Kolašin – Predstava “Pometnje pitomca Terlesa”

 

 

Predstava “Pometnje pitomca Terlesa” po romanu Roberta Muzila, u režiji Zorana Rakočevića, u produkciji Alternativne teatarske aktivne kompanije – ATAK i Kulturno informativnog centra “Budo Tomović”, biće izvedena 9. avgusta u okviru Međunarodnog festivala alternativnog teatra KOROFEJ u Kolašinu, u Centru za kulturu, u 20 sati.

 

 

Adaptaciju romana slavnog austrijskog pica uradio je Vasko Raičević, a pitomca Terlesa glumi mladi crnogorski glumac Marko Todorović. Producenti predstave su Dragana Tripković i Slobodan Radović.

Radi se o novoj pozorišnoj produkciji NVO ATAK, koja ispituje mogućnosti alternativnog promišljanja niza destruktivnih kategorija – totalitarnih režima, seksualnosti, nasilja i homofobije. Konceptom monodrame, oslanjanjem na klasične pozorišne elemente kakvi su tekst-gluma-režija, ATAK želi da ukaže na krizu temeljnih vrijednosti teatra, onoga zbog čega je pozorište važno i što je njegova uloga. Pozorište ponovo postaje izazov institucija koje “lutaju” u prostoru alternativnog, a ovim projektom ATAK preispituje nove modele u kontekstu crnogorske nezavisne scene, traži nove strategije… Predstava po romanu “Pometnje pitomca Terlesa, Roberta Muzila se između ostalog bavi problemima koje adolescenti homoseksualne orijentacije imaju u svojim životima.

Projekat “Pometnje pitomca Terlesa” je realizovan kroz program malih grantova u okviru projekta “Doprinos unapređenju kvaliteta života LGBT osoba” koji su sproveli NVO Juventas, Kvir Montenegro i Inistitut za pravne studije, a podržanog od strane Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori.

 

 

ROBERT MUZIL (1880-1942)

POMETNJE PITOMCA TERLESA (1906)

Priča o nasilju i buđenju (homo)seksualnosti među pitomcima jednog internata u konzervativnom i represivnom društvu.

Roman prati sazrijevanje mladog Terlesa od trenutka kada se rastaje od svoje majke i ulazi u internat do izlaska iz internata i povratka kući. Rajting, Bajneberg i Terles hvataju u krađi Bazinija, svog druga iz odjeljenja, i odlučuju da ga kazne umjesto da ga prijave školskim vlastima. Bazini, u strahu da ne bude prijavljen i izbačen iz internata, pokorava se svojim drugovima i ispunjava njihove naredbe. Oni počinju da ga maltretiraju, prvo fizički, a onda psihički i seksualno. Njihovo ponašanje prema Baziniju postaje otvoreno seksualno i sadističko, čak i u trenutku kad za Bazinijev prekršaj sazna cijeli razred. Terlesovo ponašanje i emocije su ambivalentne. Nakon traumatičnog prvog seksualnog iskustva sa jednom prostitutkom on počinje da prepoznaje seksualnu privlačnost prema ”nježnom” Baziniju.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three + eight =