Kotor – Međunarodni umjetnički II Festival svjetlosti ,,Zasjaće palaci’’

 

 

 

Podsjećamo likovne umjetnike da vrijeme prijavljivanja na konkurs za II Festival svjetlosti ,,Zasjaće palaci’’, lagano ističe.

Festival svjetlosti ,,Zasjaće palaci’’ je osmišljen, kao svojevrsne likovne izložbe na otvorenom, sa željom da iskoristimo izvanrednu i neponovljivu scenografiju Kotora za promovisanje, afirmaciju i popularizaciju likovne umjetnosti.

Period održavanja Festivala svjetlosti ,,Zasjaće palaci’’ je višestruko pogodan. Boravak izuzetno velikog broja turista u Kotoru u tom periodu, omogućiće izvanrednu promociju crnogorske likovne scene van granica Crne Gore, a istovremeno će crnogorsku publiku, kroz učešće umjetnika iz cijelog svijeta, upoznati sa aktuelnim dešavanjima na međunarodnoj likovnoj sceni.

II Festival svjetlosti ,,Zasjaće palaci’’ podrazumijeva deset-dvanaestominutne samostalne audio-vizuelne prezentacije akademskih likovnih umjetnika, koje će se projektovati na fasade zgrada i bedeme Starog grada. Jednu samostalnu audio-vizuelnu prezentaciju umjetnika čini 40-ak fotografija njenih/njegovih umjetničkih radova, biografija na 3 jezika i adekvatna muzička podloga.

Festival će biti realizovan na slijedeći način: u toku tri večeri trajanja II Festivala svjetlosti, na svim lokacijama u Starom gradu (Pjaca Sv. Tripuna, Pjaca Sv. Luke i Pjaca od kina), biće projektovano po 5 – 6 samostalnih audio-vizuelnih prezentacija umjetnika, nakon čega će se još dva puta reprizirati. Dakle, svi zainteresovani posjetioci će  moći da pogledaju kompletan program, prelazeći sa jednog trga na drugi, bez žurbe i strepnje da će nešto propustiti i bez unaprijed određenog i obavezujućeg redoslijeda. Za to vrijeme, na bedemu će biti projektovan cjelokupni večernji program.

Na isti način će se relizovati program sve tri večeri, ali naravno sa drugom grupom umjetnika.

Međunarodni konkurs za učešće na festivalu je objavljen početkom maja 2018. godine. Konkurs će biti otvoren do 17. juna 2018. godine, nakon čega će 18. juna zasjedati stručni žiri Festivala i izvršiti selekciju od pristiglog konkursnog materijala. Festival će biti realizovan 15, 16. i 17 avgusta 2018. godine.

 

KONKURS MOŽETE OTVORITI AKO KLIKNETE
NA ZNAK KULTURNOG CENTRA KOTOR