KIC “Budo Tomović” – Ciklus filmova američkog glumca Džeka Nikolsona

 

KIC - logo

Da je vjecna Crna Gora

 
 

Ciklus posvećen poznatom američkom filmskom scenaristi, režiseru i glumcu Džeku Nikolsonu (Jack Nicholson) biće organizovan u okviru filmskog programa Kulturno – informativnog centra „Budo Tomović“ od 10. do 12.oktobra, u sali DODEST, sa početkom u  20 sati. Ulaz je besplatan.

ciklus-filmova-dzek-nikolsonaFilmski debi Džek Nikolson ostvario je radeći kao glumac, scenarista i producent u filmu „The cry baby killer“ iz 1958. godine. Nakon tog filma on dobija par manjih uloga u filmovima pretežno horor žanra. Šezdesetih godina posvetio se pisanju scenarija, pa su iz tog rada proistekla četiri filma: „Thunder Island“ (1963), „Flight to fury“ (1964), „Ride in the Whirlwind“ (1965) i „Head“ (1968). Tokom tog perioda nije se baš istakao kao scenarista, pa počinje da učestvuje u projektima kao režiser. Posao režisera mu je išao vidno bolje od pisanja scenarija, sve dok mu se nije pružila mogućnost da glumi u filmu „Easy Rider“ (1969). Tada je čak dobio i nominaciju za “Oskara“, a njegov glumački talenat je postao primijećen. Odmah nakon toga slijede glavne uloge u filmovima, kao i nominacija za nagradu „Oskar“ u kategoriji najbolji glavni glumac. Svoj prvi „Oskar“ dobija 1975. za ulogu u filmu „One Flew Over the Cuckoo’s Nest” (1975). Jednu od najznačajnijih uloga u svojoj karijeri odigrao je 1980. godine u adaptaciji romana „The Shining“ reditelja Stenlija Kjubrika. Nakon toga slijede filmovi i četiri nominacije za nagradu „Oskar“, od kojih jedan i osvaja za najbolju sporednu ulogu. Krajem devedesetih ostvaruje značajnu ulogu u romantičnoj komediji „As Good as It Gets“ (1997), gdje dobija još jednog „Oskara“ i dokazuje da ne samo da umije da uplaši publiku, već je sjajan i kao zabavljač. Od tada pretežno kreće da glumi u filmovima čiji je žanr komedija.

Film “Kineska četvrt” (1974) otvoriće reviju u poneđeljak, 10.oktobra, gdje se Džek Nikolson (Jack Nicholson), Džesika Lange (Jessica Lange) i Džon Kolikos (John Colicos) pojavljuju u glavnim ulogama, a naredna dva dana biće prikazani sljedeći filmovi: utorak, 11.oktobar“Vještice iz Istvika” (1987) i srijeda, 12.oktobar„Poštar uvijek zvoni dva puta“ (1981).

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 − 6 =