KIC-ov peti ljetnji kamp za kamernu muziku

 

KIC - logo

Da je vjecna Crna Gora

 

Ljetnji kamp za kamernu muzikuMontenegro Summer Camp for Chamber Music 2016. biće održan od 5. do 14.avgusta u srcu nacionalnog parka Lovćen, na Ivanovim koritima, u turističko-edukativnom centru “Lovćen”.

 

Ivanova korita - 1

 

Ove godine KIC-ov Ljetnji kamp za kamernu muziku jedinstven ove vrste u Crnoj Gori i regionu puni pet godina. U radu kampa će učestvovati preko 50 učesnika od kojih 40 polaznika, uglavnom mladih, od 14 do 25 godina, i desetak uglednih mentora iz zemlje i inostranstva. Najbrojniji polaznici su iz Crne Gore, gosti iz regiona i inostranstva dolaze iz Srbije, Makedonije, Albanije, Rusije, Njemačke, Francuske i SAD.

Privlačnost Ljetnjeg kampa za kamernu muziku je u njegovom konceptu, sadržaju, mentorsko-umjetničkom timu, internacionalnom duhu i mladalačkoj vedrini polaznika, kao i u prirodnom ambijentu Nacionalnog parka Lovćen. Ljetnji kamp za kamernu muziku ima i edukativnu i kulturnu misiju, objedinjava ova dva segmenta, i doprinosi novoj produkciji muzičkih programa ove vrste, uključuje mlade muzičare i stasale generacije muzičara, te doprinosi bogatijoj ponudi programa kamerne muzike na crnogorskim kulturnim scenama.

PlakatLjetnji kamp za kamernu muziku je nastao 2012. kroz pilot projekat, kao plod kulturne saradnje sa Njemačkom ambasadom i njenim tadašnjim atašeom za kulturu, Mihaelom Šnurom, flautistom.  Razvoj kampa je išao uzlaznom putanjom; prve godine, projekat je okupio malobrojne dobrovoljne profesionalce i amatere iz Crne Gore, Makedonije, Japana i Njemačke, kojima se pridružio kao flautista-amater Princ Nikola Petrović, na završnim koncertima u Perastu i Podgorici. Nakon dvije godine pokroviteljstva Njemačke amabasade, projekat je organizaciono preuzeo KIC ‘’Budo Tomović’’, koji je do tada bio važan partner u projektu, uz Umjetničku školu za muziku i balet “Vasa Pavić“, odakle i danas dolazi veliki broj učenika na usavršavanje. Od tada do danas, radu na kampu doprinijeli su ugledni instrumentalisti i dirigenti: violinista/dirigent Aleksej Šatski (Rusija), violinista Nazar Kožuhar (Rusija), violinistkinja Tomoko Sagava (Japan), violistkinja Vladislava Drašković, dirigenti Elizabet Atl (Austrija), prof. Thomas Post (Njemačka) i drugi. Od 2014. godine, broj polaznika kampa se udvostručio, a program se proširio: pored rada u kamernom orkestru polaznici sviraju u manjim kamernim sastavima (duo, klavirski trio, duvački trio, gudački kvarteti, kvinteti) i nestandardnim ansamblima.

Ove godine, među odabranim mentorima su: pijanistkinja prof. Tatjana Prelević, violončelista prof. Aleksandar Latković, flautistkinja prof. Žana Lekić, klarinetista prof.  Veljko Klenkovski, članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra: violinista Marko Simović, oboistkinja Nadica Ristić Simović, violončelista Vladimir Drobnjak, kontrabasista Slaven Turusković i drugi. Pored njih, prvi put gostuju i ugledni njemački violista Jorg Vinkler (prvi violista Opere u Firenci), Boris Brezovac (prvi violista Beogradske filharmonije), kao i francuski dirigent Žan-Mišel Despen.

Naša misija je da kamernu muziku aktuelizujemo među domaćim muzičarima i povežemo ih sa muzičarima u regionu i šire. Intenzivnim programima edukacije dolazimo do krune projekta – tri koncerta u završnici: na Cetinju (Ministarstvo kulture, 12. 08. – 20h), Podgorici (Katolička crkva 13. 08. – 20h) i koncert mentora u Baru (Dvorac kralja Nikole, 14. 08. – 20h) u okviru festivala Barski ljetopis.

Na programu kamernog orkestra je djelo baroknog kompozitora Jozefa Fridriha Hendla (Končerto groso op.6, br.1), kao i kompozitora koji su stvarali u prvoj polovni dvadesetog vijeka, poznati kao klasičari moderne muzike: Frenka Bridža (Svita za gudače), Otorina Respigija (Serenada za mali orkestar) i Čarlsa Ajvza (Pitanje na koje nema odgovora/Unanswered Question), koji će biti premijerno izveden u Crnoj Gori.

Program koji će spremati mnogobrojni  kamerni ansambli, je raznovrstan i uključuje djela klasičara Jozefa Hajdna, Volfganga Amadeusa Mocarta, Ludviga van Betovena, pisana za gudačke sastave, od dua do kvarteta, klavriska trija Kloda Debisija i Hoakina Turine, trio u sastavu klarinet, violina i klavir, Arama Hačaturijana i Darijusa Mijoa, Amilkara Pončijelea, trija Šostakoviča za dvije violine/flaute i klavir, kvartet flauta Joakima Kvanca itd.

Ovo je treća godina kako je Kulturno – informativni centar „Budo Tomović“ nosilac projekta i glavni organizator Ljetnjeg kampa za kamernu muziku, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Crne Gore, Njemačke ambasade i Fondacije Petrović Njegoš. Tehničku pomoć u organizaciji pružili su: Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić“, Američka čitaonica Cetinje, Prijestonica Cetinje i Nacionalni park Lovćen.

Povodom održavanja Ljetnjeg kampa za kamernu muziku, održan je press 29. jula. Učesnici PRESS-a bili su: Snežana Burzan – direktorica KIC-a, Maja Popović – urednica muzičkog programa KIC-a i autorka projekta, Ursula Rommerskirchen – Hilbertz – drugi sekretar u Ambasadi Republike Njemačke u Podgorici i Žana Lekić – flautistkinja i profesorica Kamerne muzike na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

 

Ljetnji kamp - press