KotorArt – Omaž Danteu ispred Bogorodičinog hrama


Autentičan pogled sa današnjeg Prčanja na Danteovo svevremeno djelo

Kotor, 28. jul 2021.

U utorak, 27. jula, sa početkom u 22 časa, festival KotorArt organizovao je multidisciplinarno veče pod nazivom Omaž Danteu, u okviru obilježavanja  godišnjice smrti ovog italijanskog pjesnika, mislioca i vizionara.

Autor, scenarista i reditelj ovog događaja je Antun Sbutega, video montažu je pripremio Stevan Kordić,a učesnici programa su bili i Sara Lakičević, narator,  recitatori Dolores Fabian i Joško Katelan, kao i mladi umjetnici, sopranistkinja Antonia Vučinović i gitarista Vuk Sandić.

Antun Sbutega

Prisutnima se obratio direktor KotorArta, Ratimir Martinović koji se posebno zahvalio partnerima ovog programa, Ambasadi Republike Italije u Crnoj Gori kao i Italijanskom institutu za kulturu iz Beograda. Ambasador Republike Italije, Nj.E. Luca Zelioli nije bio u mogućnosti prisustvovati događaju, te je poslao video poruku u kojoj je istakao zahvalnost prema prijatelju Antunu Sbutegi na ovoj inicijativi koja je dodatna potvrda o njegovim bliskim vezama sa Italijom. Kroz ovu vrlo originalnu Danteovu “reinterpretaciju”, između ostalog i multimedijalnu, mislim da nas Sbutega želi voditi na putovanje unazad kroz vrijeme, između sjećanja i autobiografije, objašnjavajući nam koliko besmrtno Danteovo djelo dan danas, i nakon vjekova, može da nas usmjeri i promijeni.

Dolores Fabian
Joško Katelan

Publika je imala priliku čuti ne samo biografske činjenice o Danteovom životu i djelu, već i lične misli i prikaz remek djela Božanstvena komedija iz vizure admirala Bokeljske mornarice, reditelja i autora ovog programa, dr Antuna Sbutege. Kasnije sam proučio Danteovo djelo na našem i  italijanskom jeziku. Ono me je uvelo u fascinantni poetski univerzum, čije su  teme,  dileme i nade uvijek aktuelne, kao i u svijet teologije, filozofije, kulture, nauke  i politike srednjeg vijeka. Ono je poetska suma evropske civilizacije njegovog vremena i  bitno je uticalo na moju duhovnu i intelektualnu formaciju. – istakao je Sbutega.

Video montaža pratila je riječi naratora i recitatora dok je muzički dio programa obuhvatao djela Baha, Pučinija i Modunje. Omaž se odvijao na platou ispred monumentalne Bogorodičine ckrve na Prčanju, upravo na kom se nalazi bista kotorskog biskupa Frana Uccellinija Tice, koji je 1910. godine postao prvi autor kompletnog prevoda Danteovog remek-djela Božanstvena komedija na srpsko-hrvatski jezik.

Sopranistkinja Antonia Vučinović i gitarista Vuk Sandić

Sinoć smo imali priliku čuti iskrene doživljaje dr Antuna Sbutege u vezi sa djelom Božanstvena komedija kao i likom Dantea Aligijerija. Nadamo se da je publika osjetila ponovnu želje da čita Danteove stihove ovog svevremenog djela i da smo uspijeli prikazati ugrađenost ovog velikog djela i u ovaj prostor i sudbine. Pored programa Omaž Danteu, festival, u okviru obilježavanja 700. godišnjice smrti Aligijerija, organizuje i izložbu Dimitrije i Dante poznatog umjetnika Dimitrija Popovića, od 05. avgusta u Kotoru. – istakli su iz PR službe Festivala.

Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacije EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × four =