KotorArt Don Brankovi dani muzike – POLJSKA U SRCU POSVEĆENA VATROGASCIMA U BOKI

 

 

 

Koncert „Poljska u srcu“, soliste pijaniste Lukaša Krupinjskog u pratnji Festivalskog orkestra KotorArta /FoKA/, pod vođstvom dirigenta Bartoša Žurakovskog, održan je sinoć u prepunoj sali Crkve sv. Duha u Kotoru, u okviru KotorArt XVI Don Brankovih dana muzike. Događaju, čiji pokrovitelje je Ambasada Republike Poljske, prisustvovala je ambasadorka Irena Tatažinjska.

 

Uoči koncerta, na opšte odobravanje publike, saopšteno je da je koncert posvećen vatrogascima u Boki.

„U trenucima kada je naša lijepa Boka ranjena velikim požarima ali i kada istih nije pošteđena ni Crna Gora pa ni cio region, kao Festival KotorArt i muzičari želimo da večerašnji koncert posvetimo onima koji se nesebično daju da vatrenu stihiju obuzdaju: vatrogascima Kotora, Tivta, Budve, Herceg Novog i cijele Crne Gore, dobrovoljcima i svima koji bdiju da bismo mi mogli bezbrižno da stvaramo umjetnost kojoj je Kotor prirodno stanište. Najmanje što možemo kao umjetnici, muzičari, jeste da vas uz najdublju zahvalnost, makar večeras imamo kao inspiraciju: ovo je muzika čiji ste i vi dio“, saopšteno je iz organizacije.

 

 

U pratnji Festivalskog orkestra mladi pijanista Krupinjski izveo je Koncert za klavir u f-molu, br. 2, op. 21 Frederika Šopena, te djela drugih poljskih autora, kao što su Serenada u C-duru Mjećislava Karloviča i Stara poljska svita Andžeja Panufnjika.

Višegodišnja plodotvorna saradnja KotorArta i Ambasade Republike Poljske rezultirala je promocijom poljske umjetničke muzike u Crnoj Gori. U okviru programa Don Brankovih dana muzike posvećenog poljskim stvaraocima prošle godine u Kotoru je gostovao čuveni kompozitor i dirigent Kšištof Penderecki.

Šesnaesti Don Brankovi dani muzike i ove godine su obezbijedili izvođenja vrhunskih umjetničkih imena i reprezentativne programe u okviru prestižne međunarodne svetkovine umjetničke muzike.

Međunarodni festival KotorArt ove godine se odvija od 30. juna do 14. avgusta pod pokroviteljstvom Opštine Kotor. Festival ima 4 segmenta: Festival klapa Perast, Kotorski festival pozorišta za djecu, Don Brankovi dani muzike i Pjaca od filozofa.

 

 

BIOGRAFIJE:

LUKAŠ KRUPINJSKI, pijanista, pobjednik 7. Međunarodnog pijanističkog takmičenja u San Marinu (2016), kao jedini Poljak plasirao se u finale ovogodišnjeg Međunarodnog takmičenja „Feručo Buzoni“ u Bolcanu, koje se održava u avgustu. Diplomirao je na Muzičkom univerzitetu „Frederik Šopen“ u rodnoj Varšavi, u klasi prof. A. Palete-Bugaj i prof. Konrada Skolarskog, a trenutno studira na Univerzitetu za muziku, dramu i medije u Hanoveru, u klasi prof. A. Vardija. Pored brojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima, dvostruki je laureat Nagradne fondacije „Pro Polonia“ (2013, 2014), dobitnik nagrade i stipendije poljskog Ministarstva kulture i nacionalnog nasljeđa (2013, 2014, 2015), stipendije Fondacije „Kristijan Cimerman“. Prošle godine Univerzitet muzike „Frederik Šopen“ uručio mu je Komemorativnu medalju kao znak za umjetnička dostignuća. Održao je brojne resitale u Poljskoj, Litvaniji, Belorusiji, Belgiji, Francuskoj, Norveškoj, Njemačkoj, Španiji, Velikoj Britaniji, Italiji, Rusiji, Kini, Južnoj Koreji, Australiji i SAD. U januaru je snimio svoj debi album Espressione sa djelima Hajdna, Šopena i Skrjabina, nastao kao utisak sa njegovih muzičkih putovanja u Italiju.

 

BARTOŠ ŽURAKOVSKI, simfonijski i operski dirigent, nastupao je u brojnim zemljama na četiri kontinenta. Studirao je na Univerzitetu za muziku u Varšavi, a takođe je diplomirao i na Fakultetu za menadžment na Varšavskom univerzitetu, dok je master iz ove oblasti stekao na Roterdamskoj školi za menadžment. Poseban uticaj na njegovu umjetničku ličnost ostvarili su poljski dirigenti Jerži Semkov, Stanislav Skrovačevski i Jerži Maksimijuk, ali i poznati maestro Kurt Masur. Pobijedio je na Međunarodnom takmičenju za dirigovanje „Vitold Lutoslavski“. Godine 2013. u svjetski poznatoj sali Sao Paulo predstavio je repertoar s djelima poljskih autora Lutoslavskog, Goreckog, Šimanovskog i Karloviča. Nakon što je iste godine snimio kompakt-disk za Izdavačku kuću „Divine Art Records“ uslijedili su pozivi za saradnju od brojnih orkestara iz Brazila, Kanade, Češke, Francuske, Njemačke, Italije, Meksika, Perua, Portugala, Rusije, Škotske, Turske, Ukrajine. U nastupajućoj sezoni očekuju ga koncerti u Karnegi holu, kao i saradnja sa Beogradskom filharmonijom, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Slovenačke radio-televizije, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom itd.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × four =