabavu potrebno ne jedan, ne dva, nego 1000 klovnova. Predstava je za uzrast 3+ (zaključno sa petim razredom osnovne škole). 

                Premijerno na KIC-ovoj Velikoj sceni 29. januara od 18 sati biće izvedena predstava “Lice” Centra za kulturu Berane. Predstavu je po tekstu Aleksandra Galina režirao Zoran Rakočević, a igraju: Danilo Lončarević, Vanja Jovićević, Đorđije Tatić i Maša Labudović.

                “Naše, ljudsko lice, šta god da se desilo sa njim – ostaje kod prepoznavanja, naša lična karta, naš DNK. Kad kažemo nečije ime – zamišljamo njeno/njegovo lice. Čini se da je krupan kapital, povezan sa svjetskim centrima farmacije i izrade implatanata, doskočio neuništuvosti ljudskog lica. Prljavi novac, dakle, promijeniće tok svjetske istorije. Živjela budućnost, ko ste da ste, možda se prepoznamo!“ kazao je reditelj Zoran Rakočević.

                     Virtuoznu monodramu, zbirku satiričnih monologa nobelovca Darija Foa “Mistero Buffo” u izvedbi poznatog hrvatskog glumca Dražena Šivaka i u režiji Lee Delong publika će moći da vidi 30. januara, u sali DODEST, od 18 sati. Tekst italijanskog dramskog pisca, scenografa, redatelja i glumca, dobitnika Nobelove nagrade za književnost Darija Foa veliki je glumački izazov, ne samo zbog vrtoglave izmjene brojnih likova i stilova igre, nego i iskonskog žara i scenskog šarma koji izvođač treba pronaći kako bi držao pažnju publike, poput putujućih glumaca iz doba srednjeg vijeka. Njihove monologe Dario Fo je prikupio i obogatio, davši glumcu zadatak da žonglira kroz desetine likova dok u jednoj ruci drži komediju, a u drugoj tragediju. Riječ je o koprodukciji Kazališta Grupa i Triko cirkus teatra iz Zagreba. Muzičku pratnju izvodi Igor Dorotić.

                Monodrama “Potonja ura Njegoševa” u izvedbi poznatog crnogorskog glumca Slobodana Marunovića zatvoriće manifestaciju 31. januara, u sali DODEST, u 18 sati.

                Akademik Sreten Perović, u svom tekstu “Estestki sklad i domovinska misija” navodi kako je pozorišna umjetnost u Crnoj Gori imala i ima impozantan broj značajnih i znamenitih dramskih umjetnika, ali “među svim tim scenskim velikanima nema niti jednog koga bismo po istrajnom tumačenju Njegoševe duhovnosti – mogli upoređivati sa Slobodanom Marunovićem.”

                 Tekstopisac je Slobodan Tomović, režiser Blagota Eraković, a producent monodrame je NVO Montenegrin universal theatre-Podgorica.

              Od sjutra, srijede – 20. januara zainteresovani mogu podići maksimalno po  dvije besplatne ulaznice, svakog radnog dana na biletarnici KIC-a od 9 do 14 sati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen − three =