Kotor – Izložba fotografija Damira Murseljevića

 

Ambasada Italije u PodgoriciGalerija Solidarnosti Kotor

 
 

U petak, 30. oktobra 2015. godine, u 19h, u Galeriji Solidarnosti, palata Pima u Kotoru, biće otvorena izložba fotografija Damira Murseljevića. Izložbu su organizovali Ambasada Italije u Podgorici i OJU Muzeji Kotor.

Damir Murseljević je rođen 1979. godine u Podgorici. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju na Odsjeku za grafički dizajn. U ljeto 2001. godine učestvovao je u radionici stripa na Cetinju, koju je vodio istaknuti francuski dizajner Pascal Rabaté, i napravio strip ”Tago Mago na Hot Rock” objavljen 2002. godine i predstavljen u gradu Angoulême, u Francuskoj, na Međunarodnom festivalu stripa. Ljubav prema fotografiji rodila se još na samom početku studija, i vremenom prerasla u njegov glavni umjetnički izražaj. Priredio je tri samostalne izložbe fotografija (2007. i 2009. u Podgorici i 2007. u Kotoru) i učestvovao na nekoliko kolektivnih. U proljeće 2015. godine realizovao je  audio-vizuelni multimedijalni projekat pod nazivom ”Life’n’perspectives on abstract travels of a genuine crossover“ koji je predstavio autorov fotografski rad od 2000. godine. Damir je bio jedan od dva predstavnika Crne Gore na drugim Svjetskim umjetničkim igrama ”World Art Games 2015, septembra ove godine u Bratislavi, Slovačka. U okviru Međunarodnog festivala alternativnog teatra FIAT 2015 održanog u Podgorici, predstavio je radove iz serije ” Analog troublebath ”. Proteklih 15 godina Damir je posvetio i marketingu, pozorištu, filmskoj kritici, radijskoj produkciji, a u poslednje vrijeme i socijalnom radu.

Damir Murseljević o svom zanimanju za fotografiju između ostalog je kazao sljedeće: “Fotografija, kao i bilo koja druga umjetnost, se doživljava različito od čovjeka do čovjeka. Ključni razlog mog interesovanja za ovu umjetnost upravo leži u tom ličnom pečatu, potrebi da na vizuelan način predstavim kako ‘gledam – vidim’ stvari, prirodu i ljude oko sebe. A sve je počelo s filmskom umjetnošću, kao najkompleksnijom formom umjetničkog izraza, koja ima tu nevjerovatnu sposobnost spajanja različitih umjetničkih formi u jedno – tekst, glumu, scenografiju, kostime, fotografiju, muziku… a onda sasvim sam slučajno došao u posjed jednog PENTAX-a K1000… Umjesto pokretnim okrenuo sam se ‘’(ne)pokretnim slikama’’ pronašavši u fotografiji svoj primarni izraz. Fotografija je ta koja ti daje mogucnost specifičnog pogleda na svijet oko tebe: taj jedan jedini trenutak, 250ti ili koji dio sekunde, što pokušavaš da uhvatiš – zauvjek”.