Koncert “Makedonska etno – lirika” u KIC-u


Koncert “Makedonska etno – lirika” koji će prirediti sopran Jelena Aleksić u saradnji sa pijanistkinjom Magdicom Manasievom biće održan u poneđeljak, 29.novembra, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, od 20 sati.

Umjetnice će izvoditi najljepše makedonske pjesme koje je kompozitor Sašo Livrinski aranžirao na jedan vrlo savremen i sofisticiran način. Koncert organizuju KIC “Budo Tomović” i NVU “Kirjana”. Ulaz je besplatan, a važe mjere IJZCG.

Jelena Aleksić muzičko obrazovanje stiče u rodnom gradu Skoplju. Srednju muzičku školu “Ilija Nikolovski-Luj” (MBUC – Muzičko-baletski učilišni centar) završava u klasi prof. Zvezde Damovske na odsjeku za solo-pevanje. Diplomirala je na Fakultetu Muzičke umetnosti u Skoplju u klasi prof. Marije Muratovske. U toku studija izdvaja se kao perspektivan student solo-pjevanja u projektima Fakulteta, kao solista u Bahovoj osmoj kantati, na koncertima “Koste Trpkova”, koncertima klase u Ohridu, Prilepu, Kavadarcima, Kumanovu, Štipu i na Internacionalnom festivalu klasične muzike “Iterfest” Bitolj. Osvaja značajne nagrade na takmičenjima solo-pjevača, kao što su: Prva nagrada na takmičenju “Lazar Jovanović” u Beogradu, Druga nagrada na državnom takmičenju u Skoplju i specijalna nagrada takmičenja “Ars kosovo” u Prištini sa maksimalnih 100 poena. Radila je kao dirigent i menadžer gradskog hora “Izvorce” od 2003. do 2006. u Skoplju. Od strane Makedonske Opere i Baleta, angažovana je kao solista u operama; The Turn of the Screw i Carmen. Aktivni član hora Makedonske Opere i Baleta bila je od 2001. do 2004. godine. Učestvovala je u izvođenju opera: “Traviata”, “Nabucco”, “Carmen”, “Turandot”, “Cavalleria Rusticana”, “Don Giovanni”, “Aida”, “La forza del destino” i “Ivan Susanjin”. U horu Opere Narodnog Pozorišta u Beogradu aktivno pjeva od 2013. godine do danas. Jelena Aleksić usavršavala se na majstorskim radionicama kod: Mirelle Parutto / Antonia Boyer (Italija), Carolina Isabel Merz / Olivera Miljakovic (Austria), Nigel Clark (UK) radeći na repertoaru savremene muzike.

Sa pijanistkinjom Magdicom Manasievom, 2019. osniva sastav “Etno – Lirika”, sa kojom uspješno promoviše makedonsku muziku, koju je kompozitor Sašo Livrinski aranžirao. U okviru projekta održani su koncerti u Štipu, Strumici, Tetovu i Skoplju. U toku je priprema CD-a sa obrađenim makedonskim narodnim pjesmama, pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i obrazovanje Republike Makedonije.

Magdica Manasieva muzičko obrazovanje je započela u DMBUC-u Ilija Nikolovski-Luj, gdje je nastavila srednjoškolsko obrazovanje u klasi prof. Maje Kastratović. Tokom školovanja učestvovala je na više državnih takmičenja u Republici Sjevernoj Makedoniji, od kojih izdvajamo: Pijanističko takmičenje (1996), Državno pijanističko takmičenje – Šopinijada (1996) i Državno takmičenje u kamernoj muzici (1999). Učestvovala je na nekoliko klavirskih seminara kod prof. Borisa Romanova, prof. Žene Zaharieve (Bugarska), prof. Jokuda Mihajlovića (Srbija), prof. Vadima Palmova (Rusija). Muzičko obrazovanje nastavlja na Fakultetu muzičkih umjetnosti FMU – Skoplje na Odsjeku za instrumentalni klavir u klasi prof. Zorana Pehčevskog gdje je i magistrirala 2011. godine. Tokom magistarskih studija učestvuje u okviru više nastupa i kao klavirska pratnja na majstorskim ispitima, državnim i međunarodnim takmičenjima. Godine 2011. nastupila je na godišnjem koncertu zajedno s orkestrom i horom Nacionalnog folklornog ansambla TANEC, a od 2015. saradnik je ansambla savremene glazbe “Con Tempora” gdje je nastupila u triju na večernjem koncertu u Strugi, Makedonija. Inicirala je 2016. godine stvaranje Duo Piano – Equilibrium i odsvirala koncerte u Republici Sjevernoj Makedoniji, a duo je učestvovao i na međunarodnom takmičenju “Lake Pearls” gdje je osvojio Laureat II stepena.U Republici Bugarskoj – Sofiji nekoliko godina zaredom nastupa kao solista na Tradicionalnom novogodišnjem balu društva “Obelisk”, a u svojem izvođenju osim klasičnih djela izvela je i savremenu kompoziciju – “Valcer” Hrista Mihajlova.Od 2017. je član Etno benda Monistra kao pijanista, sa uspješnim koncertima u Republici Sjevernoj Makedoniji, Grčkoj i Crnoj Gori.Kao klavirski saradnik četiri godine zaredom (2014, 2015, 2016. i 2018.) učestvuje u projektu „Koncert za klasičnu glazbu“ u pozorištu „Trajko Prokopiev“ – Kumanovo.

Magdica Manasieva njeguje afinitet kako prema klasičnoj tako i prema etno i savremenoj muzici. Kao solistkinja je učestvovala u snimanju CD projekta “Vrutok” autora Saše Livrinskog. Na ovom CD-u uspješno izvodi 2 solo numere i uradila je 2 videospota koja su snimljena i objavljena 2017. godine. Od 2006. godine zaposlena je u redovnom radnom odnosu u Osnovnoj školi “Pance Pešev” – Kumanovo, kao profesorica klavira i kao klavirska saradnica gdje uspješno radi sa svojim učenicima, upoznavajući ih s tajnama svog instrumenta. Sa njima učestvuje na mnogim državnim i međunarodnim takmičenjima u Republici Sjevernoj Makedonija i Republici Srbiji gdje je već osvojila preko 20 nagrada, kao i priznanja za uspješnog pedagoga (profesora) i klavirskog saradnika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − 14 =