Kotor – Press povodom početka KFPD-aPovodom početka Kotorskog festivala pozorišta za đecu, danas (28.06.2019.) su se ispred KFPD medijima obratili Petar Pejaković direktor festivala, Ana Nives Radović direktorica TO Kotor i glumac Mišo Obradović.

Prvi se obratio Petar Pejaković. Kotorski festival pozorišta za đecu će se po 27. put održati u tradicionalnom terminu od 1-12 jula. U poneđeljak u 20h je svečano otvaranje. Festival otvaramo predstavom  “Ivo Vizin kapetan od snova”. Predstava je nastala u koprodukciji KFPD, Gradskog pozorišta i Kulturnog centra Nikola Đurković. Lijep način da festival otvorimo Kotorskom pričom, naročito što se ove godine obilježava 160 godina od kad je Ivo Visin oplovio svijet.

Početak festivala tradicionalno predstavlja predaja  ključeva grada u đečije ruke. Tokom 12 dana, Kotor će ponovo biti grad đece i mladih, umjetnosti i kulture, sa preko 180 programa u sklopu 27. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za đecu. U pozorišnom programu će u 12 festivalskih dana biti prikazano 16 predstava od kojih 12 takmičarskih i 4 revijalne. Imaćemo ukupno 24 igranja.

Imamo predstavu za bebe koja nam dolazi iz Norveške, imamo predstavu iz Škotske Feral koja je učestvovala na festivalima u Avinjonu i Edinburgu /dva najznačajnija pozorišna festivala /, oni nam dolaze direktno sa turneje sa Brodveja. Publika će imati priliku da pogleda horor priču za djecu predstavu Monstrumi iz Holandije, predstavu iz Španije koja je science fiction, priča o budućnosti. Takođe bih izdvojio našu produkciju, predstavu Lagarije koje je rađena po filmu Surogat, Dušana Vukotića.

Kotorski festival pozorišta za đecu činiće 109 glavnih programa koji su raspoređeni u nekoliko segmenata i 70 pratećih i animacionih programa. Imamo učesnike iz 19 zemalja i ugostićemo 1383 učesnika. Edukativni program ove godine čini rekordan broj programa, a to su 32 programa koja podrazumijevaju radionice, okrugle stolove i razgovore o predstavama.

Zatim se obratio glumac Mišo Obradović, koji se ove godine priključio timu KFPD na jedan drugačiji način, kao promoter festivala. Do sada je dolazio kao glumac, saradnik, bio je i član žirija. Ovo je festival od nacionalnog značaja i najznačajniji đečiji festival kako u regionu tako i šire. Tokom festivala grad Kotor postaje grad đeteta, vlada đečijarhat. Glavni cilj jeste promovisanje svega onoga što fali u životima odraslih, treba afirmisati vrlinu kroz đečije stvaralaštvo. Treba težiti ka svemu onome što je dobro, istinito pravedno i lijepo.

Ana Nives Radović, direktorica TO Kotor, naglašava da su oni već drugu godinu zaredom imaju status zlatnog sponzora festivala. Đečiji festival je veoma značajan za turističku promociju grada, jer ta atmosfera i duh festivala su nešto što ostaje svima u sjećanju i nešto o čemu se govori i prepričava. Treba podizati značaj festivala, on zapravo pokazuje koliko možemo promovisati Kotor mimo istorijskog, mimo pejzaža i arhitekture. Festival je brend koji predstavlja ovaj grad.