KotorArt Don Brankovi dani muzike – Koncert posvećen prof. Nikoli Gregoviću


Kotor, 14. septembar 2020.

KotorArt Don Brankovi dani muzike organizuju koncert pod nazivom Omaž profesoru, u čast izuzetnog pedagoga, neumornog, svestranog kulturnog pregaoca, prof. Nikoli Gregoviću. Koncert će se održati večeras, u poneđeljak, 14. septembra, sa početkom u 21h u Kulturnom centru „Nikola Đurković“.

Na koncertu učestvuju Gradski hor Kulturnog centra Nikola Đurković,  Mandolinski orkestar Nocturno, zatim i gosti koncerta Mandolinski orkestar Tripo Tomas, kao i Klape Karampana, a partner koncerta je JU Kulturni centar „Nikola Đurković“.

Koncert, planiran tokom avgusta, zbog vremenskih neprilika morao se odgoditi a organizatori su se odlučili za septembar i poneđeljak nakon KotorArt Međunarodnog Festivala Klapa Perast zbog koncepcije programa koji je takođe, između ostalih, bio u čast profesoru Nikoli Gregoviću kao i drugih crnogorskih stvaraoca Borislava Tamindžića i Vicka Nikolića.

Poštujući sve mjere NKT – a, koncert se održava sa ograničenim brojem publike, uz distancu a ulaz je slobodan.  

Nikola Gregović, kao svestrani kulturni pregalac – pedagog, kompozitor, dirigent, organizator muzičkog života, obilježio je kulturni život druge polovine 20. vijeka u Kotoru, Herceg Novom, Nikšiću, kao i van Crne Gore, u regionu. Kotoranin rođenjem, muzičko obrazovanje stekao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Radio je kao profesor u muzičkim školama u Kotoru i u Nikšiću, u kojem je potom bio direktor škole i profesor na Pedagoškoj akademiji. Osnovao je i vodio mandolinske orkestre i horove: orkestar Učiteljske škole u Nikšiću, Hor i orkestar Veljko Ćatović u Risnu, orkestar OŠ Njegoš, hor SMŠ Vida Matjan i Gradsku muziku u Kotoru. Sa horom nikšićkog KUD-a Zahumlje i kotorskim Horom Nikola Đurković ostvario je zapažene rezultate. Osnovao je i vodio mnoge muške i ženske klape, a kroz rad sa klapom Karampana, koju je osnovao 1980. godine, promovisao je bokeljske pjesme i van granica bivše Jugoslavije. Komponovao je i aranžirao brojne dječje, horske i klapske pjesme, kao i orkestarske kompozicije. Nagrada koju dodjeljuje Festival klapa Perast nosi njegovo ime.

Gradski hor Kulturnog centra Nikola Đurković nastao je 2018. godine na inicijativu uprave ove institucije, s idejom da se obnovi tradicija horskog pjevanja koja je kao organizovani oblik muzičkog života grada postojala još od 19. vijeka. Na tragu današnjeg ansambla stoji i Gradski hor Nikola Đurković, osnovan u godinama nakon Drugog svjetskog rata, čiji su članovi bili ugledni kulturni djelatnici kao što su Antun Homen, Darinka Marović, Tripo Tomas, Mirko Homen, Stevo Simonuti, Miloš Milošević, Julio Marić, Antun Pogačar, Nikša Čučić. Sa svojih dvadeset pet članova, obnovljen Gradski hor je tokom prethodne dvije godine aktivno učestvovao u kulturnim zbivanjima Kotora. Na repertoaru ansambla nalaze se popularne kompozicije domaćih i stranih autora, izvorne melodije iz Boke, kao i višeglasne kompozicije klasične muzike. U decembru 2019. godine Hor je održao prvi cjelovečernji koncert, a godinu dana ranije osvojio svoju prvu nagradu, na Festivalu Adriatica Nova. Horom rukovode profesorke Dušica Ćetković i Ljiljana Dončić.

Mandolinski orkestar Nocturno profesor Nikola Gregović osnovao je 1990. godine u Kotoru, pretežno od svojih učenika iz klase gitare u ŠOSMO Vida Matjan. Prvu postavu orkestra činile su mandoline, mandole, gitare i bas gitara, s vremenom su, kako je orkestar rastao i razvijao se, uključene flaute, bisernice i vojvođanski prim.
Orkestar je nastupao na koncertima škole, na brojnim svečanostima u Kotoru i Boki uopšte. Prvi cijelovečernji koncert orkestar je održao 1992. godine u Crkvi Sv. Duha u Kotoru, a potom su uslijedili nastupi na Sv. Stefanu, prilikom čuvenog šahovskog meča između Bobija Fišera i Borisa Spaskog, na otvaranju prvog Jugoslovenskog festivala pozorišta za djecu, danas Kotorskog festivala pozorišta za djecu, kada je zahvaljujući orkestru i horu prvi put izvedena zvanična himna Festivala, koju je komponovao Gregović. Orkestar je radio sve do smrti Nikole Gregovića, 2010. godine. Iz mandolinskog orkestra nastao je i muzički sastav Škuribanda. Orkestrom rukovodi Petar Bukilica. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 1 =