Kotorart – Wang i Grubinger kao rock zvijezde!

 

 

Kotor, 09. avgust 2018.

Sinoć su umjetnici, pijanistkinja Juđa Vang /Yuja Wang/ i perkusionista Martin Grubinger sa sjajnom ekipom preostalih perkusionista Leonardon Šmidingerom  / Leonhard Schmidinger/, Aleksandrom Georgievim /Alexander Georgiev/ i Viačeslavom Stakovim /Viacheslav Stakhov/ doveli atmosferu u koncertnoj dvorani, crkvi sv. Duha u Kotoru do usijanja. Publika je prisustvovala muzičkom klimaksu kakav se rijetko čuje na koncertima umjetničke muzike.

Pored  redovnog repertoara koji je uključivao i aranžman sonate za klavir i perkusije originalnog dijela Bele Bartoka za dva klavira, kao i kompoziciju Džon Psatasa /John Psathas/ „One Study One Summary“, zatim izvođenja  3 Ligetijeve /Gyorgy Ligeti/ etide za solo klavir, publika je imala privilegiju slušati četiri bisa među kojima su se našli atraktivni „hitovi“ u interpretaciji ovakvih umjetnika. Među tim bisevima, Martin Grubinger je svirao solo  „Planet Rudiment“ a Yuja Wang aranžman Mocartovog Turskog Marša.

Publika je nakon svake kompozicije bila na nogama i sa velikim oduševljenjem pozdravljala umjetnike čiji koncert, zajedno sa predhodnim koncertom „Muzički Titani“ gdje smo imali prilike slušati Yuju Wang i violinistu Leonidasa Kavakosa predstavlja umjetnički vrhunac ovogodišnjih Don Brankovih dana muzike. I ove večeri, organizatori su obezbijedili direktan prenos koncerta na Pjaci od Kina!

Juđa Vang počela je da uči klavir sa samo šest godina, studirala je na Centralnom muzičkom konzervatorijumu u Pekingu, a usavršavanje je nastavila u Kanadi na ljetnjem programu Univerziteta Mount Royal u Kalgariju, kao najmlađi student u istoriji te institucije. Godine 2001. postala je Stenvejev umjetnik (2001), a potom upisala prestižni filadelfijski Institut za muziku Kertis. Sarađivala je s eminentnim dirigentima kao što su Abado, Barenbojm, Dudamel, Gergijev, Tilson, Papano, Ditoa, Mehta. Postala je ambasador kulture kompanije Roleks (2009), dok svoju ljubav prema modi koristi kao „oružje“ u promjeni stavova kada je riječ o pristupu koncertnoj sali. Godine 2009. postala je eksluzivna umjetnica Izdavačke kuće Dojče Gramofon, a njen snimak s Malerovim kamernim orkestrom i maestrom Abadoom nominavan je za Nagradu Gremi.

Grubinger je profesor Univerziteta umjetnosti u Cirihu i jedan od najboljih multi-perkusionista u svijetu. Studirao je na Konzervatorijumu Brukner u Lincu i na Mocarteumu u rodnom Salcburgu i  veoma brzo je privukao pažnju nastupima na međunarodnim takmičenjima kao što su Svjetsko takmičenje za marimbu (Okaja, Japan) i Takmičenje Evropske radiodifuzne unije (Norveška). Broj djela koja se pišu za Grubingera raste iz godine u godinu, a među njima su do sada: Frozen in Time (2007), Avnera Dormana, Koncert (2007), Fridriha Cerhe, Tears of Nature (2012), Tan Duna, Speaking Drums, Petera Etveša. Tekuću sezonu obilježava koncertima u lajpciškom Gevandhausu, saradnjom sa Simfonijskim orkestrom Bavarske radiodifuzije, simfonijskim orkestrima njemačke radiodifuzije – SWR i WDR, Kamernom akademijom Potsdama, Salcburškom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Antverpena, Filharmonijskim orkestrom Radio Francuske, Drezdenskom filharmonijom, Bečkim simfoničarima.

photo credit:  Duško Miljanić