Koncerti Duvačkog i Gudačkog ansambla CSO u Tivtu i Podgorici

U četvrtak, 14. decembra 2019, sa početkom u 20 časova, Duvački i Gudački ansambli Crnogorskog simfonijskog orkestra održaće koncert u Centru za kulturu Tivta, a dan kasnije i u Crnogorskom narodnom pozorištu (20 časova).

Na repertoaru Duvačkog ansambala naći će se „Uvertira“ iz operete „Slijepi miš“ Johana Štrausa II (u aranžmanu Andreasa N. Tarkmana) i „Persijska svita“ francuskog kompozitora Andrea Kaplea. Duvače će predvoditi gostujući dirigent Feliks Rengli, renomirani švajcarski flautista i profesor na univerzitetima za muziku u Frajburgu (Njemačka) i Bazelu (Švajcarska).

Gudački ansambl će potom izvesti „Četiri godišnja doba u Buenos Ajresu“ čuvenog argentinskog kompozitora Astora Pjacole, a solističku dionicu  tumačiće Mirka Šćepanović – violinistkinja i umjetnička direktorka Muzičkog centra Crne Gore.

Koncerti će imati umjetničko-edukativni karakter budući da će pored izvođenja, publika biti u prilici i da se upozna sa načinima primjene citatnosti u djelu „Četiri godišnja doba u Buenos Ajresu“ A. Pjacole, koje je za solo violinu i gudački ansambl aranžirao Leonid Desjatnikov.


FELIKS RENGLI rođen je u Bazelu gdje je studirao flautu u klasi Gerharda Hildenbranda, Peter-Lukasa Grafa i Aurela Nikoleta. Nakon što je svirao na poziciji solo flautiste u Simfonijskom or­kestru Sankt Galena, Rengli započinje karijeru na istoj poziciji, sarađujući sa nekoliko evropskih orkestara (Tonhale Cirih, Festi­valski orkestar Lucerna, Gulbenkian orkestar, Kamerni orkestar Evrope). Redovni nastupi sa oboistom, kompozitorom i dirigen­tom Hajncom Holigerom duboko su obilježili njegovu muzičku karijeru. Rengli koncertira kao solista i kao član različitih ka­mernih ansambala u Evropi, Japanu, Australiji, Južnoj Americi i SAD-u, u prestižnim salama kao što su: Merkin hol, Opera Basti­lja, Betoven hol, Alte Oper, itd.

Nagrađivan je na brojnim međunarodnim muzičkim takmičenji­ma. Snimao je za radio stanice u različitim zemljama i za izda­vačke kuće. Profesor je flaute na Muzičkoj akademiji u Bazelu. Redovno održava seminare u Evropi, Japanu, Australiji i Južnoj Americi.

Njegov repertoar obuhvata djela pisana od 18. vijeka pa sve do savremenog doba. Od 1999. umjetnički je direktor ciklusa ka­mernih koncerata u Švajcarskoj. Od 2004. godine Feliks Rengli radi kao profesor na Univerzitetu za muziku u Frajburgu (Nje­mačka).

MIRKA ŠĆEPANOVIĆ, rođena 1981. u Beogradu, je violiniskinja crnogorskog porijekla. Nakon uspješno završenih magistarskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Vesne Stanković, nastavlja svoje umjetničko usavršavanje kod Rajnera Šmita na Visokoj školi kraljice Sofije u Madridu, gdje od njenog Veličanstva Kraljice 2006. i 2007. godine dobija odlikovanje za Na­jboljeg studenta u sekciji violina. Želja za daljim muzičkim razvojem i uspjesima vodi je u Bazel, gdje s najvišim ocjenama završava 3 mastera. Važne muzičke impulse dobila je na majstorskim kursevi­ma koje su predvodili Kolja Blaher, Zakar Bron, Menahem Presler, Valter Levin i Ferenc Rados.

Dobitnica je nagrada na međunarodnim takmičenjima u Itali­ji, Španiji i Švajcarskoj. Kao aktivan i posvećen kamerni muzičar imala je priliku da nastupa na internacionalnim festivalima u En­gleskoj, Francuskoj, Španiji, Njemačkoj, Austriji, Izraelu, Japanu, Indiji i sarađuje sa renomiranim muzičarima među kojima su Stiven Iserlis, Izabel Ćarisius, Fransoa Benda, Radovan Vlatković, Serđo Acolini. Mirka je imala priliku da radi s najpoznatijim kom­pozitorima današnjice među kojima su Salvatore Skiarino, Hajnz Holiger, Georg Fridrih Has, Giorgi Kurtag, Volfgang Rim i Piter Etveš. U toku studija u Bazelu otkrila je afinitet prema savremenoj muzici, nakon čega su uslijedila učešća na poznatim festivalima u Donauešingenu, Gracu, Vajmaru, Milanu, Lucernu, Budimpešti i Hadersfildu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 − 1 =