KIC Budo Tomović – Veče posvećeno Zoranu Kopitoviću


            Veče sjećanja, posvećeno poznatom crnogorskom piscu i novinaru Zoranu Kopitoviću, čije je stvaralaštvo ostavilo značajan trag u crnogorskoj književnosti i novinarstvu, KIC “Budo Tomović“ će prirediti u saradnji sa JU Nikšićko pozorište u srijedu, 27.oktobra, u sali Dodest, od 19 sati.

U okviru večeri pod nazivom “Čovjek riječi i od riječi” učestvovaće: Željko Rutović, Mirsad Rastoder, Slavojka Marojević, Snežana Burzan Vuksanović i Obrad Nenezić, a biće prikazani i inserti iz predstave „Muzej biciklističkog ustanka u Crnoj Gori“.

Zoran Kopitović je rođen u Nikšiću, 1961. godine. Radio je kao novinar Radija Crne Gore, a poginuo je u saobraćajnoj nesreći na putu Podgorica – Nikšić, vraćajući se sa novinarskog zadatka, 31. avgusta, 1996. godine. Prvi roman Kopitovića „Shizofrenija melanholičnog boga“, izašao je u izdanju „Univerzitetske riječi“, 1985. godine. Roman „Amerikanac u Parizu“ je objavljen 1994. godine, u časopisu za književnost i kulturu „Doclea“. Po motivima tog romana, Kopitović je napisao tekst za predstavu „Muzej biciklističkog ustanka u Crnoj Gori“, koja je u izvođenju pozorišta „DODEST“ u drugoj polovini posljednje decenije minulog vijeka, stekla veliki uspjeh i popularnost. Kopitović je za svog kratkog života pisao i to veoma uspješno eseje, putopise i reportaže. Autor je više televizijskih scenarija, a njegovom radiofoničnom i sugestivnom glasu, radijski slušalac je morao vjerovati. Sarađivao je u mnogim novinama i časopisima, u kojima je, između ostalog, objavljivao svoje zapise i kratke priče. Kopitović je bio i autor nekoliko monodrama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight + 17 =