KotorArt Don Brankovi dani muzike

 

Logo KotorArt-a

KotorArt Don Brankovi dani muzike 2016

 

KotorArt Don Brankovi dani muzike biće svečano otvoreni 13. jula, programom pod nazivom Decenija, kojim se obilježava desetogodišnjica obnavljanja državne nezavisnosti, ali i deset godina od smrti don Branka Sbutege, istaknutog humaniste, intelektualca i kulturnog poslenika, koji je i jedan od osnivača KotorArt-a. Program otvaranja, u saradnji sa Muzejom Perast obuhvata izložbu radova Veselina Banjevića pod nazivom Ex Voto, posvećenu uspomeni na don Branka Sbutegu, kao i promociju Sbuteginih sabranih djela. U večernjim satima, na pjaci sv. Tripuna premijerno će biti prikazan dokumentarni film u produkciji RTCG posvećen don Branku Sbutegi. Na istom mjestu, Festivalski orkestar KotorArt-a, pod dirigentskom palicom maestra Mira Homena, uz soliste čelistu Dmitrija Prokofijeva i sopranistkinju Oliveru Tičević izvešće djela Nine Perović, Aleksandra Perunovića i Ive Josipovića. Riječ je o tri svjetske premijere djela koja su, inspirisana opusom don Branka Sbutege, nastala kao porudžbine KotorArt-a. 30. i 31. jula, na koncertima pod nazivom Miloš Invites, nastupiće gitarista svjetske reputacije Miloš Karadaglić. U okviru saradnje sa kompanijom Luštica Bay, prvi koncert biće održan u sklopu ovog ekskluzivnog kompleksa, a drugi na Ljetnjoj pozornici u Kotoru. Dok je Karadaglić do sada na Don Brankovim danima muzike svirao resitale i nastupao sa orkestrom, ovaj put će nastupiti u kamernom sastavu. Pored njega, kotorskoj publici će se predstaviti još dvoje mladih i svjetski afirmisanih umjetnika, koji takođe ekskluzivno snimaju za Deutche Grammophon: prvi klarinetista Berlinske filharmonije, Andreas Ottensamer i Ksenija Sidorova “ambasadroka harmonike” kako je naziva kritika.

Osamnaest glavnih i preko stotinu pratećih programa KotorArt Don Brankovih dana muzike održavaju se u periodu od 13. jula do 17. avgusta, pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Ministarstva kulture i Opštine Kotor, a sa podrškom Luštice Bay, Coca-Cole, Prve banke Crne Gore i drugih sponzora i partnera.

U nastavku nudimo detaljniji prikaz nekih programa koji će biti realizovani na ovogodišnjim Don Brankovim danima muzike.

 

Nikolaj Luganski

Nikolaj LuganskiJedan od najzapaženijih ruskih pijnističkih virtuoza, Nikolaj Luganski, biće gost ovogodišnjih KotorArt Don Brankovih dana muzike. Okarakterisan kao umjetnik čiji pijanizam odiše tehničkom lakoćom i urođenim muzičkim kvalitetom, ovaj ruski pijanista posebno je cijenjen po svojim virtuoznim, ali istovremeno rafiniranim i analitičnim interpretacijama Rahmanjinova i Prokofjeva. Brojna diskografska priznanja ovog umjetnika, među kojima su i nagarde Diapason d’Or, BBC Music Magazine Award i ECHO Klassik za interpretacije djela Rahmanjinova, Čajkovskog i Šopena,  svjedoče o njegovom izvanrednom pijanističkom umeću koje nosi obilježja ruskog romantičarskog nasljeđa. U predstojećim sezonama ovog umjetnika očekuju nastupi sa Londonskom filharmonijom, Pariskim orkestrom, Budimpeštanskim festivalskim orkestrom, Ruskim nacionalnim orkestrom,  Sanktpeterburškom filharmonijom, kao i saradnja sa prestižnim svijetskim umetnicima poput Miše Majskog, Vadima Rjepina i Aleksandra Knjazeva, itd. Luganski je umjetnički direktor Festivala Rahmanjinov (Tambovu, Rusija), a od 2013. godine nosi i priznanje Narodnog umetnika Rusije.

Nikolaj Luganski nastupa u okviru petnaestih KotorArt Don Brankovih dana muzike, 28. jula u Crkvi Sv. Duha. U okviru resitala koji nosi naziv  “Dostojanstvo elegancije” publika će imati priliku da uživa u djelima Franka, Šuberta, Čajkovskog i Rahmanjinova u interpretaciji jednog od najčuvenijih svjetskih pijanista današnjice.

