KotorArt Don Brankovi dani muzike – Program za srijedu, 13. jul 2016. godine

 

KotorArt novi logo

 

U srijedu 13. jula, na Dan državnosti, počinju Don Brankovi dani muzike, muzički segment festivala KotorArt. Povodom obilježavanja decenije od smrti Don Branka Sbutege, prvog počasnog predsjednika KotorArta, Festivalski orkestar će pod dirigentskom palicom maestra Miroslava Homena izvesti djela komponovana za ovu priliku, a muzičarima će se pridružiti i sopran Olivera Tičević i violončelista Dmitrij Prokofjev. Pored tri muzičke premijere, kompozicija Aleksandra Perunovića, Nine Perović i Iva Josipovića, biće prikazan prvi put i film o Don Branku u produkciji Radio-televizije Crne Gore prema scenariju Antuna Sbutege, kao i likovna djela Veselina Banjevića na izložbi Ex-Voto. Koncert, koji se realizuje kao dio programa zvanične državne proslave decenije nezavisnosti Crne Gore, počinje u 22 sata na Trgu ispred Katedrale Sv. Tripuna.

 

Biografije:

 

Don BrankoDON BRANKO SBUTEGA (1952−2006) bio je izuzetno obrazovan i angažovan intelektualac, i kao takav poznat i van granica rodne Boke i Crne Gore. Autor je brojnih članaka iz istorije i kulture Boke, koautor knjige Stara književnost Boke (1994), autor knjige Kurosavin nemir svijeta, kao i posthumno objavljene zbirke pjesama Sebedarje. Bio je duhovnik Malteških vitezova za Srbiju i Crnu Goru. Don Branko Sbutega rođen je u Kotoru, gdje je završio Gimnaziju. Studirao je medicinu i teologiju u Zagrebu, Beču i Rimu. Za sveštenika je zaređen 1979, kada je preuzeo odgovoran posao obnove crkava i spasavanja i restauracije velikog umjetničkog blaga Kotorske biskupije ugroženog zemljotresom. Razvijao je i plodnu mecenarsku aktivnost i inspirisao i naručivao likovna djela od poznatih umjetnika kao što su Vasko Lipovac, Vojo Stanić, Edo Murtić, Kosta Angeli Radovani i drugi. Osamdesetih godina sve je više prisutan u intelektualnom životu, na javnim tribinama i televizijskim emisijama u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, u vrijeme kada se produbljuje jugoslovenska kriza. Istovremeno je bio aktivan u prikupljanju i dijeljenju humanitarne pomoći rukovodeći Karitasom Kotorske biskupije, a 1996. godine u Italiji, u Padovi, osnovao je i Centar za pomoć izbjeglicama. Sbutega je bio prvi počasni predsjednik KotorArt-a i učesnik brojnih naučnih skupova, konferencija i okruglih stolova na Balkanu i Evropi, poznanik i sagovornik brojnih umjetnika, diplomata, državnika i novinara.

07.13. Olivera Ticevic 1OLIVERA TIČEVIĆ, sopran, osnovne i master studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Anete Ilić. Kao stipendistkinja švajcarske vlade, trenutno se usavršava na Univerzitetu umjetnosti u Bernu u klasi prof. Kristiana Hilca. Dva puta je proglašena najperspektivnijim izvođačem Austrijske barokne akademije (2010, 2013), što joj je omogućilo seriju koncerata u najpoznatijim evropskim salama. Pored opere i lida, njen repertoar čine i djela duhovne i kamerne muzike, kao i kompozicije savremenih autora. Premijerno je izvela djela Žarka Mirkovića, Nine Perović, Marka Kovača, Draška Adžića. Angažovana je na više operskih i vokalno-instrumentalnih projekata u Beču, Bernu i Oslu.

DMITRIJ PROKOFJEV, violončelo, završio je Moskovski konzervatorijum, osnovne i postdiplomske studije (2005) u klasi prof. Natalije Gutman. Pobjeđivao je na omladinskim mađunarodnim takmičenjima – A. Tansman (Poljska, 1998), P. I. Čajkovski (Rusija 2002), A. Janigro (Hrvatska, 2008). Od 2000. godine solista je državnog kamernog orkestra Moskovski virtuozi pod rukovodstvom Vladimira Spivakovа. Kao solista, nastupao je u 07.13. Dmitrij Prokofjev 1mnogim gradovima Rusije i u inostranstvu, а  koncert koji je održao u Bergenu (2003) norveška štampa proglasila je najboljim koncertom u sezoni. Sarađivao je sa dirigentima poput Golovčina, Gorenštejna, Spivakova, Bašmeta, Rudina, Poljanskog, i sa najznačajnijim imenima na današnjoj sceni klasične muzike, među kojima su i Džesi Norman, Natalija Šahovska, Natalija Gutman, Eliso Virsaladze, Edvard Bruner, Žan Giju, Ilja Gringolc, Nikolaj Luganski. Snimio je dva kompakt-diska sa djelima Šostakoviča, Griga, Debisija, Bramsa, Šumana i Paganinija. Od 2008. godine predaje violončelo na Moskovskom državnom konzervatorijumu Čajkovski.

