KotorArt Don Brankovi dani muzike – Śećanje na Olivera DragojevićaU poneđeljak, 29. jula 2019. godine, u okviru serijala programa „Coca-Cola Stage“, na KotorArt Don Brankovim danima muzike nas očekuje koncert posvećen Oliveru Dragojeviću, pod nazivom „Moj galebe“. Na Stadionu malih sportova na Benovu, održaće se koncert njegovih najljepših pjesama u interpretaciji i sa sjajnim novim horskim aranžmanima Akademskog hora Univerziteta u Splitu „Silvije Bombadeli“ uz gostovanje pjevača Gorana Karana. Horom će dirigovati Anamaria Tadin. Sve dodatne informacije o programu i pretprodaji ulaznica možete pronaći na www.kotorart.me.

Svake godine na „Coca-Cola Stagedovodimo izuzetne izvođače iz regiona i osmišljavamo programe i sastave muzičara koji se često premijerno i samo u Kotoru mogu čuti. Ovoga puta, na datum kada nas je prošlog ljeta napustio neponovljivi Oliver Dragojević, njemu u čast priređujemo koncert sa originalnim spojem hora i Gorana Karana kao soliste. Uvjereni smo da će ovaj koncert biti vrijedno i lijepo sjećanje na Morskog vuka i njegove nezaboravne pjesme i stihove. – izjavili su iz PR službe Festivala.

Oliver Dragojević rođen je u Splitu đe je učio muzičku školu, najprije klavir, a zatim klarinet i gitaru. Prvi estradni nastup bio mu je na splitskom đečijem festivalu 1961. godine s popularnom pjesmom Baloni. 1967. godine je počeo saradnju sa kompozitorom Zdenkom Runjićem. Narednih pet godina Oliver je nastupao po klubovima u Zapadnoj Evropi gdje je sticao dragocjeno iskustvo. Osam dobijenih Porina te odličje Reda Danice hrvatske samo su neka od brojnih Oliverovih priznanja. Humanitarnim koncertom koji je održao u ljeto 2001. godine u pulskoj areni dokazao je još jednom zbog čega je i nakon toliko dugo godina izuzetno bogate i uspješne karijere na samom tronu. U prepunoj Areni, s Oliverom su pjevale i mlade i starije generacije, a gostovanje još nekih velikih renomiranih imena, poput Gibonnija, Vanne, Ota Pestnera, Tedija Spalata, klape Fortunal i Tonyja Cetinskog, samo su dokaz počasti koju zaslužuje. Jedan je od rijetkih hrvatskih muzičara koji se mogu pohvaliti nastupima u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyju.

Gorana Karana ne treba posebno predstavljati. Sa albumom Vagabundo (2000) postao je poznat izvan Hrvatske a potom su uslijedili mnogi hitovi kao i koncerti širom Evrope, Sjedinjenih Američkih Država u Kanadi, Australiji i Novom Zelandu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su Melodije hrvatskog Jadrana, festival u Puli, Dora, Splitski festival, Sunčane skale, Ohridfest, Kninfest, Festival dalmatinskih šansona u Šibeniku. Dobitnik je tri Porina, kao i Nagrade „Zlatni mikrofon dijaspore u kategoriji pop/zabavne glazbe“ u Beču. Godine 2012. nastupio je na proslavi „Dana državnosti Makedonije “ u Skoplju ispred sedamdeset hiljada posjetilaca. Posljednju pjesmu pod nazivom “Jednom dnevno” objavio je 2018. godine.

Akademski pjevački hor Univerziteta u Splitu „Silvije Bombardeli“ osnovan je 2016. godine. Pedeset članova hora čine studenti i zaposleni sa svih fakulteta ovog Univerziteta. Hor nosi ime velikog splitskog kompozitora i dirigenta Silvija Bombardelija (1916–2002).

Osim što svojim nastupima obogaćuje manifestacije Univerziteta, hor nastupa i na samostalnim koncertima, različitim festivalima, čime znatno proširuje svoj muzički repertoar i umjetničke domete. Od samog osnivanja, horom diriguje fenomenalna Anamarija Tadin, magistar muzičke teorije i dobitnica Rektorove nagrade za izvanredne studijske rezultate. Od 2018. godine angažovana je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, kao stručni saradnik za predmete muzička pedagogija i solfeđo. Osim dirigovanjem i pedagoškim radom, aktivno se bavi aranžiranjem.