„Komun@” – novi broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine Crne Gore

 

Casopis Komuna

Iz štampe je izašao novi (dvobroj 10/11) časopis za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine „Komun@ koji i ovoga puta donosi bezbroj interesantnih tekstova sa cijelog područja Crne Gore čime sve više razvija interes čitalaca za baštinu, tradiciju i prošlost naše zemlje.

Časopis započinje uvodnikom iz pera poznatog crnogoskog reditelja Gojka Kastratovića pod nazivom „Baština nas vraća samima sebi“. Komun@, u rubrici diplomatija u autorskom tekstu Dejana Vukovića, redove posvećuje političkom senzibilitetu i značaju same diplomatije, a neformalna institucija javne riječi oličena u zdravici našla je svoje mjesto u rubrici koja govori o crnogorskim običajima u tekstu koji potpisuje mr Željko Rutović. Esej o muštuluku o kojem piše u ovom broju redovni kolumnista Komune Ramiz Hadžibegović stoji da su ljudi znali za muštuluk i prije nego su mu dali ime. Položaj žena u XIX vijeku u Crnoj Gori konkretizovan je osvrtom na nasljedno pravni položaj crnogorki u tom periodu o kojiim piše Ivana Tatar. Takođe u tekstu Novaka Rutovića Komun@ podsjeća na iščezle zanate i rukotvorine kakvo je tkanje, a Gojko Knežević u svom tekstu piše o prvom seoskom muzeju pod Komovima.

Svakako posebnu vrijednost ovog dvobroja Komune čine tekstovi koji govore o dva crnogorska umjetnička velikana i to uz devedeseti rođendan Voja Stanića koji potpisuje izvršni urednik Minja Bojanić i intervju sa slikarom Dimitrijom Popovićem čiji je autor Miraš Martinović.

Isto tako pažnju čitalaca Komune zaokupiće tekst naše poznate spisateljice Branke Bogavac koja iz Pariza donosi priču „Snovi u sivom dimu“ koja govori o njenim susretima sa poznatim književnikom Danilom Kišom sa kojim se često družila uFrancuskoj, kao i podsjećanje dr Mima Draškovića na navršene dvije decenije od smrti poznatog crnogorskog pjesnika Vita Nikolića i njihovom srijetanju u zajedničkoj im ulici Novaka Ramova u Nikšiću.

Komun@ posebnu pažnju posvećuje i značajnim jubilejima i u ovom broju poput obilježavanja 120 god od časopisa „Prosvjeta“ koji potpisuje Mašo Miljić, zatim dvije decenije postojanja osnovne škole “Pavle Rovinski” u Podgorici kao jedne od najuspješnije u Crnoj Gori iz pera glavnog urednika Amera Ramusovića, kao i 65 godina Prosvjetnog rada. Tu su i tekstovi Husenina Cena Tuzovića koji govore o sedamdesetogodišnjici od oslobođenja Podgorice i sjećanje na Alja Šarkića, prvog urednika Radio Titograda, kao i drugi dio teksta Slavojke Marojević o 130-godišnjici nikšićke pozorišne tradicije.

U ovom broju Komun@ predstavlja i nekoliko knjiga prije svega drevnu „Gusinjski molitvenik“ koji potpisuje dr Božidar Šekularac, zatim “Rusi u Crnoj Gori” iz pera Mirka Jakovljevića i “Recepti za ljubav” Marije Čolpe o kojoj piše Voislav Bulatović. O crnogorsko-turskim odnosima u listu „Crnogorac“ piše mr Ivan Tepavčević, a o istoriji ulcinjskog zdravstva prim dr Gani Kramanaga.

Posebnu draž čitaoci Komune na povećanom broju strana (36) u ovom broju prilikom čitanja imaće u rubrici akordi u reportaži Enise Harović koja je posjetila Šefiku Novaković, nekadašnju podgoričku divu sevdaha i kafana koja je zavrijedila ovogodišnju nagradu za reportažu „Boško Pušonjić“ kao i ekskluzivnu priču Željka Milovića o Kristoferu Nikolsu, poznatom engleskom klavijaturisti i rok muzičaru koji je svojevremeno boravio u Baru.

Takođe, kao i u ranijim brojevima i u ovom, časopis sadrži i brojne priloge o gradovima i ličnostima koji su doprinijeli afirmaciji Crne Gore u različitim oblastima.

Komun@ objavljuje priču o iščašenoj Citadeli kao Budvanskom akropolju iz pera Vlada Đ. Duletića, dr Marijana Premovića o manastirskom kompleksu Ćelije u Kaludri kod Berana, zapis o Mratinju koji potpisuje dr Miroslav Doderović, a Vesko Baltić piše o mojkovačkom foto spomenaru pod nazivom „Tito s Jankom i Markom“. Radmila Perović podsjeća na mitropolita i dobrotvora Sava Kosanovića i njegovu zadužbinu u Velimlju poznatu kao Voda Vladičina, Dražen Drašković na Miletu Bulatovića kao „Baštinika kolašinske odanosti“, a Dragan Bobi Perović piše o crnogorskoj sportskoj legendi Gojku Radunoviću.
Tu su još i pismo Janka Nikolovskog iz Makedonije u kojem piše o poukama i regulama, zatim priča Marijana Miljića o seobama crnogorskih Bošnjaka-Muslimana i Albanaca, Filipa Rakonjca o Poljacima u Crnoj Gori, svjedočenju o Pobuni mornara u Boki 1918 u tekstu koji potpisuje Miro Marušić.

Mr Sait Š. Šabotić piše o sevdalinki kao bogastvu koje ne gubi vrijednost, a Zoran M. Zečević o sokolskom pokretu u Beranama.
I na kraju u, ovom broju Komune, Tijana Smolović piše o izložbi naslovnica lokalnih novina koje su štampane a i sada su prisutne na medijskoj sceni Crne Gore, a Andrijana Mujović o aktivnostima Samoregulatornog savjeta za lokalnu štampu kojem pripada i sam časopis Komun@.

I ovaj kao i sve prethodne brojeve Komune potpisuju glavni urednik Amer Ramusović, izvršni urednik Minja Bojanić, tehnički urednik Voislav Bulatović, a osnivač i izdavač je Vildan Ramusović.
Uz ovaj jubilarni broj, časopis poklanja čitateljkama knjigu Komunine kolumnistkinje Marije Čolpa „Recepti za ljubav“, a Komunu je moguće naći na svim kioscima štampe i ostalim prodajnim mjestima širom Crne Gore.