KIC “Budo Tomović” – Program za poneđeljak, 14. novembar 2016. godine

 

da-je-vjecna

Koncert kineske Umjetničke trupe
sa Ju
žnocentralnog univerziteta naroda

Umjetnička trupa sa Južnocentralnog univerziteta naroda prirediće koncert pod nazivom “Kina u bojama” u poneđeljak, 14.novembra, u Velikoj sali Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović”, sa početkom u 18 sati.

Uz podršku Centralnog sjedišta Instituta Konfucije u Kini, umjetnička trupa predstaviće crnogorskoj publici tradicionalnu kinesku kulturu i umjetnost izvodiće plesove i muziku brojnih kineskih etničkih grupa i nacionalnih manjina.

 

kineska-umjetnost-1

 

Smješten na obali prekrasnog Južnog jezera u Wuhanu, Južnocentralni univerzitet naroda osnovan je 1951.godine i trenutno obuhvata 12 fakulteta – Filozofski, Pravni, Filološki, Ekonomski, Pedagoški, Tehnički, Medicinski, Poljoprivredni, kao i Fakultet za istoriju, Prirodne nauke, Menadžment i Fakultet umjetnosti. Na osnovnim, magistarskim i doktorskim studijama trenutno se usavršava 26890 studenata, u šta spadaju studenti koji su pripadnici svih 56 nacionalnih manjina u Kini, kao i međunarodni studenti iz UK, Francuske, Španije, SAD, Japana, Koreje, Egipta i brojnih drugih zemalja. Godine 2008, Južnocentralni univerzitet naroda u saradnji sa Univerzitetom Viskonsin-Platvil otvorio je i Institut Konfucije na pomenutom univerzitetu.

Besplatne ulaznice se mogu preuzeti svakog radnog dana na biletarnici KIC-a od 9 do 20 sati.

 

kineska-umjetnost-2

 

Izložba fotografija “Banja” 

Izložba fotografija pod nazivom „Banja“ biće svečano otvorena u poneđeljak, 14.novembra, u izložbenom holu KIC-a „Budo Tomović“, u 19 sati.

Izložbu će otvoriti prof. dr Aleksandar Čilikov, istoričar umjetnosti i trajaće do 24.novembra.

Postavku čini dinamičan kolaž života i kulture Muslimana iz stare Podgorice sa okolinom nastale tokom pedesetih godina prošlog vijeka.

 

banja-1

 

Ideja projekta nastala je iz razloga što je očuvanje nacionalne i etničke posebnosti, te baštine jednog naroda sa specifičnog prostora teško uhvatljivo zbog dinamičnih migratornih promjena i stalne modernizacije. Posebno je to značajno u multikulturnim sredinama kao što je Podgorica, čiji duh je rezultat preplitanja različitih kultura i tradicija.

Izložba se realizuje u okviru projekta “Tradicija podgoričkih Muslimana na starim fotografijama“. Organizator izložbe je Lejla Abdić Đoković uz pomoć Centra za regionalnu saradnju i KIC-a “Budo Tomović“, a uz finansijsku podršku Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.      

 

banja-2

 

Ciklus filmova američkog glumca Šona Pena

U okviru filmskog programa Kulturno – informativnog centra „Budo Tomović“ biće organizovan ciklus posvećen poznatom američkom filmskom scenaristi, režiseru i glumcu Šonu Penu (Sean Penn) od 14. do 17.novembra, u sali DODEST. Ulaz je besplatan.

 

ciklus-filmova-sona-pena

 

Šon Pen se na televiziji prvi put pojavljuje 1974. godine u seriji “Little House on the Prairie”, ali tek nakon epizodne uloge u tada popularnoj TV seriji “Barnaby Jones” 1978.godine njegova karijera kreće uzlaznom putanjom. Ubrzo nakon toga odlazi u Njujork gdje poslije nekoliko TV nastupa i uloga u pozorištu debituje na velikom platnu u filmu “Taps” (1981), drami o kadetima koji preuzimaju kontrolu nad vojnom školom, a pažnju javnosti na sebe definitivno skreće ulogom surfera Džefa Spikolija u filmu “Fast Times at Rigemonth High” 1982. godine. Nakon odličnih uloga u filmovima “Bad boys” (1983) i “Racing with Moon” (1984) Šon Pen dobija status jednog od najtalentovanijih mladih glumaca u Holivudu. Godine 1995. ostvaruje jednu od uloga koja će obiježiti njegovu karijeru, a u pitanju je uloga u filmu “Dead Man Walking”. Tada stiže i prva nominacija za nagradu “Oskar”. Dvije godine kasnije pojavljuje se u čak tri filma koja bilježe značajan uspjeh, a glumeći genijalnog džez gitaristu u filmu Vudija Alena osvaja i drugu nominaciju za “Oskara”. Početak novog milenijuma donosi nove uloge u filmovima “Up at the Villa”, “The weight of water” i “Before night falls”. Ipak najveću filmsku nagradu “Oskar” osvaja u Klint Istvudovom filmu “Mystic river” (2003), a ovo ostvarenje mu donosi i nagradu “Zlatni globus”. Svog drugog “Oskara” u kategoriji najbolji glavni glumac dobija 2008.godine tumačeći lik Harvej Milka u biografskoj drami “Milk”.

Redosljed prikazivanja filmova po terminima

14.11. „Mrtav čovjek hoda“ (1995), režija Tim Robbins/ sala DODEST – 20:00

Film donosi istinitu priču o časnoj sestri, koja pokušava da spasi dušu osuđenika na smrt.

 

15.11. „Potpuni zaokret” (1997), režija Oliver Stone / sala DODEST – 21:00

Bježeći od svoje zagonetne prošlosti Bobi Klouz (Sean Penn), nakon što mu se pokvari auto ostaje zarobljen u malom pustinjskom gradiću upetljavši se istovremeno i u međusobne spletke tamošnjih izopačenih stanovnika.

 

16.11. „21 gram” (2003), režija Alejandro G. Iñárritu / sala DODEST – 20:00

U ovom filmu sudbine troje ljudi povezaće tragična nesreća koja će im zauvijek promijeniti život.

 

17.11. „Ja sam Sem” (2001), režija Jessie Nelson / sala DODEST – 20:00

Priča o mentalno zaostalom ocu koji traži pomoć vrhunskog advokata u borbi da zadrži starateljstvo nad svojom kćerkom.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven + 4 =