KotorArt Don Brankovi dani muzike – POLJSKA U SRCU

 

 

Kotor, 17. jul 2017.

 

 

Višegodišnja plodotvorna saradnja KotorArta i Ambasade Republike Poljske rezultirala je promocijom poljske umjetničke muzike u Crnoj Gori. Nakon prošlogodišnjeg gosta, čuvenog kompozitora i dirigenta Kšištofa Pendereckog, na Don Brankovim danima muzike u utorak 18. jula nastupiće mladi pijanista Lukaš Krupinjski, pobjednik brojnih međunarodnih takmičenja. On će sa Festivalskim orkestrom KotorArta izvesti Koncert za klavir u f-molu, br. 2, op. 21 Frederika Šopena. Djela drugih poljskih autora, kao što su Serenada u C-duru Mjećislava Karloviča i Stara poljska svita Andžeja Panufnjika orkestar će izvesti pod vođstvom dirigenta Bartoša Žurakovskog. Koncert će se održati u Crkvi Sv. Duha, sa početkom u 21 sat i 30 minuta.

 

LUKAŠ KRUPINJSKI, pijanista, pobjednik 7. Međunarodnog pijanističkog takmičenja u San Marinu (2016), kao jedini Poljak plasirao se u finale ovogodišnjeg Međunarodnog takmičenja „Feručo Buzoni“ u Bolcanu, koje se održava u avgustu. Diplomirao je na Muzičkom univerzitetu „Frederik Šopen“ u rodnoj Varšavi, u klasi prof. A. Palete-Bugaj i prof. Konrada Skolarskog, a trenutno studira na Univerzitetu za muziku, dramu i medije u Hanoveru, u klasi prof. A. Vardija. Pored brojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima, dvostruki je laureat Nagradne fondacije „Pro Polonia“ (2013, 2014), dobitnik nagrade i stipendije poljskog Ministarstva kulture i nacionalnog nasljeđa (2013, 2014, 2015), stipendije Fondacije „Kristijan Cimerman“. Prošle godine Univerzitet muzike „Frederik Šopen“ uručio mu je Komemorativnu medalju kao znak za umjetnička dostignuća. Održao je brojne resitale u Poljskoj, Litvaniji, Belorusiji, Belgiji, Francuskoj, Norveškoj, Njemačkoj, Španiji, Velikoj Britaniji, Italiji, Rusiji, Kini, Južnoj Koreji, Australiji i SAD. U januaru je snimio svoj debi album Espressione sa djelima Hajdna, Šopena i Skrjabina, nastao kao utisak sa njegovih muzičkih putovanja u Italiju.

BARTOŠ ŽURAKOVSKI, simfonijski i operski dirigent, nastupao je u brojnim zemljama na četiri kontinenta. Studirao je na Univerzitetu za muziku u Varšavi, a takođe je diplomirao i na Fakultetu za menadžment na Varšavskom univerzitetu, dok je master iz ove oblasti stekao na Roterdamskoj školi za menadžment. Poseban uticaj na njegovu umjetničku ličnost ostvarili su poljski dirigenti Jerži Semkov, Stanislav Skrovačevski i Jerži Maksimijuk, ali i poznati maestro Kurt Masur. Pobijedio je na Međunarodnom takmičenju za dirigovanje „Vitold Lutoslavski“. Godine 2013. u svjetski poznatoj sali Sao Paulo predstavio je repertoar s djelima poljskih autora Lutoslavskog, Goreckog, Šimanovskog i Karloviča. Nakon što je iste godine snimio kompakt-disk za Izdavačku kuću „Divine Art Records“ uslijedili su pozivi za saradnju od brojnih orkestara iz Brazila, Kanade, Češke, Francuske, Njemačke, Italije, Meksika, Perua, Portugala, Rusije, Škotske, Turske, Ukrajine. U nastupajućoj sezoni očekuju ga koncerti u Karnegi holu, kao i saradnja sa Beogradskom filharmonijom, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Slovenačke radio-televizije, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom itd.

Festivalski orkestar KotorArta osnovan je 2005. godine sa idejom da okuplja mlade, perspektivne muzičare Balkana, koji tokom Festivala uvježbavaju i izvode programe na različitim lokacijama u Kotoru – od crkava do trgova. Njegujući ideju jedinstva, ovaj „sezonski“ orkestar, na više od pedeset dosadašnjih nastupa pokazao je izuzetno umijeće izvođenja muzike različitih epoha, stilova i žanrova. Posebno mjesto u repertoaru pripada savremenoj muzici onih zemalja iz kojih dolaze gostujući dirigenti, kao i premijernim izvođenjima domaćih i stranih autora. Kroz ove aktivnosti Orkestar šalje poruku Festivala u cjelini – slavljenje tolerancije, jedinstva i kulturne različitosti kroz muziku.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − nine =