KotorArt Don Brankovi dani muzike – Koncert „Suze su OK“

 

Logo KotorArt-a

 
 
 

KotorArt Don Brankovi dani muzike

poneđeljak, 25. jul

Crkva Sv. Duha, 21.30 h

 

Na koncertu pod nazivom Suze su OK, KotorArt će u poneđeljak (25. jul) predstaviti stvaralaštvo jedne od najizvođenijih savremenih srpskih kompozitorki – akademika Isidore Žebeljan. Njene kompozicije Čudo u Šarganu, Leons i Lena, Umbra, Tri kozja uveza, Mišolovka, Suze su OK i druge izvešće Žebeljan ansambl. Autorsko veče počinje u 21.30 u Crkvi Sv. Duha.

 

Isidora Zebeljan

 

ISIDORA ŽEBELJAN, kompozitorka, studirala je u klasi prof. Vlastimira Trajkovića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gdje od 2002. radi kao profesor kompozicije. Pažnju međunarodne javnosti privukla je operom Zora D, nakon čega dobija porudžbine institucija i muzičkih festivala u svijetu. Među njima su i Venecijansko bijenale, Festival u Bregencu, Dženezis Fondacija iz Londona, Univerzitet u Kentu, Opera iz Gelzenkirhena. Komponovala je za brojne ansamble kao što su Bečki simfoničari, The Academy of St. Martin in the Fields, Gudački kvartet Brodski, Oktet Berlinske filharmonije, Holandski kamerni hor, a njena djela po Evropi, Izraelu, Dalekom Istoku i u Americi izvodili su i Simfonijski orkestar iz Geteborga, Simfonijski orkestar RAI Torino, Janačekova filharmonija, Venecijanski solisti, Beogradska filharmonija, Nova filharmonija Vestfalije, No Borders Orchestra, London Brass, Gudački kvartet Lutoslavski, dirigenti David Porselajn, Pol Danijel, Klaudio Šimone, Kristof Popen, Aleksandar Rudin, Pjer-Andre Valad itd. Njena djela objavile su brojne izdavačke kuće. Dobitnica je više priznanja i nagrada. Godine 2006. izabrana je za člana Srpske akademije nauka i umetnosti, a 2012. za člana Svjetske akademije umjetnosti i nauka.

ŽEBELJAN ANSAMBL formiran od članova Žebeljan orkestra, osnovanog 2005. godine, prevashodno izvodi kamernu muziku Isidore Žebeljan. Ansambl je snimio kompakt-disk Balkan Bolero (Oboe Classics, London, 2013). Članovi ansambla su neki od najboljih muzičara u Srbiji, koji već godinama sarađuju sa kompozitorkom. Za Anetu Ilić, profesorku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Žebeljan je komponovala gotovo sve svoje vokalne kompozicije, među kojima su i Rukoveti, ciklus pjesama sa orkestrom, kao i glavna uloga u operi Dve glave i devojka. Autorkinu muziku izvodila je i snimila sa slavnim londonskim gudačkim kvartetom Brodski za njemačku diskografsku kuću CPO. Borislav Čičovački, oboista, književnik i muzikolog, profesor Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, višestruko je vezan za kompozitorku – i privatno i poslovno. Napisao je libreta za pet njenih opera, nastalih kao porudžbine istaknutih evropskih muzičkih institucija i festivala, a kompozitorka je za njega napisala petnaestak kompozicija. Mirjana Nešković, zamjenica koncert majstora Beogradske filharmonije, premijerno je izvela autorkine kamerne kompozicije i muziku za pozorišne predstave. Aleksandar Stefanović, perspektivni akordeonista mlađe generacije, asistent na Filološko-umеtničkom fakultetu u Kragujevcu, načinio je obrade za harmoniku nekoliko autorkinih kompozicija, koje je premijerno izveo. Bio je član Bande, grupe instrumentalnih solista, u premijernoj postavci Isidorine opere Nahod Simon u Operi iz Gelzenkirhena (Njemačka, 2015). Boban Stošić, kontrabasista Beogradske filharmonije, izvodi sva autorkina kamerna djela za kontrabas. Nastupao je i snimao kompozitorkinu muziku sa kvartetom Brodski, kao i sa Štefanom Dorom, hornistom Berlinske filharmonije. Učestvovao je u premijeri opere Nahod Simon. Nataša Petrović, profesor Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, stalni je član Žebeljan orkestra, sa kojima redovno izvodi i snima autorkinu muziku. Miroslav Karlović, profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, zajedno sa kompozitorkom, načinio je redakcije za udaraljke u nekoliko autorkinih djela. Učestvovao je na snimanjima svih Isidorinih kompakt-diskova za inostrane diskografske kuće. Bojana Stanković je perspektivna mlada pijanistkinja, naročito posvećena savremenom srpskom stvaralaštvu i muzici za klavirski duo.