Kotor APSS Forum 2015 program

 

apss 250

 

Kotor APSS koji je programski segment 7. Međunarodnog festivala KotorArt je postavljen kao platforma za promišljanje arhitekture i razvoja grada u odnosu na kulturnu baštinu, graditeljsko nasljeđe, savremene tendencije u razvoju gradova i probleme nastale u planiranju prostora usljed ubrzanog razvoja zemalja u tranziciji. Do sada se na APSS-u predstavilo oko 40 predavača na simpozijumima i radionicama, a na radionicama su prisustvovali studenti iz 15 zemalja. Rezultati rada proteklih godina su više studija, među kojima se ističe Grand Hotel Fjord i New Resort Kotor, a osnovni fokus bio je definisanje  “rizorta današnjice”. Istraživanja u prošloj godini odvela su u pravcu studije zapostavljenih modernističkih objekata Jugoslavije, što je rezultiralo izuzetno uspješnom izložbom Treasures in disguise kojom se Crna Gora predstavila na Bijenalu arhtekture u Veneciji (autori su APSS rezidenti: Dijana VučinićBoštjan VugaSimon HartmannIlka i Andreas RubyNebojša Adžić).

 

otvaranje Kotor Arta

 

U 2015. godini, KotorAPSS predstavlja KotorAPSS Forum koji će biti zaključna manifestacija prvog, četvorogodišnjeg ciklusa i održaće se od 14. do 18. jula. Kroz simpozijum, panel-diskusije i prezentacije tokom ovogodišnjeg Foruma nastavljamo globalni razgovor o odnosu grada i njegovog graditeljskog nasljeđa i kulturne baštine, te o projektovanju i dizajniranju u odnosu na ono što su zahtjevi turističkog tržišta danas. Istražujemo šta je budućnost grada u odnosu na arhitektonski dizajn i do kakvih će promjena u gradovima doći u eri između “all inclusive” i “Airbnb” fenomena.

pecha kuchaForum će početi 14. jula, a prva manifestacija u okviru ovogodišnjeg Kotor APSSa, organizatori najavljuju specijalno izdanje Pecha Kucha koje će se održati 14.o7. sa početkom u 20:20h u caffe Havani u Kotoru. Pecha Kucha Nights je globalni fenomen kratkog prezentovanja koji za cilj ima prezentaciju u formi 20×20 – 20 slajdova po 20 sec. za svaki slajd.

Drugog dana foruma bićemo u prilici da prisustvujemo otvaranju izložbe o crnogorskom modernizmu, fotografa Jurija Palmina. Juri Palmin je započeo svoju karijeru 1989. godine i istakao se kao arhitektonski fotograf. Radio je sa svjetskim arhitektonskim stvaraocima i sarađivao sa najznačajnijim magazinima i publikacijama uključujući AD Magazine, Vogue, World Architecture (UK), RIBA Journal (UK), Icon Magazine (UK and US), Domus (Italy), Abitare (Italy), Speech (Germany — Russia), Project Russia i drugima. Palmin je ilustrovao i mnoge knjige o savremenoj i starijoj ruskoj arhitekturi. Koautor je projekata značajnih stvaralaca kao što su A. Kirtsova, A. Brocki, V. Efimov, S. Leontev. Izložba će biti otvorena 15.o7 u prostorijama Jugooceanije, sa početkom u 19h.

 

Juri Palmin

 

Na ovogodišnjem forumu u toku finalnog simpozijuma 17. i 18. Jula imaćemo priliku da čujemo Boštjan Vuga (SADAR+VUGA, Slovenija), Sonju Radović Jelovac (Studio Synthesis, Crna Gora), Branislava Mitrovića  (MITArh, Srbija), a panel će otvoriti Dijana Vučinić programski direktor i osnivač Kotor APSSa. Poslednjeg dana Foruma, predavanja će održati Juergen Mayer H. (J.Mayer H. und partner, Njemačka), Luise Rellensmann(UNCUBE / BTU Cottbus, Njemačka), Tatjana Rajić (Expeditio, Crna Gora), Simon Hartmann (HHF Architects, Švajcarska), Ian Anderson  (The designers republic, Velika Britanija), Anasstasia Smirnova (SVESMI / STRELKA, Rusija/Holandija) i Milan Tomac(ENOTA, Slovenija).

Ministarstvo kulture Crne Gore je glavni pokrovitelj, a ostali prokrovitelji su Grad KotorMinistarstvo održivog razvoja i turizma i Ministarstvo nauke Crne Gore, partneri i sponzori DodingEntextInženjerska komora Crne GoreSavez arhitekata i mnogi drugi. Važno je spomenuti međunarodne programske partnere Vintertur UniverzitetInsbruk UniverzitetETH UniverzitetFriburg UniverzitetORIS kuća arhitekture, HHF Arhitekti, SADAR+VUGAUrban-Think Tank i DAZ.

Prisustvo na ovogodišnjem KotorAPSSu je besplatno, ali je potrebno poslati prijavu na e-mail adresu apply@kotorapss.me. Sve potrebne informacije možete naći na sajtu Kotor APSS ili Facebook stranici.