KIC “Budo Tomović” – Koncert sevdaha Senade Beglerović Leković


                 Poznata bosanska umjetnica Senada Beglerović Leković prirediće koncert sevdaha pod nazivom “Melem pjesma od meraka” u utorak, 12.novembra 2019. godine, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

                 Na repertoaru su pjesme iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sandžaka, a umjetnica će izvoditi i kompozicije sa svog albuma.

                Gosti koncerta su: Muhamed Zlatan Hrenovica, Šukrija Planjanin, Bajro Planjanin i klapa “Harmonija”. Veče će voditi novinarka Dušica Vugdelić.

                Senada Beglerović Leković počela je izvoditi sevdalinke sa 15 godina, da bi već nakon par godina krenula nastupati na koncertima širom Evrope i svijeta. Dobitnica je brojnih međunarodnih priznanja na festivalima u Poljskoj, Italij, Grčkoj… Među  ostalim  ističemo i  specijalnu nagradu za sveukupan dojam na sceni, nagradu novinara Jugoslavije na Festivalu „Studentsko ljeto“  u Maglaju, a  u periodu od 1965.  do 1975.  više puta odlikovana je i od Saveza kulturno – umjetničkih društava BiH. Takođe, odlikovana je i najvećim državnim  priznanjem predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, kao najmlađi amater pjevač, za afirmaciju sevdalinke i bosanske kulturne baštine u zemlji i svijetu. Za Radio Sarajevo snimila je oko stotinu arhivskih snimaka, gotovo sve u pratnji Velikog narodnog orkestra  pod rukovodstvom Ismeta Alajbegovića Šerbe, Jovice Petkovića, Spase Beraka, Mikija Petrovića i dr. Bila je članica Udruženja estradnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1966. do 1992. godine, da  bi pristupila Udruženju kada je ponovo formirano 2017. godine.

               Ulaz je besplatan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × four =