KotorArt Akademija


KotorArt Don Brankovi dani muzike organizuju KotorArt Akademiju, tri majstorske radionice za klavir, violinu i violončelo sa istaknutim muzičarima i pedagozima. Radionice će se organizovati od 15. jula do 7. avgusta 2020. u Kotoru u prostorijama Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Vida Matjan“.

Majstorsku radionicu za violončelo održaće profesor na Univerzitetu Mocarteum u Salzburgu, Đovani Njoki /Giovanni Gnocchi/, za violinu profesor na Univerzitetu Ilinois, Stefan Milenković, i za klavir, profesor na Međunarodnom Univerzitetu Florida u Majamiju, Kemal Gekić. Svaka radionica trajaće po 3 dana i to od 15. do 17. jula za violončelo, od 28. do 30. jula za violinu i od 5. do 7. avgusta za klavir.

Sve dodatne informacije, vezane za prijavu polaznika na neku od majstorskih radionica, mogu se pronaći na web stranici Festivala, www.kotorart.me/academy. Takođe, zainteresovani mogu pisati organizatorima na mail adresu academy@kotorart.me.

Nakon svake radionice očekuje nas i resital samih umjetnika na Festivalu. Đovani Njoki i Stefan Milenković nastupiće uz sjajne pijaniste, Alasdair Beatson-a i Vladimira Miloševića.

U nastavku pročitajte biografije umjetnika:

Đovani Njoki, violončelista

Svoj debitantski solistički nastup imao je na koncertu na kojem je nastupao i čuveni violončelista Jo-Jo Ma. Učio je od vrhunskih pedagoga kao što su Roko Filipini, Mario Brunelo, Enriko Bronci, Luka Simončini, Klemens Hagen i dr. Laureat je više takmičenja, dobitnik Nagrade Parkhouse, 
londonskog Vigmor hola, a nakon jednog takmičenja 2012. godine, postao je profesor violončela na Univerzitetu Mocarteum u Salcburgu. Osam godina bio je solo-čelista Salcburške kamerate, tokom jedne sezone gostujući prvi čelista u Kraljevskom filharmonijskom orkestru u Londonu, zatim, po pozivu, i u Minhenskim filharmoničarima, Malerovom kamernom orkestru, Sidnejskоm simfonijskom orkestru, Londonskom simfonijskom orkestru. Od 2008. godine član je Orkestra Lucernskog festivala, pod upravom dirigenta Klaudija Abada. Kao solista, nastupao je s orkestrima kojima su dirigovali Gustavo Dudamel, Kristofer Hogvud, Daniel Koen i drugi, a kao kamerni muzičar ostvario je saradnju s Leonidasom Kavakosom, Aleksandarom Madžarom, Gordanom Nikolićem, Romanom Simovićem, Pjerom Amojalom, Iljom Gringolcem i dr. U tekućoj sezoni izvodi najvažnije koncerte za violončelo autora različitih epoha, među kojima su Dvoržak, Šuman, Bokerini, Čajkovski, Hajdn, Betoven, Brams, Gulda. 


Stefan Milenković, violinista

Karijeru je započeo sa samo šest godina. S deset je svirao na Božićnom koncertu u Vašingtonu za predsjednika SAD-a R. Regana, potom za predsjednika Sovjetskog Saveza M. Gorbačova u Beogradu, a s četrnaest godina za papu Jovana Pavla II. Već u šesnaestoj godini održao je svoj hiljaditi koncert. Pobjednik brojnih svjetskih takmičenja, posvećen humanitarnom radu, s bogatom diskografijom, Milenković nastupa s vodećim svjetskim orkestrima, a kao strastveni kamerni muzičar redovno koncertira u ciklusu „Jupiter Chamber Music“ (Njujork), na festivalima „Manchester“(Vermont), „High Peaks“(Njujork), kao i na Zagrebačkom festivalu kamerne muzike. Kroz saradnju s rok bendom „Gorillaz“, gitaristom Edinom Karamazovim i gitaristom Vlatkom Stefanovskim, Milenković istražuje svijet improvizacije, akustične i električne violine. Predavao je na čuvenom Džulijardu, a trenutno je redovni profesor na Univerzitetu Ilinoisa, kao i gostujući profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. 

Kemal Gekić, pijanista

Kao jedan od najistaknutijih pijanista svoje generacije, KEMAL GEKIĆ se prepoznaje po originalnom pristupu muzičkoj interpretaciji, ekspresivno i tehnički perfektnoj, često provokativnoj i intrigantnoj. Redovno nastupa po čitavoj Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama, Bliskom i Dalekom istoku, Kanadi, bivšim zemljama Sovjetskog Saveza, Japanu, Jugoistočnom Pacifiku i Egiptu. Veliko interesovanje na američkom tržištu posljednjih godina odvelo ga je u mnoge zemlje Južne Amerike. Ovacije na koncertima u Venecueli, Gvatemali, Boliviji svjedoče o sve većoj popularnosti njegovih izvođenja. Pune sale na koncertima Kemala Gekića u Japanu privukle su pažnju mnogih univerziteta i konzervatorijuma širom zemlje u kojima održava brojne majstorske kurseve. Njegov kompakt-disk objavljen za Izdavačku kuću Naxos, s transkripcijama Rosinija – Lista, osvojio je Rosetu, nagradu muzičkog vodiča Penguin, dok se njegov tonski zapis za JVC, s Transcendentalnim etidama Franca Lista smatra najboljim u istoriji pijanizma.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seven + 14 =