KIC “Budo Tomović” – Program za april 2018. godine

 

 

Program KIC-a za april prezentovan je na press-u koji je održan 29. marta 2018. godine. Učesnici PRESS-a bili su direktorica Snežana Burzan i urednici KIC-programa Maja Popović (muzički), Miodrag Miško Popović (filmski) i Valentina Knežević (informativno – edukativni).  

     

Tradicionalno u aprilu KIC-ove programe obilježavaju najviše muzički sadržaji sa prepoznatljivom i popularnom manifestacijom *Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori, koju će 3. aprila otvoriti u Velikoj sali koncert poznate bosanske vokalne umjetnice Nataše Mirković pod naslovom “En El Amor: Sefardske pjesme jugoistočne Evrope”, a uz podršku renomiranih umjetnika francuskog soliste na serpentu Mišela Godara (Michel Godard) i američkog bubnjara i perkusioniste Džaroda Kejdžvina (Jarrod Cagwin).  U srijedu 11. aprila premijerno na sceni KIC-a nastupa njemački Julija Hulsman trio, a KIC je domaćin i ciklusa “Džez na filmu: Žene u džezu”  12. i 13. aprila.  

             Informativno – edukativni program KIC-a prirediće treće izdanje regionalnog književnog festivala “Literitorija” od 25. do 27. aprila, sa temom “Između kultura”, koja u fokusu ima pitanje egzila – jednog od ključnih problema savremenog svijeta i temu književnosti od antičkih vremena do aktuelnog književnog stvaralaštva. Gosti KIC-a ove godine su autori iz: Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i iz Rumunije. U okviru glavnog programa festivala u kojem se vodi razgovor sa tri pisca (25. i 26. aprila), gosti će biti pisci: Andrej Nikolaidis, Roman Simić i Lejla Kalamujić prve večeri, i Vladimir Vojinović, Tanja Mravak i Miloš Živanović druge večeri festivala. Moderator tih razgovora biće književni kritičar Vladimir Arsenić. Drugog dana festivala, biće predstavljeno stvaralaštvo rumunskog pisca Kozmina Perce, a razgovor sa njim vodiće pjesnikinja Slađana Kavarić. Treće veče biće posvećeno književnom prevodilaštvu, a u tom programu gosti će biti prevodioci Marinko Koščec (francuski), Jelena Knežević (njemački), Đura Miočinović (rumunski) i Vladimir Arsenić (engleski i hebrejski). Program će moderirati književni kritičar Marinko Vorgić. 

             Poznati beogradski kantautor Marko Stojanović Louis nastupiće sa bendom 18. aprila, a u okviru premijernog gostovanja podgoričkoj publici predstaviće pjesme sa posljednjeg albuma “Beskraj”, ali i albuma “Shine on me”.

             Kulturno – umjetničko društvo “Ljubo Božanović” iz Pipera 45 godina postojanja obilježiće svečanim koncertom 2. aprila, a u okviru obilježavanja jubileja biće promovisna i monografija KUD-a.

             Veče sevdaha i starogradske muzike Tamare Pavićević pod nazivom “Kradem ti se u večeri” ponovo će biti realizovano na zahtjev publike a održaće se 5. aprila, a 27. aprila Trinaestim  festivalom baleta Allegro biće obilježen Svjetski dan plesa u okviru kojeg će nastupiti učesnici različitih starosnih uzrasta, iz raznih krajeva naše zemlje.            

              Književno veče posvećeno stvaralaštvu pisca Nikole Nikolića je 4. aprila.

              Roman za djecu “Puh Đorđe i duhovi triftara” autora Žarka Vučinića biće predstavljen 13. aprila. 

              Filmski program KIC-a organizovanjem revije “Svjetska književnost na filmu VI” nastaviće obilježavanje “Svjetskog dana knjige”, pa će od 2. do 5. aprila biti prikazani sljedeći filmovi: 2. aprila – “Hauardov kraj” (1992), 3. aprila – “Krila golubice” (1997), 4. aprila – “Ostaci dana” (1993) i 5. aprila – “Odsjaji u zlatnom oku” (1967).

              I tokom aprila nastavlja se saradnja sa inostranim predstavništvima pa će KIC u saradnji sa Ambasadom Finske podgoričkoj publici od 16. do 19. aprila predstaviti filmove novije finske produkcije.             

              Izložba fotografija pod nazivom “Siluete” autorke Lidije Vukčević biće otvorena 2. aprila, grupna izložba Art studija Radulović 11. aprila, a svoje radove predstaviće i učenice Osnovne škole “Milorad Musa Burzan” Anastasija Jakšić i Viktorija Aleksejceva 23. aprila. 

              Dječija predstava Edukativnog centra Ruska škola u Podgorici nastala po tekstu Džordža Bernarda Šoa i u režiji Anne Gončarove biće izvedena 23. aprila.

               Raznovrsnim programskim sadržajima KIC je i tokom marta nesmanjenim intezitetom afirmisao umjetničko stvaralaštvo i kulturnu ponudu Glavnog grada, pa je programe pratilo oko sedam hiljada posjetilaca.             

             Većina KIC programa i u aprilu je besplatna. Ulaznice za koncert Marka Stojanovića Louisa i benda po cijeni od 10 eura mogu se kupiti na KIC-biletrarnici (9 – 20h) od 2. aprila.

             Besplatne ulaznice za koncert KUD-a “Ljubo Božanović” iz Pipera i za Veče sevdaha i starogradske muzike Tamare Pavićević, možete od danas (29.mart) podići na biletarnici.

KOMPLETAN PROGRAM ZA APRIL MOŽETE POGLEDATI
AKO KLIKNETE NA UMANJENI PRIKAZ