KIC “Budo Tomović” Podgorica – Program za mart 2018-te

 

 

 

Kulturno – informativni centar “Budo Tomović” prirediće tradicionalno i tokom marta oko 30-tak raznovrsnih i  kvalitetnih umjetničkih programa.

 

Tim povodom danas (27.02.2018.) je održana press konferencija na kojoj je prezentovan program za mart.

Učesnici PRESS-a bili su direktorica Snežanu Burzan i urednici KIC-programa  Maja Popović (muzički) i  Miodrag Miško Popović (filmski).

U muzičkom segmentu nastupiće splitska klapa “Kontra” u petak, 2. marta, a potom tradicionalno povodom 8. marta održava se nesvakidašnje koncertno veče “Kompozitorke iz sjenke IV”. Ove godine na repertoaru su djela kamerne muzike: Melani Bonis, Fani Hensel Mendelson, Ejmi Bič i Klare Šuman u izvođenju gudačkog kvarteta “Vollmond” i “Doclea”, Žane Lekić, Marije Đuranović, Nataše Popović, Vujadina Krivokapića i Bojana Martinovića.

Kamernu muziku romantičarskog kompozitora Roberta Šumana klavirski kvintet “Stretto” izvešće 16. marta, a mladi gitarista Miloš Pavićević predstaviće se 14. marta.

             Poznati rok muzičar i bivši član kultnog satava Block Out Nikola Vranjković sa svojim bendom promovisaće premijerno u Crnoj Gori novi album “Veronautika” 19. marta. Zbog velikog interesovanja publike KIC POP HOR prirediće još dva koncerta partizanskih pjesama “Bez dileme – antifašizam” 29. i 30. marta .

Prvi festival crnogorske narodne pjesme “Stare note – novi zvuci” je 28. marta, a oko 20 mladih interpretatora izvešće poznate narodne pjesme.

Za građane Podgorice i sve zainteresovane od 7. do 31. marta odvijaće se četvrti besplatan kurs „Crnogorsko oro“.  

             U saradnji sa brojnim partnerima i ambasadom SAD, nastupiće grupa Fly Dance koja će plesni spektakl pun zabave i mladalačke energije prirediti 18. marta na velikoj sceni. Članovi udruženja iz Ankare sa melodijama i folklornim igrama nastupiće 21. marta, a veče sevdaha biće održano 23. marta.

Dan Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” biće obilježen koncertom 20. marta, a učenici i profesori istoimene škole 12. marta prirediće i koncert italijanske muzike.             

              Filmski program biće u znaku revije posvećene glumici sa najviše nominacija za Oskar u istoriji filmske industrije – Meril Strip. Na njenu uspješnu karijeru podsjetiće filmovi: 5. mart – „Sofijin izbor“ (1982), 6. mart – „Žena francuskog poručnika“ (1981), 7. mart – „Plač u tami“ (1988) i 8. mart – „Moja Afrika“ (1985).

              Od 15. do 17. marta KIC će biti domaćin belgijskog filmskog festivala „Eurovideo“ koji se prvi put održava u Crnoj Gori. Riječ je o festivalu takmičarskog karaktera u okviru kojeg će osim kratkih filmova iz cijele Evrope biće prikazana i ostvarenja mladih crnogorskih filmskih stvaralaca.

             Dramski program nastaviće da afirmiše pozorišnu kulturu kroz predstavljanje različitih teatarskih formi, pa već 1. marta publika će moći da pogleda reprizu DODEST-ove monodrame „Pijanista“ Sejfa Seferovića. Za najmlađe na velikoj sceni 15. marta je premijera predstave „Ne žuri, stoj! Čuvaj glavu druže moj!“ u izvođenju Ivone Čović Jaćimović i Žane Gardašević Bulatović.

             Uspješna međuinstitucionalna saradnja KIC-a sa Kulturnim centrom Novog Sada nastavlja se i ove godine i to organizovanjem izložbe fotografija i promocijom monografije “20 godina u jednoj sekundi” autora Darka Dozeta (23.marta).

             Rotary Internacional 9. marta obilježiće 113 godina od osnivanja i 20 godina postojanja Rotary kluba u Crnoj Gori, svečanim koncertom KIC POP HORA.

              Kvalitetne i raznovrsne programe KIC-a tokom februara pratilo je blizu šest hiljada posjetilaca.

 

KLIKNITE ZA UVEĆANI PRIKAZ PROGRAMA

             

              Većina KIC programa i u martu je besplatna. Ulaznice za koncert Nikole Vranjkovića i benda po cijeni od 10 eura mogu se kupiti na KIC-biletrarnici (9 – 20h) od 1. marta. Besplatne ulaznice za koncert klape Kontra, možete od danas (27.februar) podići na biletarnici.