KotorArt-Kotorski festival pozorišta za djecu – Dvije predstave i književno veče tokom trećeg dana

 

 

Ime DRAGAN RADULOVIĆ nosi nagrada dječjeg žirija

 

Kotor, 04. jul 2017.

 

Trećeg dana KotorArt-Kotorskog festivala pozorišta za djecu, publika je bila u prilici da pogleda VELKAM, LIZ (Smuk Teatar, Kovin), da prisustvuje prvoj ovogodišnjoj književnoj večeri posvećenoj Draganu Raduloviću – SRCE SPUTAT NEĆU, po čijem imenu će nagrada dječijeg žirija od ove godine nositi ime.

 

 

U okviru glavnog i takmičarskog programa, uprkos vjetru koji je zahtjevao improvizaciju, odigrana je predstava MAGIČNA LIRA, Teatra Zemun. Reditelj Mateja Popović navodi, da je predstava o muzici, ali i o prijateljstvu, ljubavi i pravim vrijednostima. Muziku potpisuje Pavle Nikolić, a koreografiju koja je pratila muziku Ivan Mihailović i Gala Isidora Vujović. Na zabavan način su najmlađoj publici ispričali priču o princezi Simfoniji, i dvojici prinčeva koji se nadmeću u muzičkom takmičenju kako bi osvojili njenu ruku. Ali njena baka odlučuje da obojicu pošalje u avanturu kroz magičnu šumu kako bi donjeli Magičnu Liru. Uz songove, šarenu scenografiju, tipske-komične likove predstavljene u kontrastu dobra i zla, nije bilo sumnje da će djeci predstava biti dobadljiva, ali da li to znači i da je dobra?

Predstava je postavljena na neautentičan način, ne ostavljajući prostora publici da sami domaštavaju, razmišljaju i tragaju za interpretacijom/ma. Teme kojima se bavi su postavljene eksplicitno i u značenju jednoslojno, da publika osim dobre zabave i smijeha, ništa drugo nije mogla dobiti na Ljetnjoj pozornici.

Šta je danas na repertoaru? Na glavnom programu u netakmičarskoj selekciji je predstava u festivalskoj produkciji, koja je već poznata kotorskoj publici, međutim interesovanje za nju iz  godine u godinu sve je veće, najmlađi se interesuju da vide KAKO RASTU VELIKI LJUDI (20.00h, Pjaca od kina). U takmičarskom glavnom programu biće izvedena predstava DŽEKIL NA LEDU (21.30, Ljetnja pozornica), a gosti nam dolaze iz Danske, Paolo Nani Teatar.

 

 

U pratećem programu nastupiće Studio za balet i ples Mala Sirena iz Kotora, a nastup nosi naziv NOĆ KOTORSKIH MAČAKA (21.00, Trg od oružja). Program festivala odvija se i izvan zidina Starog grada, i to u Muzej grada Perasta gdje će se održati VII Festival gudača pod nazivom POZDRAV IZ BEČA (21.00, Muzej grada Perasta). Na sceni za mlade biće izvedena predstava PROTIV SEBE, Dramskog studija Prazan Prostor iz Podgorice (22.00, Atrijum Kulturnog centra).

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight − one =