Kotorska Koncertna Sezona: Koncert dua Josifovska-ĐermanovićNakon svečanog otvaranja Kotorske Koncertne Sezone na kojem su nastupili Dmitrii Prokofiev (violončelo) i Ratimir Martinović (klavir), zatim Krakovskog dua Kalinski-Šlezer (takođe violončelo-klavir) sezona se nastavlja istim predivnim zvucima čela i klavira, ovog puta u izvođenju Irene Josifovske (violončelo) i Aleksandra Đermanovića (klavir).

Koncert je zakazan za petak, 01. mart 2019. godine, sa početkom u 18h u koncertnoj dvorani muzičke škole „Vida Matjan“ iz Kotora, crkvi sv. Duha. Ulaz je slobodan!

Mlada i talentovana Irena, dan nakon koncerta, održaće besplatne časove učenicima violončela niže muzičke škole.

IRENA JOSIFOSKA, rođena je 1996. godine u porodici muzičara. Violončelo je počela da svira sa 5 godina u klasi svoje majke prof. Judit Niderholcer Josifoski, u muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, zatim je završila studije na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Marka Miletića i trenutno je student na „Hochschule für Musik“ u Detmoldu, u Njemačkoj, u klasi prof. Ksenije Janković.
2017.godine u maju je bila najmlađi polufinalista na takmičenju “Kraljice Elizabete” u Briselu, u Belgiji.
Osvojila je oko 50 najviših nagrada i priznanja na raznim takmičenjima, kao što su međunarodna takmičenja “Dotzauer”, u Njemačkoj, „Herann“, u Češkoj republici, međunarodno takmičenje u Liezenu, Austrija, “Petar Konjović”, “Beogradski podijum mladih talenata“, “Auryn takmičenje kamerne muzike” itd. Četiri puta je bila “Laureat” i dobitnica “Specijalne nagrade međunarodnog žirija” na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije. Na velikom konkursu „Jeunesses musicales“
2015. godine, kao najmlađi učesnik, bila je finalista, dobitnik nagrade publike i više specijalnih nagrada, a 2018.godine je bila učesnik “Paulo internacionalnog konkursa” u Helsinkiju, u Finskoj. 2019.godine je dobila “Srebrnu medalju” na “Bečkom internacionalnom takmičenju”.
Dobitnica je više priznanja, kao sto su „Svetosavska nagrada“, „Pokrajinska nagrada“, „Zlatno zvonce“, nagrada “Stanojlo Rajičić” za najuspješniji koncert u sezoni 2009/2010. održan u „Galeriji SANU“ u Beogradu, Art-link Societe Generale nagrada za „Najperspektivnijeg mladog muzičkog umjetnika u 2013. godini“, pobjednica konkursa kluba “SUPERSTE” Erste banke u oblasti umjetnosti 2014.godine, nagrada “Udruženja muzičkih umetnika Srbije” za najuspješnijeg mladog umjetnika do 30 godina u 2015.godini, nagrada “Mali princ” u 2018.godini.
Ima do sada oko 550 javnih nastupa (u SAD, Engleskoj, Švajcarskoj, Italiji, Španiji, Češkoj republici, Njemačkoj, Austriji, Rumuniji, Hrvatskoj, BiH, Sloveniji, Mađarskoj itd.) od kojih su oko 100 resitali i solo nastupi uz pratnju eminentnih orkestara, kao što su: Simfonijski nacionalni orkestar Italije, Detmoldski kamerni orkestar, Jaener Philharmonie, Wurttenberg Philharmonie Reutlingen, NWD Orchester, Bremerhaven Sinfoniker,
OWL Junge Sinfoniker, Beaufort symphony orchestra, Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, Vojvođanski simfonijski orkestar, orkestar “Dušan Skovran“, Evropski omladinski CEI orkestar, Novosadski kamerni orkestar, Subotička filharmonija, Banjalučka filharmonija, Norfolk County Youth Orchestra (West road concert hall, Cambridge, Engleska), Zrenjaninski kamerni orkestar, Simfonijski orkestar RTS-a…
Učestvovala je na raznim festivalima i u više projekata, kao što su: “Rutesheim Cello Akademie”, „ISA“-International summer academy, “Moritzburg Festival Academy”(gdje je sa svojim kvartetom osvojila prvu nagradu publike na završnom koncertu), „Burgos music festival“ (prva nagrada na takmičenju festivala, u konkurenciji svih instrumenata), “Hohenstaufen festival kamerne muzike”, “Thüringer Bachwochen”,
“BEMUS”, “Čelo fest”, „Prvi balkanski festival muzike u Tivtu“, „Ljubljana Festival“, „Muzički forum“ u Trenti, Slovenija, koji drže profesori sa bečkih univerziteta i članovi orkestra „Bečka filharmonija“, orkestar „Triorca“, „A-fest“, „Šopenijada“, „EPTA“ itd.
U aprilu 2014. je izdat njen prvi CD, od strane švedske muzičke kuće „A-records“, a u septembru iste godine je izdat CD od strane “Art-link-a” i “Societe Generale” banke.
Pohađala je majstorske kurseve kod poznatih violončelista i pedagoga: David Geringas, Jens Peter Maintz, Wolfgang Emanuel Schmidt, Jerome Pernoo, Claudio Bohorquez, Wenn Sin Yang, Marc Coppey, Mineo Hayashi, Marcio Carneiro, Christian Poltera, Ištvan Varga, Stefan Popov, Aleksandar Knjazev, David Starkwether, Mark Kosower, Daniel Müller Schott, Laszlo Mező, Leonid Gorohov, Vendi Warner, Robert Nagy, Jan Vogler, Aleksei Kiseliov, Shmuel Magen…
Sarađivala je i sa eminentnim umjetnicima, kao što su: Heinrich Schiff, Hemluth Rilling, David Adorjan, Ivry Gitlis, Andrea Lieberknecht, Dag Jensen, Marie-Luise Neunecker, Johannes Meissl, Frank Braley, Jonas Viatud, Juhani LaLagerspetz, Matthias Lingenfelder, Florian Ludwig…

