Kotor Art – Don Brankovi dani muzike

 

 

4. Međunarodni festival Kotor Art

  11. Don Brankovi dani muzike

 

 

Jedanaesti  Don Brankovi dani muzike počeće 13. jula svečanim koncertom na Trgu katedrale Sv. Tripuna u Kotoru u 21 sat. Nastupiće jedan od najtraženijih violončelista svijeta, Miša Majski, učenik čuvenog Mstislava Rostropoviča i Gregora Pjatigorskog, zatim violinistkinja Sarm Kim iz Južne Koreje, kao i pijanista i umjetnički direktor festivala Ratimir Martinović. Ovi umjetnici će tumačiti solističke dionice u Trostrukom koncertu u C-duru, op. 56 Ludviga van Betovena u pratnji Crnogorskog simfonijskog orkestra, kojim će rukovoditi maestro Aleksej Šatski. U drugom dijelu večeri publika će imati priliku da uživa u Koncertu za violončelo i orkestar u h-molu Antonjina Dvoržaka, čiju će solističku dionicu u pratnji istog orkestra izvesti, kako ga mnogi kritiari nazivaju, ’prvo čelo svijeta’ Miša Majski. – najavljeno je na današnjoj pres konferenciji održanoj u Pomorskom muzeju u Kotoru.

– Nastavljamo tradiciju dovođenja najznačajnijih imena umjetničke muzike iz regiona i svijeta, kakva su i dva muzička giganta Miša Majski i Denis Macuev koji značajno podižu ugled cjelokupnog Festivala. I u godinama krize nastavljamo uzlaznom putanjom i u programskom i  organizacionom smislu, potvrđujući mjesto među sličnim festivalima u regionu, ne zbog ambicije pojedinaca, već zbog svega onoga što Kotor čini prijestonicom umjetnosti, a to je i ovaj Muzej i Katedrala i sve crkve, pjace i pjacete, zidine grada, zbog nasljeđa predaka i živog duha koji se afirmiše kroz Kotor Art. – kazao je Ratimir Martinović, umjetnički direktor Don Brankovih dana muzike.

 

 

Crnogorskim simfonijskim orkestrom dirigovaće maestro Aleksej Šatski koji je izrazio zadovoljstvo što ponovo nastupa na Kotor Art-u i da i on i orkestar sa nestrpljenjem očekuju večerašnju generalnu probu sa Mišom Majskim, iako su već mnogo puta slušali njegova izvođenja.

Violinistkinja Sar Kim doputovala je iz daleke Južne Koreje i izrazila je zadovoljstvo prvim utiscima po dolasku u grad i uzbuđenje  zbog sjutrasnjeg nastupa.

 Odmah nakon otvaranja Festivala, 16. jula nastupiće češki orguljaš Pavel Kohout, koji će prirediti solistički resital u Katedrali Sv. Tripuna, čime će publiku podsjetiti na ovu pomalu zaboravljenu orguljsku praksu muziciranja, a njegove gošče će biti crnogorske solo pjevačice Jelena Marković i Marijana Šovran.

Kada je riječ o solističkim nastupima, na ovogodišnjem programu naći će se i dva pijanistička resitala – prvi je povjeren ruskom pijanisti Denisu Macujevu (17. jul), jednom od najvećih zvijezda u usponu, a kojeg su pratili najznačajniji svjetski orkestri i dirigenti, dok je drugi povjeren češkom pijanisti Martinu Kasiku (1. avgust). U kontekstu velikih pijanista i umjetničkih genija, 10. avgusta nastupiće pijanistkinja Anastasija Voltčok, koja će izvesti sonate Ludviga van Betovena, dok će poeziju Johana Getea tumačiti glumac Dragan Mićanović.

Kamerno muziciranje na ovogodišnjim Don Brankovim danima muzike biće predstavljeno različitim ansamblima. Publika će imati priliku da sluša trio Liaison (19. jul), u sastavu: violončelistkinja Svetlana Bogosavljević, klarinetista David Grifits i pijanistkinja Timoti Jang, kao i gitaristički duo Srđana Bulatovića i Darka Nikčevića (26. jul).

Festivalski orkestar KotorArta i ovog puta će biti zastupljen s četiri koncerta, a ansamblom će dirigovati Voltae Jeong, Rajhard Zehafer, Jesus Medina i Jang Čil Li. Kao solisti, u pratnji Festivalskog orkestra, nastupiće flautista Masimo Merčeli, pijanisti Antonio Sorija i Marjan Sobula, kao i violista Amihai Gros, i to 12. avgusta, čime će biti i završeni Don Brankovih dani muzike.

Organizatori festivala obezbijedili su i program za najmlađe – 25. jula svoju radionicu i koncert s polaznicima održaće pijanistkinja Marina Milić Apostolović. Dio programa koji izlazi iz okvira čiste klasicističke tradicije rezervisan je za Virsavejski orkestar mandolina iz Izraela, a u off-programu nastupiće Massimo Savić i Matija Dedić sa najljepšim jazz i evergreen obradama (6.avgusta) 

PR SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART