Kompletiran muzički program Rokumentarnih danaNa ovogodišnjem, trećem po redu izdanju revije muzičkog dokumentarnog filma Rokumentarni dani nastupiće četiri zanimljiva muzička imena.

Nakon projekcija LP Trilogije (serijala Glasba je časovna umjetnost) u podgoričkom KIC Budo Tomović koji ćete moći ispratiti 23. maja od 19:00 – 22:30, kraj noći provešćemo u obližnjem Montenegro Caffe pubu u Njegoševoj ulici. Muzički program počinje 23:00, a družićemo se sa nikšićkim bendom Off Duty i njihovom vizijom pank roka i FM Mirdom koji će puštati muziku sa dobrih starih vinila.

Narednog dana (24. maja) u nikšićkom Blues Brothers baru svoj muzički izbor predstaviće naš gost iz Slovenije – Jahač ploča BIGor.

Subota je rezervisana za jednu od najtalentovanijih regionalnih kantautorki – Anu Ćurčin. Njen concert održaće se u Nikšiću u Blues Brothers baru.

Neđelja veče je rezervisana za Open Guitar Night, pa pozivamo sve koji misle da bi bilo vrijedno čuti njihov glas i gitaru da nam se pridruže.

Ana Ćurčin je jedna od najtalentovanijih regionalnih kantautorki. Rođena je u Bagdadu, odrasla u Moskvi, živi i radi u Beogradu, pjeva na engleskom. Svoju muziku Ana predstavila širom regiona, ali i svijeta, aktivno nastupajući solo ili sa bendom. Njena muzika je nježna i moćna, tiha i melodična, bučna i ritmična, u rasponu od indie-rocka do američkog autorskog folka, uz privlačne arome bluza i soula.  Prije dva mjeseca Ana i njen prateći bend The Changes objavili su prvu epizodu sa novog albuma. Radi se o pjesmi “Take my hand”.

Jahač ploča BIGor (Igor Bašin) je jedan od onih neumornih ljudi bez kojih ne može funkcionisati scena jednog grada ili države. U ovom slučaju Slovenije. Muzičar, hroničar, urednik muzičkih emisija, pisac knjige Novi Rock, Igor je i scenarista tri dokumentarna filma serijala Glasba je časovna umjetnost koja će publika Rokumentarnih dana imati prilike da vidi u Podgorici i Nikšiću.

Off Duty je dobro poznat sastav svim lubiteljima punk rocka. Dolaze iz Nikšića i u Montenegro pubu će u četvrtak veče od 23 časa promovisati svoj novi video singl “Na groblju robova”.  Iza sebe bend ima album “Još jedan dan” i EP “Putokaz” koji mnogi smatraju za jedno od nazanimljivijih izdanja crnogorske muzike XXI vijeka. Oni će se predstaviti publici setom koji će osim novog singla činiti presjek stvari sa prva dva izdanja.

FM Mirda (Damir Murseljević) je diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju na Odsjeku za grafički dizajn. 24. maja u Montenegro Caffe pubu predstaviće se sa svojom muzičkom vinilnom selekcijom koja uključuje: alternative, post punk, new wave… Aktivno se bavi umjetničkom fotografijom i do sada je priredio sedam samostalnih izložbi i učestvovao na nekoliko kolektivnih. Proteklih 18 godina Damir je posvetio i marketingu, pozorištu, filmskoj kritici, radijskoj produkciji, a u poslednje vrijeme i socijalnom radu.

Što se tiče filmskog programa, publika će imati prilike da vidi filmove o Pankrtima, Laibachu, folk punk grupi Ogenj, Novoj godini u Kotoru, vojvođanskoj rok i vojvođanskoj strip priči, E Playu, Obojenom programu, Party busu, Lake i Bedem festu, Buldožeru, grupi Mnogi drugi…

Za ovu godinu smo u saradnji sa Univerzitetom Central Oklahoma i njihovim engleskim jezičkim odjeljenjem spremili premijeru filma Rumble – Indians who Rock the World. Ovaj film kanadske produkcije istražuje uticaj Indijanaca na muzičku scenu SAD-a i otkriva kako su oni pomogli u definisanju rock and roll revolucije 60tih i 70tih. Ostvarenje je nagrađeno i na Sundance film festivalu.

