Kotor – Desetog dana festivala otkrivena “Tajna super blaga”

 

Kotorski festival pozorista za djecu

Pažnja! U Kotoru je otkrivena “Tajna super blaga”! XXIV Kotorski festival pozorišta za djecu, 10. jula je sve prisutne obogatio sa predstavom Pozorišta Puž iz Srbije, koje je otkrilo zakopano blago, za savremenike zaboravljeno.

 

Predstava Velika Tajna blaga - 2

 

Po tekstu Branislava Milićevića, djeci prepoznatljivog kao Branka Kockice, u režiji Slobodanke Cace Aleksić, izvedena je komedija o Brankovoj potrazi za timom koji će se uputiti u ekspediciju pronalaska blaga kapetana Barbarose. Likovi su podjeljeni na dobre i zle, stereotipni za bajke. Predstava u svom trajanju vodi interakciju sa pubikom, kojim se Branko Kockica direktno obraća, i zahtjeva njihovo učešće, tako što će polagati zakletvu ili plašiti likove. Uprkos fikciji o blagu, i nestvarnim likovima, predstava ruši odnos iluzije-stvarnosti, kada se glumac Branko Kockica, predstavlja svojim imenom, profesijom, i pozorištem čiji je urednik. Za pronađeno blago ispostavlja se da su u pitanju knjige, što predstavi pored zabavnog karaktera dopisuje za današnje vrijeme značajnu pouku. Tipična “puževska” predstava, sklona da pretjeruje u scenografiji, glumi, karakterizaciji likova, da bi djeci bila dopadljiva i zabavna, što kvalitet dovodi u pitanje.

 

Predstava Velika Tajna blaga - 1

Predstava Velika Tajna blaga - 3

 

Pretposlednji dan festivala na glavnom programu obilježiće prva premijera na XXIV Kotorskom festivalu pozorišta za djecu, predstava “KAVEZ” (21.30h, Jugooceanija) o romskoj djeci, proizvod koprodukcije Gradskog pozorišta Podgorica i Kotorskog festivala. Obezbjeđen je mali broj mjesta, i iz tog razloga će sutra biti izvedena repriza, a neophodno je poštovati preporučen uzrast. Na pratećem programu, u 20h na Pjaci od kina odrzaće se promocija knjiga 365 i 366 jezičkih crtica Violete Babić. Takođe biće izvedena “Ruska nedođija”, radionica-predstava-zakuska teatra iz Rusije (19.30h, Pjaca od kina).  Plesni studio Beskraj izvešće “Plesno ljeto (20.00h, Trg od oružja), a nakon njih baletska grupa Allegro iz Podgorice nastupiće sa “Koreobajka Alisa u zemlji čuda” (21.30h, Trg od oružja).

Ne propustite premijeru predstve “Kavez”, i priliku da uživate u programu festivala!