Kotor – Izložba Crna Gora 1914-1918. iz albuma fotografija Bele Maćašovskog

 

Galerija Solidarnosti Kotor

 
 

OJU Muzeji Kotor, Nacionalni savjet crnogorske manjine u Srbiji i Centar za kulturu Nikšić organizuju izložbu Crna Gora 1914-1918. iz albuma fotografija Bele Maćašovskog. Izložba će biti otvorena u utorak, 20. oktobra 2015. godine, u 19h, u Galeriji solidarnosti, palata Pima, u Kotoru.

Dr Bela MacasovskiBela  (Mattyasovszky) Maćašovski (Budimpešta, 1891- Bajmok kod  Subotice, 1960.) je završio Medicinski fakultet u Budimpešti. Po izbijanju Prvog svetskog rata regrutovan  je kao ljekar u austro-ugarsku vojsku. Tokom boravka u Crnoj Gori 1915, 1916, 1917, 1918 uradio je seriju  dokumentarnih fotografija, koje sem prizora iz ratnog i vojničkog života donose i prikaze posvećene životu i svakodnevici crnogorskih ljudi i čitavih porodica; primorskog i planinskog ambijenta i veduta gradova.

CrnogorkeNasljednici, poklanjaju 1988. fotografsku ostavštinu (744 fotografije iz Crne Gore, Dalmacije, Albanije i Italije) i Dnevnik dr Bele Maćašovskog, Istorijskom arhivu u Subotici. Stručnu obradu ovog vrijednog legata, uradila je istoričarka Tatjana Segedinčev, viša arhivistkinja.

Dio  fotografskog materijala vezanog za Crnu Goru, digitalizovan i priređen za izložbu ustupljen je na korišćenje Nacionalnom savjetu crnogorske nacionalne manjine u Vrbasu.

Izložba Crna Gora 1914-1918. iz albuma fotografija Bele Maćašovskog je autentično svjedočanstvo o Crnoj Gori, njenim stanovnicima i životu tokom Prvog svjetskog rata.

 

Dr Bela Macasovski - Fotografija iz Crne Gore