 

Partibrejkersi i Darko Rundek

KotorArt Don Brankovi dani muzike, u saradnji sa Internacionalnim ljetnjim kotorskim karnevalom i Coca-Colom, obogatiće karnevalsku atmosferu prve sedmice avgusta novim i starim hitovima legendarnih rok izvođača – Partibrejkersa i Darka Rundeka, koji će nastupiti na Coca-Cola Stage-u na Trgu od Oružja!

Legendarni beogradski rock/punk/postpunk sastav Partibrejkers spada u rijetke bendove koji su svojom umjetnošću zaista pokušavali da promijene svijet oko nas i učine ga boljim. Svoju priču su odmah počeli pričati intenzivno, jasnim tekstovima, oštrim melodijama i iskrenim buntovničkim stavom, a njihove demo snimke, pjesme Hiljadu godina i Večeras postale su himne jugoslavenske omladine ’80-ih godina. Rok veterani, Partibrejkers, održaće koncert 2. avgusta, gdje će publika, pored legendarnih hitova, imati prilike da čuje i njihov najnoviji album Sirotinjsko carstvo.

Darko Rundek, jedan od najpopularnijih muzičara s teritorije bivše Jugoslavije, nakon preseljenja u Francusku, snimljena dva albuma sa Cargo orkestrom i dvije zajedničke turneje, ispunio je svoj dugo željeni san o osnivanju trija. Legendarne pjesme Rundekove bogate karijere čine vrhunac svakog nastupa ovog ansambla, koji kombinuje najbolje od balkanskog zvuka s evropskim bluzom. Rundek Cargo Trio, uz lidera i gitaristu Darka Rundeka, čine violinistkinja Isabel i multiinstrumentalista Dušan Vranić, a nastupiće u Kotoru 4. avgusta promovišući najnoviji album Mostovi.

Kao dio saradnje KotorArt Don Brankovih dana muzike sa Coca-Colom, u Kotoru će nastupiti i dva vrhunska profesionalca – slavni filmski i pozorišni glumac, pjesnik i muzičar Rade Šerbedžija i velemajstor na gitari Miroslav Tadić. Rade Šerbedžija, za koga se često kaže da je najbolji pjevač među glumcima i najbolji glumac među pjevačima, još uvijek je miljenik mnogih dama, bez obzira na godine. Svestrani i haruzmatični umjetnik koji je svjetsku slavu stekao ulogama u brojnim holivudskim filmovima i pomenuti gitaristički virtuoz već godinama njeguju saradnju i upravo na svojim nastupima sa puno strasti prenose vlastitu interpretaciju i emocije i odvode publiku na neočekivano putovanje. Ne daj se Ines, naziv je koncerta koji su omogućili Coca-Cola i Prva banka Crne Gore, a koji će se održati na Ljetnjoj sceni, 17. avgusta.

 

Miloš Invites

Milos KaradaglicJedan od istaknutih  programa KotorArt Don Brankovih dana muzika, Miloš Invites, na kojem će nastupiti naš gitarista svjetske reputacije, organizovan je u partnerstvu sa Lušticom Bay, jedinstvenim stambenim kompleksom sakrivenim u spektakularnom pejzažu crnogorske obale, koja će ovom prilikom poslužiti i kao nesvakidašnja scenografija. Miljenik crnogorske publike, Miloš Karadaglić, do sada je bio čest gost Don Brankovih dana muzike, a ovaj put će u okviru ekskluzivnog koncepta KotorArt-a zapravo predstavljati domaćina. Svjetski poznati umjetnik je tako dobio priliku da po svom izboru pozove i ugosti svjetski priznate soliste, te da zajedno sa njima osmisli zajedničke nastupe za crnogorsku publiku. Gosti Miloša Karadaglića biće njegovi prijatelji, afirmisani umjetnici, ekskluzivci najveće izdavačke kuće za umjetničku muziku Deutsche Grammophon: mecosopran Klara Moriz, klarinetista Andreas Otenzamer i harmonikašica Ksenija Sidorova.

U okviru projekta Miloš Invites publika će imati priliku da uživa u širokom repertoaru koji uključuje djela poznate svjetske muzičke literature od Baha do Bitlsa i to na dva koncerta. Prvi koncert biće održan 30. jula na plaži Luštice Bay, dok će kotorska publika renomirane umjetnike moći da čuje i na Ljetnjoj pozornici u Kotoru 31. jula.

