KotorArt Don Brankovi dani muzike predstavljaju Amiru Medunjanin

 

 

 

Kotor, 10. avgust 2017.

 

 

ALHEMIJA DUŠE

Jedna od najpoznatijih pjevačica sevdalinki, Amira Medunjanin održaće koncert na šesnaestim po redu KotorArt Don Brankovim danima muzike. Na Ljetnjoj pozornici, u petak 11. avgusta, u 22h, ona će nastupiti sa gitaristom Antom Gelom, kontrabasistom Zvonimirom Šestakom i džez pijanistom Bojanom Zulfikarpašićem. Koncert se realizuje uz podršku Koka-kole.

 

 

Amira Medunjanin, dobitnica prestižne nagrade za Najbolji ženski vokal 2012. godine, koju dodјeljuje francuska Fondacija „Orange“, nakon gostovanja na albumu A Secret Gate 2003. godine grupe Mostar Sevdah Reunion, snimila je svoj debitantski album Rosa („Snail Records“), 2005. godine, koji je muzički kritičar Klajv Dejvis proglasio albumom godine. Potom, uslijedili su kompakt-diskovi Live („Gramofon“, 2009), sa snimcima koncerta u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo tokom Jazz Festa Sarajevo, i Zumra („World Village“, 2010), realizovan u saradnji sa harmonikašicom Merimom Ključo. Album Amulette („Harmonia Mundi“, 2011), na kojem su svirali Bojan Zulfikarpašić, Bahar Kalife, Nenad Vasilić, Kim Barton, Valter Kvintus i Vlatko Stefanovski, dobio je odlične kritike u uglednim svjetskim  časopisima kao što su Gardijan, Dejli Telegraf, Fajnenšel Tajms, Obezrver itd. Nakon albuma Silk and Stone, („Harmonia Mundi“, „World Village“, 2014), snimljenom u studiju Male koncertne dvorane „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu, posljednji kompakt-disk Damar snimljen je u studiju „Real World Studios“ Pitera Gabrijela u Velikoj Britaniji.

Ante Gelo, gitarista, kompozitor i aranžer, diplomirao je džez gitaru na Univerzitetu za muziku i scenske umjetnosti u Gracu. Nastupao je na brojnim koncertima i džez festivalima,  u poznatim dvoranama, a ostvario je saradnju sa umjetnicima Boškom Petrovićem, Matijom Dedićem, Tamarom Obrovac, Lijem Harperom, Albertom Marsikom, kao i izvođačima pop muzike. Dobitnik je više „Porina“.

 

 

Zvonimir Šestak, kontrabasista, studirao je džez kontrabas prvo na Kertner Landeskkonzervatorijumu, potom na Univerzitetu u Gracu. Saradnju sa Big bendom Hrvatske glazbene mladeži započeo je 2009. godine,  а  sarađivao je sa umjetnicima kao što su Tamara Obrovac, Satoši Inoue, Debora Karter, Sajmon Marolu, Klemens Marktl i dr. Nastupa na džez festivalima i koncertnim dvoranama širom svijeta. Dobitnik je Nagrade „Status“ Hrvatske glazbene unije, kao i više „Porina“.

 

 

Bojan Zulfikarpašić, pijanista, kompozitor i aranžer, nakon školovanja u Mičigenu, zainteresovano se za bogatu tradiciju balkanske muzike. Nakon preseljenja u Pariz 1988. godine, objavio je prvi album Bojan Z Quartet, a onda su uslijedili Solobsession, Transpacifik, Xenophonia, Soul Shelter, Duo, kao i saradnja sa džez muzičarima, Skotom Kolijem, Našitom Vejtsom, Žilijenom Luroom itd. Nastupio je na više od hiljadu koncerata, na najpoznatijim džez-festivalima. Nosilac je titule Vitez reda umjetnosti i književnosti Francuske vlade.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 + seven =