KIC „Budo Tomović“ – Koncert Oboa kvarteta

 

KIC - Logotip

 
 

Koncert Oboa kvarteta biće održan u okviru ciklusa „Kamerna muzika“ muzičkog programa Kulturno – informativnog centra „Budo Tomović“ u utorak, 29.septembra, u Modernoj galeriji Muzeja i galerije Podgorice (ul. Marka Miljanova br. 4), sa početkom u 20 časova. Ulaz je besplatan.

Oboa kvartet čine solisti i članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra Jarina Denisenko (oboa), Marko Radonić (violina), Uroš Lapčević (viola) i Vladimir Drobnjak (violončelo).

Na programu su djela, originalno pisana za sastav: oboa, violina, viola i violončelo Volfganga Amadeusa Mocarta (Oboa kvartet K370/368b), Bendžamina Britna (Kvartet „Fantazija“ op. 2) i Malkolma Arnolda (Oboa kvartet op. 61.).

Jarina Denisenko (Kijev, 1988) je završila nižu muzičku školu u Kijevu, odsjek Violina. U srednjoj muzičkoj školi opredijelila se za obou. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji “Petar Ilič Čajkovski” u Kijevu. Bila je laureat na ukrajinskim takmičenjima kao oboistkinja i violinistkinja. Učestvovala je na majstorskim kursevima u Ukrajini, Mađarskoj i Crnoj Gori. U periodu od 2004. do 2010. godine, radila je u različitim orkestrima u Kijevu: Nacionalna Opera Ukrajine, Radio Televizija Ukrajine, Estradni simfonijski orkestar, Nacionalna Opereta, kamerni orkestar „Kijevski solisti“. Nastupala je na brojnim turnejama i međunarodnim festivalima u Španiji, Portugalu, Njemačkoj i Turskoj. Od 2011. godine, je solista i prva oboa Crnogorskog simfonijskog orkestra. Doktorirala je na Umjetničkoj Akademiji u Kijevu 2013. godine.

Marko Radonić (Niš, 1983) je završio srednju muzičku školu u Ljubljani, u klasi prof. Armina Seseka. Studirao je u Beču, u klasi profesora Mihaela Frišenšlagera (Michael Frischenschlager), na Univerzitetu za muziku i lijepe umjetnosti, gdje je dobio i zvanje magistra umjetnosti. Na istom univerzitetu je studirao kamernu muziku u klasi prof. Johanesa Meisla (Johannes Meissl). Od 2009. godine radio je kao koncertmajstor Filharmonije mladih Beča (Junge Philharmonie Wien) i gudačkog orkestra „Sinfonietta dell´Arte“. Sedam godina je vodio bečki gudački kvartet „Alliance“ (Alliance Quartett Wien) sa kojim je gostovao širom Evrope i Južne Amerike. Osvojio je šest prvih nagrada na različitim internacionalnim takmičenjima (Goricija, Streza, San Bartolomeo al Mare, Ljubljana, Beograd i Zagreb). Usavršavao se na različitim majstorskim kursevima Šlomoa Minca, Ida Handela, Jehudija Menuhina, Borisa Belkina i drugih. Kao solista svirao je na koncertima u Srbiji, Austriji, Italiji, Turskoj, Kini i Japanu. Od septembra 2015. je angažovan kao koncertmajstor u Crnogorskom simfonijskom orkestru.

Uroš Lapčević (Beograd, 1978) je pohađao nižu i srednju muzičku školu „Kosta Manojlović“, a zatim „Stevan Mokranjac“ u Beogradu. Prvu muzičku nagradu je osvojio na Saveznom takmičenju u tadašnjoj SFRJ u Smederevu, 1988. godine. Studije viole je završio na Muzičkoj Akademiji na Cetinju, u klasi profesora Petra Ivanovića i Pante Veličkovića. Tokom studija, je osvojio I nagradu na Republičkom takmičenju u Kotoru 2000. godine, a zatim i I nagradu na Saveznom takmičenju u Beogradu. Bio je angažovan na Muzičkoj Akademiji na Cetinju, kao saradnik u nastavi na odsjeku Viola (2011-2012). Istovremeno je pohađao seminar kod profesora Petera Langartnera, redovnog profesora viole i kamerne muzike na univerzitetu Mocarteum u Salcburgu. Bio je član orkestra “Stanislav Binički” i Simfonijskog orkestra RTS u Beogradu, kao i međunarodnog omladinskog orkestra Jugoistočne Evrope sa sjedištem u Sarajevu. Trenutno je angažovan kao vođa grupe viola u Crnogorskom simfonijskom orkestru.

Vladimir Drobnjak (Podgorica, 1981) je završio osnovnu i srednju muzičku školu u Podgorici, u klasi prof. Alekse Asanovića. Studirao je na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, gdje je diplomirao u klasi prof. Sandre Belić. Usavršavao se na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kod prof. Imre Kalmana, kao i na majstorskim kursevima renomiranih pedagoga: Davida Grigorjana, Ksenije Janković, Denisa Šapovalova, Luiza Hopkinsa i Stanislava Apolina. Aktivan je kamerni muzičar, nastupa u okviru raznih kamernih formacija i projekata uključujući i projekte internacionalnog ansambla „Joy of Music” (2010-2014). Bio je član orkestra opere u Narodnom pozorištu u Beogradu (2006-2009). Bio je vođa violončela festivalskog orkestra „Kotor Art“ i internacionalnog omladinskog orkestra na koncertima u Švedskoj i Crnoj Gori u organizaciji Švedske kraljevske akademije iz Stokholma. Angažovan je u operskom ansamblu “Operosa”  u Crnoj Gori. Od 2008. svira u Crnogorskom simfonijskom orkestru, na mjestu zamjenika vođe violončela. Od 2010. član je orkestra internacionalnog festivala „Tiroler Festspiele Erl“ u Austriji, koji njeguje širok repertoar djela simfonijske i operske muzike, te kompletan opus Riharda Vagnera. Angažovan je kao profesor kamerne muzike u Umjetničkoj školi za muziku i balet „Vasa Pavić“ u Podgorici. Od osnivanja Ljetnjeg kampa za kamernu muziku – Montenegro Camp for Chamber Music (2012), je u timu angažovanih muzičkih profesionalaca i predavača.