KotorArt Don Brankovi dani muzike – VEČE KLAPSKE I FILMSKE MUZIKE

 

Vece filmske muzike - plakat

 
 

Dubrovački simfonijski orkestar pod vođstvom maestra Mladena Tarbuka nastupa na KotorArtu na Pjaci od kina, u utorak 9. avgusta 2016.godine. Kao umjetnik koji je stekao reputaciju radeći sa brojnim orkestrima, a posebno sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radio-televizije, Tarbuk će na Don Brankovim danima muzike predstaviti hitove filmske muzike, od Titanika i Kuma, do Pirata sa Kariba i Igre prestola. U prvom dijelu koncerta, koji počinje u 22 sata sa orkestrom će nastupiti dubrovačka klapa Kaše, koja je ove godine osvojila drugu nagradu u muškoj kategoriji i nagradu publike na Međunarodnom takmičenju klapa u Perastu. Biće to prilika da se podsjetimo poznatih pjesama Đela Jusića, kao i uživamo u pjesmama Vicka Dragojevića, vođe klape Kaše.

Partneri koncerta su Dubovačke ljetne igre i Dubrovački simfonijski orkestar

 

Dubrovacki simfonijski orkestar

 

Klapa KAŠE, osnovana 2007. godine u Dubrovniku, ime je dobila po lukobranu Kaše koji se nalazi ispred stare gradske luke, a simbolizuje klapu kao lukobran višeglasnog pjevanja dubrovačkog kraja. Članovi klape su isključivo studenti, tako da klapa vrlo brzo dolazi pod okrilje Sveučilišta u Dubrovniku. Iako relativno mlada, nastupila je na mnogim festivalima širom Hrvatske i u inostranstvu, i osvajala brojne nagrade. Pored toga, klapa je krenula sa svojim koncertnim programom Tragom Republike, kojim oživljavava 16 izvornih pjesama dubrovačkog kraja, te uz pomoć ljeričara, zdravičara, glumaca i plesača predstavlja muzički odraz dubrovačke muzičke istorije. Prvi komapkt-disk pod nazivom Rego objavila je 2013. godine, a već naredne godine drugi album, Tragom Republike. Članovi klape su tenor Petar Sambrailo, tenor i mandolinista Marijo Anđelić, bariton Alek Roki, bas, mandolinista i gitarista Vicko Dragojević i bas i kontrabasista Ante Džamarija.

 

Klapa Kase

 

MLADEN TARBUK, dirigent, studirao je u Zagrebu, na Prirodno-matematičkom fakultetu fiziku i na Muzičkoj akademiji kompoziciju, u klasi prof. Stanka Horvata i dirigovanje, u klasi prof. Igora Gjadrova. Usavršavao se na Univerzitetu za muziku i scenske umjetnosti u Beču. Dirigovao je više premijera, među kojima je opera Café Museum-oder die Erleuchtung Kurta Švercika (Grac, 1993), a posebno njeguje scenska djela R. Vagnera i R. Štrausa, kao i simfonijsku muziku XX vijeka. Kao kompozitoru, djela su mu izvođena na uglednim muzičkim festivalima, snimljena za arhive više evropskih medijskih kuća, a partitura i snimak Koncerta za udaraljke i orkestar pod nazivom Zildjian objavila je američka kuća HoneyRock. Rekonstruirao je izgubljenu partituru drugog čina Sunčanice, Borisa Papandopula i redigovao operu Nikola Šubić Zrinjski, Ivana pl. Zajca. Dobitnik je više nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu. Redovni je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, prvi dirigent Simfonijskog orkestra Hrvatske radio-televizije i umjetnički direktor Dubrovačkih ljetnjih igara.

 

Mladen Tarbuk

 

DUBROVAČKI SIMFONIJSKI ORKESTAR, kao ansambl djeluje od 1925. godine, prvo kao Dubrovačka filharmonija, zatim kao Gradski orkestar, a do 1992. godine, kao Festivalski orkestar. Članovi su akademski muzičari koji su znanje sticali uglavnom na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Orkestar je imao brojne nastupe u Hrvatskoj i u mnogim evropskim zemljama i SAD. Knežev dvor, dubrovačke crkve i trgovi jesu koncertne scene na kojima, posebno u vrijeme Dubrovačkih ljetnih igara, s orkestrom nastupaju najveći domaći i strani dirigenti i solisti, među kojima su bili L. fon Matačić, Z. Mehta, K. Kondrašin, D. Ojstrah, J. Menjuhin, M. Rostropovič, S. Rihter, S. Milenković, I. Pogorelić, M. Majski, J. Rahlin, J. Bašmet. Posljednjih godina, Dubrovački simfonijski orkestar nastupao je u prestižnim dvoranama svijeta: Centru Kenedi u Vašingtonu, belgijskom zamku Veves, Zlatnoj sali Muzikferajna u Beču. Godine 2005. orkestar je dobio prestižnu Nagradu Milka Trnina, a prošle 2015. obilježio je devet decenija svog postojanja.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


13 − one =