KotorArt Don Brankovi dani muzike – Koncert „Paganini XXI vijeka“

 

Logo KotorArt-a

 

 

KotorArt Don Brankovi dani muzike
Utorak, 4. avgust / Kotor, Crkva Sv. Duha, 21 h
Koncert: „Paganini XXI vijeka“

 

Poznati srpski violinista, ekskluzivni umjetnik izdavačke kuće „Dojče Gramofon“, Nemanja Radulović nastupiće na ovogodišnjem KotorArtu s francuskom pijanistkinjom Lor Favr-Kan. U Crkvi Sv. Duha, s početkom u 21 sat, umjetnici će izvesti kapitalna djela violinske literature – „Sonatu za violinu i klavir u c-molu“, br. 3, op. 45 Edvarda Griga, „Sonatu u A-duru“ Sezara Franka, kao i kompozicije Ernesta Bloha i Šarla Ogista de Berija. Nemanja Radulović, kao solista, nastupa s vodećim svjetskim orkestrima u najpoznatijim dvoranama, a pažnju javnosti posebno privlači s njegovim ansamblima „Đavolji triler“ i „Double Sens“.

 

10 Nemanja _Bayram_Tarakci_Nemanja Radulović, violinа, studirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Sarlandskoj visokoj školi za muziku i pozorište u Sarbrikenu (Njemačka), kao i na čuvenom Pariskom konzervatorijumu. Kao solista, nastupa s vodećim svjetskim orkestrima u najpoznatijim dvoranama, kao što su Karnegi hol u Njujorku, Koncertgebau u Amsterdamu, sala Berlinske filharmonije, Sala Pleyel u Parizu, Santori u Tokiju, Pozorište Kolon u Buenos Ajresu. Osnivač je i vodeći član ansambla Đavolji triler, poznatog po briljantnim nastupima i virtuozitetu, kao i ansambla Double Sens, s kojim je snimio CD 5 Seasons, s djelima Vivaldija i Sedlara. Dobitnik je nagrade Međunarodno otkriće godine (Victoires de la Musique, 2005), Oktobarske nagrade Beograda, počasni je doktor Univerziteta umetnosti u Nišu. Godine 2014. postao je ekskluzivni umjetnik izdavačke kuće Dojče Gramofon. Svira na violini Đovanija Batiste Gvadanjinija iz 1765. godine (vlasništvо fondacije Fritz-Behrens Stiftung, Hanover).

 

10 LorLor Favr-Kan, klavir, studirala je na Konzervatorijumu u Avinjonu i na Pariskom konzervatorijumu. Godine 2001. osvojila je prvu nagradu na takmičenju International Pro Piano to New York i održala resital u Karnegi holu. Redovno nastupa kao solistkinja i kamerni muzičar u Francuskoj, Evropi, SAD i Aziji. Nastupala je na brojnim festivalima, а kao solistkinja svirala je sa simfonijskim orkestrima Nansija, Francuske, Normandije, Kolona, Bretanje, Hong Konga, sa Ukrajinskom filharmonijom… Svoj prvi kompakt-disk objavila je s dvadeset godina, a ubrzo potom i CD s djelima Šopena – oba za izdavačku kuću Arion. Od 2003. objavila je sedam albuma, uživo snimljenih, za kuću Transart Live, a 2014. jedanaesti CD po redu, koji je posvetila Šopenu. Na festivalu u Avinjonu, 2013. godine, koncipirala je svojevrsnu muzičku predstavu posvećenu Šopenu, pod nazivom Chopin…Confidences, u kojoj nastupa sama na sceni, uz glas glumca Šarla Berlinga. Bavi se i humanitarnim radom, kao izaslanica organizacije Cameleon, koja je brine o djeci koja žive na ulicama Filipina.