Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

Nakon veoma uspješnog  nastupa na festivalu Sarajevska zima protekle sedmice Crnogorski simfonijski orkestar će u srijedu, 16. februara sa početkom u 20 časova nastupiti  na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici.

Koncert će biti realizovan pod upravom gostujućeg dirigenta iz Makedonije, Borjana Caneva, dirigenta Makedonske filharmonije i stalnog gostujućeg dirigenta Sofijske filharmonije. Borjan Canev je postdiplomske studije završio na Kraljevskom koledžu u Londonu, a nastupao širom Evrope (Rim, Pariz, Istanbul, Prag,…). sa Makedonskom i Sofijskom filharmonijom, Londonskim simfonijskim orkestrom, Makedonskim radio simfonijskim orkestrom, Sinfonietta – Sofia…

 Program koncerta je ispunjen djelima jednog od najpoznatijih kompozitora u istoriji muzike, Volfganga Amadeusa Mocarta  (1756-1791): uvertira Titusovo milosrđeAndante za flautu i orkestar u C-duru, Koncert za flautu i orkestar u D-duru i Simfonija br. 36 u C-duru.

Kao solista predstaviće se jedan od najpoznatijih srpskih umjetnika, flautista Ljubiša Jovanović, dugogodišnji solo flautista Beogradske opere, Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije i Beogradske filharmonije.  Pored koncertantnog veoma je zapaženo i njegovo pedagoško djelovanje u regionu, posebno na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i Muzičkoj akademiji na Cetinju.

 Borjan Canev (1973, Skoplje) diplomirao je na Fakultetu muzičke umjetnosti u Skoplju, u klasi Fimča Muratovskog (1997), a potom pohađao master studije na Državnoj muzičkoj akademiji u Sofiji, pod mentorstvom Vasila Kazandjieva (1998). Godine 1999 dirigovao je Makedonskim Filharmonijskim orkestrom sa kojim je nastupio u Zagrebu (2000). Na Kraljevskom /Royal/ koledžu u  Londonu zavržio je postdiplomske studije    u klasi Neil Thomsona.  Tokom boravka u Londonu, maestro Canev  je pohađao majstorske kurseve  renomiranih dirigenata: Simon Ratlle, Danielle Gatti i bio je saradnik dirigentu Colin Davisu pri  realizaciji opere  Don Đovani na Kraljevskom  koledžu gdje je i dobio nagradu “August Mann”  za najboljeg mladog dirigenta.

U periodu od 1999-2009,  Canev je dirigovao na brojnim koncertima  Kamernog orkestra makedonske filharmonije u Makedoniji i inostranstvu (Rim, Pariz, Istanbul, Prag, turneje u Poljskoj itd). Godine 2002 postao je asistent na Fakultetu muzičke umjetnosti u Skoplju, a u periodu od 2003 do 2006 je bio  šef dirigent Kamernog orkestra “Solisti Skoplja”.

Nakon uspješnog debija sa Sofijskom filharmonijom (2004) uslijedili su brojni angažmani sa ovim bugarskim orkestrom, a od juna 2006, izabran je kao njihov  /stalni/ gost dirigent. Od 2007. godine  je profesor na Fakultetu muzičke umjetnosti u Skoplju.

Pored Makedonske i Sofijske filharmonije i Londonskog simfonijskog orkestra, Borjan Canev je sarađivao sa: Makedonskim radio simfonijskim orkestrom, Sinfonietta-Sofija, Orkestrom Makedonske opere i baleta, orkestrom Kraljevskog koledža za muziku u Londonu, Državnom muzičkom akademijom u Sofiji, simfonijskim orkestrom “Stanislav Binički” iz Beograda, kamernim orkestrom “Kolegijum-muzikum Bankja” i dr.

Nastupao je sa poznatim solistima kao što su: David  Garret, Johannes Moser, Ilya Gringolts, Monika Leskovar, Xavier Philiphes, Rabih Abou-Khalil, Christian Frohn, Peter Lucas-Graf,  Branimir Slokar, Sergio Tiempo…  i na uglednim festivalima u Makedoniji, kao što su: Ohridski ljetnji festival, Ljetnji festival Skoplje, Majske operske večeri, Dani makedonske muzike, Jesenje muzičke svečanosti, kao i u  inostranstvu, uključujući: Festival mladih dirigenata, solista i kompozitora u Sofiji (Bugarska), Ljetnje večeri u Zagrebu (Hrvatska), Dani kamerne muzike Gabrovo (Bugarska), NOMUS (Srbija) itd…

Kao dirigent Borjan Canev je nastupio u Velikoj Britaniji, Italiji, Francuskoj, Republici Češkoj, Poljskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Bugarskoj, Turskoj, itd. Ostvario je snimke za  Makedonsku radio i televiziju, Bugarski nacionalni radio, kao i za F.A.M.E.S. /Makedonija/.

Godine  2010, Udruženje kompozitora Makedonije mu je dodijelilo “Georgi Bozhikov” nagradu za najbolje izvođenje djela  makedonskih kompozitora  u 2009.

Ljubiša Jovanović je diplomirao i magistrirao u Beogradu u klasi  prof. Miodraga Azanjca. Zatim odlazi na usavršavanje kod prof. Chiristiana
Lardea
u Pariz, gdje dobija “Diplome Superieur de Concertiste” 1983. godine. Nakon toga ostvaruje dugogodišnju saradnju sa Aurele Nicoletom, jednim od najvećih muzičara današnjice. Svirao je na svim značajnim festivalima u bivšoj Jugoslaviji, kao i u Francuskoj, Švajcarskoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Rusiji, Rumuniji, Velikoj Britaniji, Alžiru, Finskoj, Danskoj, Južnoj Africi, Norveškoj i Argentini.

Ljubiša Jovanović je osvojio Prvu nagradu za interpretaciju na Internacionalnoj godišnjoj reviji kompozitora, u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu, 1992. i 1998. godine, „Zlatni Beočug” za umjetnička dostignuća, 1992. godine, Godišnju nagradu Udruženja muzičkih umjetnika Srbije, iste godine, kao i nagradu Beogradskog fonda za kulturu za najbolje koncerte u Beogradu 1989, 1991. i 1992. godine. Dobitnik je Zlatne medalje povodom 75 godina od nastanka Beogradske filharmonije i Srebrne medalje Univerziteta umetnosti za dostignuća u unapređenju nastave. Stalni je član Ansambla za novu muziku i tria Anima (zajedno sa Natašom Veljković, klavir i Sandrom Belić, violončelo). Ljubiša Jovanović je nastupao sa nekima od najvećih flautista današnjice: Aurelom Nicoletom, Irenom Grafenauer, Emmanuelom Pahudom, Michelom Debostom, Christianom Lardeom. Njegovi snimci nalaze se na više od 50 CD izdanja.

Tokom 25 godina, radio je kao solo flautista Beogradske opere i baleta, Simfonijskog orkestra Radio Televizije Beograd i Beogradske filharmonije.

Redovan je profesor flaute na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i Muzičkoj akademiji na Cetnju.