KotorArt – Pod sloganom ,,Muzika sa nama, u nama i oko nas“ održaće se VIII Festival gudača

 

 

Kotor, 3. jul  2017.

Pod sloganom ,,Muzika sa nama, u nama i oko nas“ od 3. do 10.jula održaće se VIII Festival gudača, kao jedan od pratećih segmenata KotorArt Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Koncertni program počeće 4. jula u 21 čas u Muzeju grada Perasta nastupom studenata sa Konzervatorija iz Beča. Pod sloganom ,,Pozdrav iz Beča“ nastupiće Trio koji  čine Lalita Svete – violina, Maike Clemens – violončelo i Iliana Stojanova –klavir. Publici će se predstaviti djelima Baha, Paganinija, Popera i Bramsa.

Festival gudača je jedinstvena manifestacija međunarodnog karaktera namijenjena edukaciji mladih muzičara i njihovoj afirmaciji na putu profesionalnog napretka. Festival prate radionice za obuku gudača svih profila, kamernu muziku i orkestar i odvijaju se tokom dana u Perastu. Polaznici seminara su mladi muzičari iz Crne Gore, Srbije, Rusije, Bugarske, Makedonije, Austrije, Ukrajine, Albanije i Litvanije. Pored radionica planirano je i sedam koncerata klasične muzike koji će se svake večeri održavati u Muzeju grada Perasta, Galeriji Solidarnosti i crkvi sv Pavla u Kotoru.

Radionice vode istaknuti pedagozi, eminentni muzičari i dugogodišnji prijatelji Festivala gudača,  Arkadij Winokurov i Georg Baich iz Beča, Miša Bereznitski iz Moskve, Aleksandar Latković iz Beograda, Lilia Ilieva iz Bugarske i Vujadin Krivokapić sa  Cetinja.

Manifestacija, takođe, ima za cilj unapređenje ukupne kulturne i turističke ponude Boke Kotorske kroz prezentovanje kvalitetnih programa i tradicijskih vrijednosti naše zemlje. Dosadašnji festivali su bili veoma zapaženi, a brojni ljubitelji klasične muzike  su  uz mlade umjetnike mogli da osjete atmosferu uzvišenog intelektualnog doživljaja, kako našoj umjetnosti i dolikuje. Naš cilj je da i ove godine planiranim aktivnostima učinimo najviše za mlade muzičare vodeći isključivo računa o kvalitetu programa i kulturnoj ponudi koja zavređuje pažnju.

VIII Festival gudača se odvija pod pokroviteljstvom Opštine Kotor. Jubilarni 25. Kotorski festival pozorišta za djecu odvija se u sklopu Međunarodnog festivala KotorArt koji se ove godine odvija od 30. juna do 14. avgusta i broji četiri segmenta, preko 1500 učesnika iz više od 20 zemalja koji će realizovati 214 programa.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen + sixteen =