KIC “Budo Tomović” – Razgovor s piscem Draganom Radulovićem

 

 

U saradnji sa KIC-om „Budo Tomović” tim projekta „Književna obrada iskustava rata i nasilja i prevođenje književnosti sa ovim temama – Njemačka i bivša Jugoslavija u dijalogu“ organizuje razgovor s piscem Draganom Radulovićem u srijedu, 13.septembra 2017. godine, u Multimedijanoj sali KIC-a, od 19 sati.

 

 

            Riječ je o jednogodišnjem projektu koji je na inicijativu katedre za slavistiku Univerziteta u Jeni okupio katedre za germanistiku univerziteta Banja Luke, Crne Gore, Novog Sada i Osijeka, a koji ima za cilj da dovede u vezu i komparativno razmotri književne obrade rata i nasilja u Njemačkoj i u na prostoru bivše Jugoslavije. Centralno je pitanje o prevođenju književnosti koja tematizuje rat i nasilje: da li je posredstvom prevoda stranoj publici moguće učiniti razumljivim traumatična iskustva prvobitno prevedena u medijum jezika?

            Tokom večeri članovi projektnog tima i publika imaće prilike da na ovo i srodna pitanja potraže odgovore kroz diskusiju sa piscem Draganom Radulovićem čiji Auschwitz Cafe preko tema zločina i nasilja dolazi do filozofskog problema mržnje i zla u čovjeku. Pisac će iz romana čitati odlomke reprezentativne kako za problematiku prikazivanja nasilja i rata u književnoj formi, tako i za prevođenje na strani jezik. U diskusiji će učestvovati i dramski pisac Vasko Raičević i članovi Foruma mladih pisaca KIC-a “Budo Tomović”. Veče će moderirati Željana Tunić, doktorand na Univerzitetu u Jeni.

            Rukovodilac projekta „Njemačka i bivša Jugoslavija u dijalogu“ je prof. dr Andrea Majer-Frac iz Jene, a projekat u cjelosti finansira Njemačka akademska razmjena (DAAD). Domaćin prvog pripremnog sastanka u okviru projekta od 12. do 14.septembra u Podgorici je Filološki Fakultet Univerziteta Crne Gore.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


6 + sixteen =