Književno veče Art OMI: Writers Reading – Dragana Kršenković Brković

 

 

U subotu, 23. septembra 2017. godine, u Benenson Visitors Center and Gallery u blizini Hadsona u državi Njujork, održano je književno veče Art OMI: Writers Reading u organizaciji OMI Međunarodnog umjetničkog centra (OMI International Arts Center). Na ovoj književnoj večeri pred američkom publikom, odlomak iz svog romana Atelanska igra, preveden na engleski jezik čitala je Dragana Kršenković Brković. Odlomke iz svojih knjiga čitale su i književnice Shelly Oria iz Njujorka, Rasha Khayat iz Hamburga, Marta Carnicero iz Barcelone, kao i prevodioci Donal McLaughlin iz Glazgova, Johann Maass iz Berlina i Klaus Siblewski iz Hildeshajma.

 

 

Ovo književno veče je dio programa rezidencijalnog boravak Writers Omi, koji se održava u Ledig House u državi Njujork. Osnivač Writers OMI programa je neprofitna organizacija OMI International Arts Center sa sjedištem na Menhetnu.

Takođe, u okviru Programa nedeljnih posjeta (Program of weekly visits), Ledig House su od 8. septembra posjetili: Amy Hundley, urednica u izdavačkoj kući Grove Atlantic; Agnes Krup, književna agentkinja i urednica u izdavačkoj kući Rowohlt Verlag; Edwin Frank, urednik u izdavačkoj kući The New York Review Books, kao i Barbara Tolley, book scout, i Kristine Kress, urednica u njemačkoj izdavačkoj kući Ullstein. Oni su književnicama i prevodiocima, gostima Writers OMI programa od 8. septembra do 5. oktobra,  govorili o svojim iskustvima na savremenoj američkoj i njemačkoj književnoj sceni.

Dragana Kršenković-Brković je bila gostujuća književnica u rezidencijalnim programima u SAD-u (Njujork, 2014), Madjarskoj (Pečuj, 2013) i Austriji (Beč, 2011). Kao Hubert H. Humphrey stipendistkinja Vlade SAD boravila je na UC Davis i UM College Park (2005-2006). Kao OeAD stipendistkinja Vlade Austrije bila je na studijskom boravku na Karl-Franzens-Universität i Institut für Slawistik u Gracu (2008). Takodje, gostovala je na Rodosu (Medjunarodni Forum umjetnica Mediterana, 2000), u Bolonji (Medjunarodni sajam knjiga, 2011), Bratislavi (BIB, 2011) i dr. Autorka je romana Atelanska igra i Izgubljeni pečat, zbirki pripovjedaka Vatra u Aleksandriji i Gospodarska palata, zbirke jednočinki Iza nevidljivog zida, monografije Poetika prolaznosti: Organizacija vremena u „Ranim jadima“ Danila Kiša, kao i knjiga za djecu – Tajna plavog kristala, Duh Manitog jezera, Tajna jedne Tajne, Muzičar s cilindrom i cvetom na reveru i Modra planina.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


6 − 5 =