KIC – sinonim za kulturu i u 2019. godini


             Kulturno – informativni centar “Budo Tomović” tokom 2019. godine imao je važnu ulogu u kreiranju kulturne ponude Grada, a publici je ponudio više od 400 programa,  od kojih su 65 bilo premijerni, a programe je pratilo oko 55 hiljada pośetilaca. Tokom godine koja je na izmaku na scenama KIC-a organizovano je 76  koncerata, prikazano 68 filmova, odigrano je 108 predstava, pripređeno 20 izložbi slika, fotografija i slično, a upriličeno je više od 110 književnih večeri. Organizovano je i 60 edukativnih predavanja, tribina, okruglih stolova.

               Na kraju još jedne plodne godine podśetimo da je Muzički program KIC-a svojom žanrovskom raznovrsnošću privukao najveći broj pośetilaca, koji su mogli da uživaju u nastupima: Boža Vreća sa bendom, Vasil Hadžimanov benda, sastava Ničim izazvan, kantautora Kralja Čačka, Saše Vasića sa bendom, kao i u impresivnim nastupima renomiranih džez umjetnika: Lorin Taliz, Indire Rios Moor, ZZ Quarteta, ali i u starogradskom zvuku festivala „Stare note – novi zvuci“ ili sevdahu Tamare Pavićević, Senade Beglerović Leković. Takođe je publika uživala u brojnim koncertima klasične muzike, kako učesnika Osmog KIC-ovog Ljetnjeg  kampa za kamernu muziku, tako i brojnim premijernim nastupima podgoričkih talenata i gostiju iz svijeta, kao i klapskom i horskom pjevanju. Dodajmo i koncerte popularnog KIC pop hora, a naročito projekat “Bez dileme – antifašizam” sa kojim je hor doživio regionalnu afirmaciju u Beogradu, Sarajevu, Prijepolju. Bogatstvo tradicije i običaja više od 70 godina promoviše KIC-ov reperezentativni folklorni ansambl kako u zemlji tako i na međunarodnim festivalima u Italiji, Grčkoj, Bugarskoj, Srbiji.   

                 Filmofili Podgorice su uživali u prepoznatljivim KIC revijama: “Ljubav na filmu“, „Pozorište na filmu“, „Zlatne komedije“, „Mjuzikl – filmska rapsodija“, „Filmski snovi-gledaoci biraju“, a najveću pažnju izazvala je revija „Majstori filmske režije“ koja je organizovana u pet cjelina.

             Izložbeni hol KIC-a, jedna od najposjećenijih galerija u gradu, ugostio je kako afirmisane tako i talentovane amatere svih generacija, pa su bili izloženi radovi: Marka Vujovića, Milene Vukčević, Selvera Kardovića, Ranka Pavićevića, Ivane Mašanović, Marka Bujovića, a posebnu pažnju privukle su izložbe Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i turske slikarke Renan Ertosun, kao i izložbe koje smo organizovali u saradnji sa Ambasadom Bugarske i ukrajinskom organizacijom ADRUM.   

              Četvrta Manifestacije kamernih dramskih ostvarenja – MAKADO privukla je pažnju publike kako izborom atraktivnih predstava tako i glumačkim veličinama poput Vesne Čipčić i Zijaha Sokolovića. Polaznici DODEST-ove Škole glume sa predstavom „Suština prevare“ osvojili su na Festivalu dramskih amatera Crne Gore u Bijelom Polju nagradu za najbolji eksperimentalni pristup. Na scenama KIC-a gostovala su i brojna amaterska i profesionalna pozorišta, a KIC je bio domaćin i prvog regionalnog festivala stand up komedije „Opuč“.  

                KIC-ov Forum mladih pisaca nedavno je publikovao peti zbornik radova “Kolažiranje”, a njihova djela objavljuju i časopisi u regionu. Predmet interesovanja šire javnosti bio je i KIC-ov četvrti regionalni književni festival “Literitorija” na kojem su učestvovali: Filip David, Rumena Bužarovska, Faruh Šehić, Andrej Nikolaidis i dr. Sinoć je završena Osma KIC-ova Škola retorike koju vodi prof. Radovan Radonjić, a sljedeće godine biće organizovana tromjesečna radionica kreativnog pisanja.  

               U okviru regionalne saradnje sa Kulturnim centrom Novog Sada realizovana je: izložba fotografija „Fabrika fotografa u KIC-u“, gostovanje KIC-ovog Foruma mladih pisaca u Novom Sadu i nastup mladog podgoričkog pijaniste Andrije Jovovića u novosadskoj Gradskoj kući. Ove godine uspostavljena je saradnja sa Bosanskim kulturnim centrom iz Sarajeva, a prvi zajednički projekat bilo je gostovanje KIC pop hora na ovogodišnjim „Baščaršijskim noćima“. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen + 13 =