Kotor – Otvorena izložba “Symbiosis” Tee France

U petak, 09. februara 2018. godine, u Gradskoj galeriji u Kotoru, otvorena je izložba  slika autorke Tee France. Na izložbi je predstavljeno 26 radova pod nazivom “Symbiosis”. Izložbu prati kolorni katalog.

Tea Franca rođena je 1989. u Beogradu.

Završila je SLŠ Petar Lubarda na Cetinju, gdje je i diplomirala slikarstvo na Fakultetu Likovnih umjetnosti (2011). Samostalno je izlagala u Berlinu, Podgorici, Cetinju, Bijelom Polju… Izlagala  više puta grupno u zemlji i regionu. Učestvovala je u brojnim umjetničkim projektima kao što su: murali, street art, humanitarni projekti i kolonije, gradski mozaik, scenografija i dr. Član je ULUCG-a. Bavi se slikarstvom, fotografijom, instalacijom i video radom. Slobodno vrijeme najradije provodi u prirodi.  Živi i radi na relaciji Podgorica-Berlin.

Kontakt mail: teafranca1@gmail.com

U ime organizatora izložbe Gradske galerije Kotor, pośetioce je pozdravila gosp. Tatjana Kriještorac. Izrazila je zahvalnost ljubiteljima umjetnosti i to posebno zbog večerašnjeg prisustva, jer je u pitanju prva u nizu izložbi koje su predviđene bogatim programom za sezonu 2018. Takođe, izrazila je zadovoljstvo što je Gradska galerija ugostila mladu slikarku iz Podgorice Teu Francu.

Na zahtjev autorke izložbe Tee France, nije bilo klasičnog otvaranja. Umjetnica je kazala da takav oblik otvaranja zna često da bude zamoran i za pośetioce i za samog umjetnika. Kratko se obratila i na taj način otvorila izložbu, što je izazvalo simpatije prisutnih. Obraćanje umjetnice možete viđeti u video zapisu.

DIO IZLOŽENIH RADOVA

Za svakog ljubitelja umjetnosti, pośeta dobroj izložbi predstavlja svojevrsan događaj – praznik. Ova izložba je po mnogim parametrima u potpunosti ispunila kriterijume da bude baš to. Tea Franca je mlada umjetnica, ali se to na platnima nikako ne može zaključiti. Umjetnica je sebi postavila visok nivo kvaliteta, što se vidi na njenim radovima, koje je publika toplo prihvatila. Na osnovu viđenog, očigledno je da Tea korača čvrstim umjetničkim koracima. Divna izložba, postavljena u potpuno renoviranoj galeriji, koja više ne liči na galeriju kao nekad, nego je zaista to, i ljubazni i predusretljivi domaćini, pa šta više treba za pomenuti umjetnički praznik. Vjerovatno da su pośetioci naslućivali nešto tako, pa su u znatnom broju prisustvovali otvaranju izložbe “Symbiosis.