KotorArt – U crkvi Sv. Duha nastupili pijanisti – Perica Mihaljević i Uglješa Brkljač

 

Logo KotorArt-a

 

U kotorskoj Crkvi Sv. Duha, u četvrtak, 23. jula, održan je koncert pod nazivom „Muzika svjetlosti“, na kojem su nastupili mladi pijanisti – Perica Mihaljević iz Hrvatske i Uglješa Brkljač iz Srbije. Specifičnost ovog koncerta nije samo pružanje prilike mladim umjetnicima da se predstave javnosti, već i ukazivanje na težu situaciju u kojoj se nalaze slijepi umjetnici. Upravo zbog svog talenta, oni zaslužuju ravnopravnu poziciju, koju im je KotorArt ove godine obezbijedio. Događaj je organizovan u saradnji sa Bibliotekom za slijepe Crne Gore i Radiom Homer.

 

foto-Stefan Vukicevic

 

Perica Mihaljević je izveo poznatu Mjesečevu sonatu Ludviga van Betovena i Baladu u g-molu Frederika Šopena.

 

1

 

Uglješa Brkljač je svirao Šopenovu Fantaziju u f-molu, kao i etide Franca Lista, Aleksandra Skrjabina i Vasilija Mokranjca.

 

2

 

3

4

 

Biografije umjetnika

PERICA MIHALJEVIĆ, klavir, sa šest godina je ostao bez vida, a s deset je upisao muzičku školu u Zagrebu, u klasi prof. Darka Žuka. Pod njegovim vođstvom uspješno je završio i srednjoškolsko muzičko obrazovanje u školi Blagoje Bersa. Godine 2001. upisao je Visoku školu za muzičku umjetnost Ino Mirković u Lovranu, studije klavira u klasi prof. Marine Ambokadze. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2005. godine, u klasi prof. Ljubomira Gašparovića. Zabilježio je niz uspješnih nastupa na kulturnim manifestacijama, javnim koncertima, audicijama i takmičenjima. Godine 2000. za kompakt-diskGlazbeni dalekozor, u izdanju Hrvatskog saveza slijepih, snimio je Koncertnu etidu, op. 10, br. 1, F. Šopena i Improvizaciju, J. Vrhovskog. Od 2009. redovno nastupa na manifestaciji Proljećni zvuci Jana Vlašimskog, za koju je komponovao Vlašimsky fantaziju. Trenutno je zaposlen kao nastavnik klavira u Srednjoj muzičkoj školi Jan Vlašimski u Virovitici.

 

UGLJEŠA BRKLJAČ, klavir, nakon završene Srednje muzičke škole Petar Konjović u Somboru, u klasi prof. Eve Antalovič, upisao je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, gdje je trenutno student treće godine u klasi prof. Ratimira Martinovića. Pohađao je majstorske kurseve K. Gekića, A. Valdme, J. Starodupceva. Učestvovao je na brojnim međunarodnim takmičenjima, a prve nagrade osvojio više puta na Takmičenju mladih pijanista u Zrenjaninu, Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije, Republičkom takmičenju, Festivalu mladih pijanista u Šapcu, kao i specijalne nagrade na drugim takmičenjima. Svoj prvi solistički koncert održao je s nepunih četrnaest godina u Apatinu, a 2013. resitale u Novom Sadu i Beogradu. Kao gost, nastupao je na otvaranju Kamernog teatra Homer u Moskvi (2011). Dobitnik je nagrade Ministarstva za sport i omladinu Vojvodine, za postignute vrhunske rezultate, nosilac je Plakete za ličnost 2010. godine iz oblasti kulture u opštini Apatin, kao i apatinske Oktobarske nagrade.