Osim ovog preporučujemo i ostvarenje Okupirani bioskop koje prati proces „okupacije“ beogradskog bioskopa Zvezda koji su 2014. gerilskom akcijom okupirali i vratili u život mladi aktivisti. 

Rokumentarne dane je i ove godine podržala Ambasada Slovenije, pa će se na repertoaru naći tri epizode serijala Glasba je časovna umetnost iz produkcije te zemlje. Serijal govori o kultnim albumima Slovenije i grupama Pankrti, Buldožer i Laibach. Njih će na premijeri u Sali Dodesta podgoričkog KIC Budo Tomović predstaviti scenarista sva tri filma Igor Bašin, koji će narednog dana u nikšićkom klubu Blues Brothers održati predavanje na temu „Bori se za svoju muziku“.
Crnogorsko rok stvaralaštvo ove godine predstavljamo kroz filmove o domaćim festivalima, a u sklopu programa će biti progašeni i najbolji filmovi Lake festa koji su dospjeli na konkurs Iz drugačijeg ugla koji oni tradicionalno organizuju.

I ove godine filmove će ispratiti zanimljiv prateći program: već tradicionalni bazar muzike, dj setovi, koncerti, izložbe, Open Guitar veče… Takođe Rokumentarni dani nastavljaju da nagrađuju svoje posjetioce.

Zaštitni znak RD-a je djelo ekipe Tandara Mandara Bros.

Sva dešavanja će se odigrati u Podgorici u sali Dodesta, a u Nikšiću u prostoru Gradske kuće u centralnom parku i klubu Blues Brothers bar.
Ulaz na sve projekcije filmova i sav prateći program je, kao i do sada, besplatan. 

Sve ovo ne bi bilo moguće bez naših prijatelja: Ambasade Slovenije, Blues Brothers Bar, JU biblioteke Njegoš, KIC Budo Tomović, Metropolis media, Lake festa, ProInspcet++, Lanex d.o.o.

Da budete u toku sa svim objavama posjetite nas na linkovima:
www.rokumentarnidani.me 
www.facebook.com/rokumentarnidani 

PROGRAM:

ČETVRTAK 23. maj – KIC BUDO TOMOVIĆ PODGORICA
19:00 – 20:00h | Buldožer – Pljuni istini u oči (1975.) (Glasba je časovna umetnost) 
20:00 – 20:30h | Razgovor sa Igorom Bašinom scenaristom serijala
20:30 – 21:30h | Pankrti – Dolgcajt (1980.) (Glasba je časovna umetnost)
21:30 – 22:30h | Laibach (1985.) (Glasba je časovna umetnost)
23.00 – 02:00h   Off Duty, FM Mirda (MNE pub, Podgorica)


PETAK 24. MAJ – BLUES BROTHERS BAR NIKŠIĆ
12:00 – 12:30h | E Play video dnevnik
12:30 – 13:00h | Vojvođanska rok scena – ’80
17:00 – 18:00h | OTVARANJE & PREDAVANJE: »BORI SE ZA SVOJU MUZIKU!«, IGOR BAŠIN
18:00 – 19:00h | Pankrti (Glasba je časovna umetnost) 
19:00 – 20:30h | Okupirani bioskop
20:30 – 21:30h | Tribina: Osvajanje slobode
22:00 – 01:00h | DJ set Blues Brothers – Jahač ploča BIGor

SUBOTA 25. maj – BLUES BROTHERS BAR NIKŠIĆ – GRADSKA KUĆA
12:00 – 12:30h | Vojvođanska rok scena – ’90
12:30 – 13:00h | Vojvođanska rok scena: Obojeni program
20:00 – 21:00h | Laibach (Glasba je časovna umetnost)
21:00 – 22:45h | Rumble – Indians Who Rock the World
23:00 – 01:00h | Koncert: Ana Ćurčin

NEĐELJA 26. maj – BLUES BROTHERS BAR – GRADSKA KUĆA
12:00 – 12:30h | OGENJ FOLK ROCK STORY 
12:30 – 13:00h | DOK NAS GLAZBA NE RASTAVI (MNOGI DRUGI)
15:00 – 20:00h | Bazar umjetnosti & Vojvođanska strip priča 
20:00 – 21:00h | Buldožer (Glasba je časovna umetnost)
21:00 – 22:00h | New Rock Year, filmovi sa Party Busa, Lake i Bedem festa & Proglašenje najboljih filmova Lake festa, 
22:00 – 00:00h | Open Guitar Night