 

Lustica Bay - 1

 

Miloš Karadaglić je pažnju svjetske javnosti privukao 2011. godine debitantskim albumom Mediterráneo, koji je tada predstavio i na Don Brankovim danima muzike u Kotoru. Rođen u Podgorici, gdje je sa osam godina počeo da svira gitaru, Karadaglić je sa sedamnaest upisao Kraljevsku muzičku akademiju u Londonu. Kao ekskluzivni umjetnik izdavačke kuće Deutsche Grammophon izdat je njegov drugi album Latino 2012. godine, za koji je dobio nagradu nagrade Classic Brit i Echo Klassik, a potom i albumi Miloš, Canción i drugi. Nastupao je pred publikom Evrope, Azije i Amerike u gotovo svim prestižnim svetskim dvoranama, a kao solista imao je prilike da sarađuje sa Simfonijskim orkestrom Atlante, Kraljevskim škotskim nacionalnim orkestrom, Londonskom filharmonijom, Engleskim kamernim orkestrom, Filharmonijom Hong Konga, i dr.

Clara Mouriz - Press - Photo 4.1Mecosopran Klara Moriz istakla se kao umjetnik nove generacije (New Generation Artist)  BBC Radija 3. Pod pokroviteljstvom Kirckman Concert Society ostvaruje svoj debi 2007. godine i od tada nastupa na koncertima i festivalima širom Evrope i Sjevrene Amerike. Ova španska umjetnica s karijerom u usponu, je takođe i saradnica Kraljevske muzičke akademije u Londonu i ekskluzivac kompanije Deutsche Grammophon.

Andreas Ottensamer 2.1Prvi klarinetista Berlinske filharmonije Andreas Otenzamer okarakterisan je kao „ubersolista i fenomen“ (NRC Handelsblad) koji lepotom tona i kvalitetom muzičke interpretacije osvaja publiku i kritičare širom svijeta.  Pored svojih aktivnosti u polju umjetničke muzike, polje interesovanja ovog renomiranog muzičara proteže se i na područje popularne muzike, pa iza sebe ima i saradnju sa Tori Amos i njenom albumu Night of Hunters.

Ksenija Sidorova PhilTragen3.1Ksenija Sidorova, od strane kritike često nazivana i  “ambasadrokom harmonike”, uspješno sarađuje sa umjetnicima poput Miloša Karadaglića, Huana Diego Floreza, Nikole Benedetija, Tomasa Goulda i Jozefa Kalleja. Ova „vrhunski suptilna i virtuozna umjetnica“ (The Arts Desk) takođe sarađuje i sa Avi Avital i Itamar Doari u world music projektu  Između svjetova sa kojim će u toku 2016. nastupati na koncertnim podijumima i u nekonvencionalnim koncertnim prostorima širom Evrope i SAD-a.

 

 

Festivalski orkestar KotorArt-a

Festivalski orkestar KotorArt-a osnovan je 2003. godine s idejom da se okupljaju mladi i perspektivni muzičari regiona, kako bi tokom nekoliko nedjelja pripremali i izvodili odabrane programe, afirmišući različite prostore kao mjesta umjetničkih svetkovina. Njegujući ideju zajedništva, ovaj staggione (sezonski) orkestar je, s više od 50 održanih koncerata, pokazao izvanredan i istančan osjećaj za muziku raznih epoha i muzičkih stilova i žanrova i danas čini jedan od glavnih elemenata programa KotorArt Don Brankovih dana muzike. Poseban akcenat u radu orkestra stavljen je na predstavljanje savremenih kompozitora i novih djela autora iz zemalja iz kojih dolaze i dirigenti.

 

DBDM - 2015

 

Kao dio ovogodišnjeg programa KotorArt Don Brankovih dana muzike, Festivalski orkestar će otvoriti muzički segment KotorArt-a 13. jula, pod palicom Mira Homena, izvođenjem novih djela mladih crnogorskih kompozitora Aleksandra Perunovića i Nine Perović, te hrvatskog kompozitora Ive Josipovića, nastalih po narudžbini KotorArt-a povodom obilježavanja deset godina smrti don Branka Sbutege. Takođe, Festivalski orkestar će 12. avgusta održati koncert pod nazivom “Crna Gora , inspiracija” posvećen savremenim crnogorskim (i ne samo crnogorskim) kompozitorima, kojim će Festival muzički obilježiti deceniju nezavisnosti. Pored njegovanja mladih, ali i već afirmisanih crnogorskih kompozitora, Festivalski orkestar će nastupiti i sa meksičkim dirigentom Huanom Karlosom Lomonakom i svjetski afirmisanim mađarskim flautistom Janošem Balintom 7. avgusta, izvodeći između ostalog i djela meksičkih kompozitora koje domaća publika nije imala prilike da čuje do sada.

Na posljednjem nastupu Festivalskog orkestra ove godine, 16. avgusta, uz pomoć Poljske ambasade u Podgorici, KotorArt će ugostiti jednog od najcijenjenijih stvaralaca iz sfere umjetničke muzike danas. U pitanju je kompozitor i dirigent Kšištof Penderecki, koji će dirigovati svoja djela kao i djela drugih poljskih kompozitora  uz nastup solistkinje Patricje Pjekutovske na violini.