KotorArt Talenti na Don Brankovim danima muzike

 

 

Kotor, 30. jul 2018.

Treći u nizu koncerata pod nazivom KotorArt talenti okupiće učenike Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje Vida Matjan u Kotoru, s kojom KotorArt godinama ostvaruje intenzivnu saradnju. Promocija domaćih mladih umjetnika je posebno u fokusu ovogodišnjih Don Brankovih dana muzike, pa su tako resitale nedavno odražale dvije velike nade naše scene – gitaristkinja Nađa Janković i pijanista Andrija Jovović.

U srijedu, 1. avgusta, u Crkvi Sv. Duha nastupaju Tamara Živković (flauta), Boško Tujković (harmonika), Boško Bismiljak (truba), Andrijana Jovanović (klavir) i Nela Drašković (oboa). Kao gošća koncerta, nastupiće Sara Bašore (violina),  kao rezultat ostvarene saradnje između Kotora i KotorArta, s jedne strane, i Santa Barbare, s druge. Kao korepetitori, nastupiće pijanistkinje Marina Mikić i Tamara Jašović.

Tamara Živković, učenica trećeg razreda flaute u Srednjoj muzičkoj školi Vida Matjan (Kotor), u klasi prof. Andree Živković, učestvovala je na međunarodnim i državnim takmičenjima, osvajajući Zlatne i Srebrne lire, kao i Specijalne nagrade. Prvi solistički koncert održala je s trinaest godina. Boško Tujković, učenik trećeg razreda harmonike u Srednjoj muzičkoj školi Vida Matjan (Kotor), u klasi prof. Gorana Ševaljevića, osvojio je brojne nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima među kojima su Srebrna lira na 37, Specijalna nagrada na 39, Zlatna lira na 41. Muzičkom festivalu mladih Crne Gore (2010, 2012, 2014), Specijalna nagrada na festivalu Eufonija (Novi Sad, 2015), prve nagrade na Međunarodnom festivalu harmonike Akordeon Art (Istočno Sarajevo, 2010, 2013), 16. Internacionanoj manifestaciji Dani harmonike (Smederevo, 2011, 2013), ruskom Internacionalnom umjetničkom festivalu Moresol (Tivat, 2014, 2015), druga nagrada na Zvezdanim stazama (Kragujevac, 2011). Boško Bismiljak, trubač, učenik četvrtog razreda u ŠOSMO Vida  Matjan u Kotoru, u klasi prof. Sare Lakičević, učestvovao na državnim takmičenjima u Herceg Novom, Kotoru i Podgorici, kao i na međunarodnim takmičenjima u Beogradu, i osvojio pet Zlatnih lira i dvije Srebrne lire, prvu nagradu na takmičenju Petar Konjović (Beograd, 2018). Bio je polaznik radionica klasične i džez muzike Toma Smita, Marka Đorđevića i Fransiska Perez- Ferera. Andrijana Jovanović, učenica četvrtog razreda klavira u Srednjoj muzičkoj školi Vida Matjan (Kotor), u klasi prof. Gracijele Ćatović, prvi solistički koncert održala je na kraju osnovne muzičke škole i tu praksu u Kotoru održava jednom godišnje do danas. Učestvovala je na Republičkom takmičenju, nastupila je u Danskoj, a s klavirskim duom na festivalu KotorArt, dijeleći pozornicu s renominarnim umjetnicima, Romanom Simovićem i Ratimirom Martinovićem. Sara Bašore, violinistkinja, stekla je bečelor na Univerzitetu Kalifornije u Santa Barbari (UCSB) 2017. godine, gdje je nastavila školovanje na master programu. Trenutno je koncert-majstor Univerzitetskog Kamernog orkestra i Pops orkestra, kao i na mjestu prve violine u Filharmoniji Santa Maria. Nela Drašković, studentkinja oboe, u klasi prof. Vladimira Puškaša, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, osnovno muzičko obrazovanje stekla je u Muzičkoj školi Vasa Pavić u Podgorici, gdje je maturirala obou, dok je teoretski odsjek zavšila u školi Vida Matjan u Kotoru. Osvojila je Zlatnu liru na republičkom takmičenju u Podgorici (2017) i drugu nagradu na Takmičenju drvenih duvača u Požarevcu (2016).