Velika scena, Crnogorsko narodno pozoriste, Muzicki centar Crne Gore, Crnogorski simfonijski orkestar, Dirigent: Miroslav Homen, Solisti: Aleksandra Vojvodic-Jovovic, sopran, Diana Florsic, mecosopran, Tamara Nikezic, alt, Ljubodrag Begovic, bariotn, operske arije i uvertire

MIROSLAV HOMEN, dirigent, nakon završene Muzičke akademije u Sarajevu (1966), postao je dirigent sarajevske Opere i baleta. U periodu 1988–1990. bio je direktor sarajevske Opere i Sarajevske filharmonije. Trideset godina dirigovao je studentskim horom Slobodan Princip Seljo iz Sarajeva, sa kojim je osvajao prve nagrade na međunarodnim takmičenjima. Kao gostujući dirigent nastupao je u svim operskim kućama bivše Jugoslavije i u brojnim evropskim zemljama. Od 1992. godine radio je kao dirigent, upravnik i potom šef dirigent u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca. Dobitnik je nagrade Milka Trnina (1998). U Sarajevu je postavio prvu poslijeratnu opersku premijeru – Pučinijevu Tosku (1998), potom i Verdijevog Trubadura (1998), dok je godine 2000. dirigovao premijeru prve bosanske opere – Hasanaginicu Asima Horozića. Pedagoško iskustvo gradio je na sarajevskoj Muzičkoj akademiji, prvo kao honorarni saradnik na predmetu hor, a potom, od 1986. godine i kao redovni profesor u oblasti operskih uloga i korepeticije opere.

FESTIVALSKI ORKESTAR KOTORARTA osnovan je 2003. godine s idejom da se okupljaju mladi i perspektivni muzičari regiona, kako bi tokom nekoliko nedjelja pripremali i izvodili odabrane programe, afirmišući različite prostore kao mjesta umjetničkih svetkovina. Njegujući ideju zajedništva, ovaj „staggione“ (sezonski) orkestar je, s više od 50 održanih koncerata, pokazao izvanredan i istančan osjećaj za muziku raznih epoha i muzičkih stilova i žanrova. Poseban akcenat u radu orkestra stavljen je na predstavljanje savremenih kompozitora i novih djela autora iz zemalja iz kojih dolaze i dirigenti. Tako je Festivalski orkestar ostvario veliki broj premijernih izvođenja u našoj zemlji i regionu. Višegodišnji rukovodilac ansambla bila je violončelistkinja Timea Kalmar, koja je sa svojim gudačkim kvartetom „TAJJ“ činila okosnicu orkestra. 2014. godine tu ulogu preuzimaju članovi gudačkog kvarteta „Il Belpaese“, na čelu s violinistom, ujedno i koncert majstorom orkestra, Arpadom Nađem. Festivalski orkestar KotorArt-a pronosi i poruku, sadržanu u konceptu Festivala u cjelini – slavlje muzike kroz toleranciju i razumijevanje.

ALEKSANDAR PERUNOVIĆ, kompozitor, diplomirao je i magistrirao kompoziciju na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi prof. Žarka Mirkovića, a doktorirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Srđana Hofmana. Usavršavao se na nekoliko domaćih i inostranih seminara, među kojima su Internationale Sommerakademie u Austriji (klasa Kurta Švertsika, odnosno Detleva Miler-Zimensa), zimska škola Contemporary music u Dubrovniku, majstorski kurs kompozicije u Beogradu, u klasi Rajnharda Febela itd. Njegova djela su u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Albaniji, Austriji, Njemačkoj, Holandiji, Francuskoj i Ukrajini izvodili ansambli za savremenu muziku on_line vienna, Sonemus i Gradilište, ženski akademski hor Collegium musicum, pijanista Nikolas Horvat itd. Bavi se i muzičkom teorijom i analizom. Radi kao stručni saradnik na predmetima muzički oblici, kontrapunkt i aranžiranje na Muzičkoj akademiji na Cetinju, a član je i Odjeljenja za muzičku umjetnost u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti.

NINA PEROVIĆ, kompozitorka, završila je osnovne i specijalističke studije kompozicije na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi prof. Žarka Mirkovića. Uporedo sa studijama kompozicije, završila je i osnovne i specijalističke studije klavira u klasi prof. Aleksandra Serdara i Vladimira Bočkarjova. Zahvaljujući stipendiji Basileus, nastavila je studije kompozicije na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, u klasi prof. Uroša Rojka, gdje je stekla zvanje master . Trenutno je na doktorskim studijama kompozicije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Srđana Hofmana. Usavršavala se na brojnim kursevima u inostranstvu kod profesora Petera Ablingera, Vinka Globokara, Nigel Osborna, Iva Medeka i dr. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, ukljućujući Kompositions-Preis gestiftet vom Soziale und Kulturelle Einrichtungen za kompoziciju Gusle na 21. međunarodnoj ljetnjoj akademiji Prag – Beč – Budimpešta, 2011. godine. Njene kompozicije izvođene su u Austriji, Italiji, Sloveniji, Njemačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori.

IVO JOSIPOVIĆ, kompozitor, pravnik i političar, diplomirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Stanka Horvata. Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je, magistrirao i doktorirao pravne nauke, gdje je sada profesor. Dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljao je od 2010. do 2015. godine. Više godina bio je glavni sekretar Hrvatskog društva skladatelja i direktor Muzičkog bijenala Zagreb. Napisao je pedesetak orkestarskih, kamernih i solističkih djela, od kojih je većina štampana i snimljena. Dobitnik je više domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, kao što su Grand Prix Evropske Radijske unije za kompoziciju Samba da camera, dvije diskografske nagrade Porin, nagrada Boris Papandopulo Hrvatskog društva skladatelja. Član je Evropske akademije nauka i umjetnosti, Svjetske akademije umјetnosti i nauka, počasni je doktor Univerziteta u Istambulu i Univerziteta Immanuel Kant (Kalinjingrad). Kompoziciju Kurosavin nemir svijeta, za gudače, zvona i timpane napisao je u čast Don Branka Sbutege i nazvao ju je po njegovoj knjizi. „Ne psuj tmine, radije upali svoju svijeću!“, moto je optimizma iz Kurosavinog nemira svijeta koji je Josipoviću bio inspiracija u ovom djelu.