Svoje kompozicije su joj posvetili kompozitori Tibor Hartig, Dejan Despić, Svetozar Saša Kovačević, Aleksandar Vujić i Günter Puzberg.

Aleksandar Đermanović je pijanista trenutno na doktorskim studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu pod mentorstvom dr Doriana Leljaka. Prethodno je završio specijalističke studije u Salcburgu na Mocarteumu u klasi profesora Žak Ruviea (Jacques Rouvier) kao i master studije i prestižne studije Artist diplome na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu u klasi profesora Iana Džonsa (Ian Jones) i Dmitri Alekseeva  (Dmitri Alexeev). Tokom školovanja bio je dobitnik pune RCM stipendije (Royal College of Music), pune ABRSM stipendije, kao i podrške Lee Abbey nagrade i Henry Wood fonda. Takođe je bio stipendista Geri i Elenor Bras fonda (Gary and Eleanor Brass) i Leverhulm studentske stipendije (Leverhulme Postgraduate Studentship). Nakon studija bio je zaposlen kao asistent (Junior Fellow) na Kraljevskom koledžu nakon što mu je dodijeljena Antoni Saltmarš asistentura za klavirsku saradnju (Anthony Saltmarsh Junior Fellowship in piano accompaniment) za godinu 2015/16 i izabran je za Park Lejn umjetnika (Park Lane Artist) za 2016/17 godinu sa violinistkinjom Junsli Park (Eunsley Park).U Srbiji je završio osnovne i master studije u klasi profesora  dr Doriana Leljaka na Akademiji umestnosti u Novom Sadu gdje trenutno radi kao stručni saradnik i Isidor Bajić muzičku školu u klasi profesorke Tatjane Vukmanović nakon što je počeo da svira klavir sa 11 godina.

Aleksandar je nastupao u salama širom Evrope: Rachmaninoff sala (Moskva), u Londonu u salama poput: Royal Albert Hall, Wigmore Hall, Steinway Hall, Purcell Room u Queen Elisabeth Hall, Cadogan Hall, St. Martin’-in-the-Fields, Francuski institut (Koncert je snimao BBC3 radio), Amaryllis Flemming Concert Hall, Pump-room Hall (Bath), Assembly Hall (Tunbridge Wells), Assembly House (Norwich),  koncertnim dvoranama u Skanderborgu i Viborgu u Danskoj, u Beogradu u Velikoj Sali Kolarčeve zadužbine itd. Nastupao je sa orkestrima poput Royal Tunbridge Wells Symphony Orchestra, Youth Musicians Symphony Orchestra, City of Rochester Symphony Orchestra, Lokrian ansamblom, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom,  Simfonijskim orkestrom Akademije umetnosti kao i Kameratom Akademikom.

Osvajao je nagrade na međunarodnim i domaćim takmičenjima za solo klavir, kao kamerni muzičar i kao kompozitor poput:  2017. – Citta di San Donna di Piave (Italija) – 3. nagrada; 2015. – Sheepdrove Intercollegiate Piano Competition (Engleska) – 3. nagrada;, 2011. – Memorijal Dr Vojislav Vučković (Beograd) – 1. nagrada;, 2008. – Memorijal Isidor Bajić (Novi Sad) – 1. nagrada; 2008. – Međunarodni  festiva slavenske muzike (Moskva) – Laureat drugog stepena, jedini nagrađeni na cijelom takmičenju u svim kategorijama; 2006. – Šabac internacionalno takmičenje – 1. nagrada; 2006., 2007. i 2008. – 1. nagrada i titula Laureata na Republičkom takmičenju u Beogradu kako solistički tako i u kamernim sastavima; 2005. – Djeca kompozitori SCG – 1. nagrada.

Aleksandar je gostovao na RTS2 u emisiji Ad libitum i na RTV u emisiji Novosadske razglednice. Kao predstavnik EPTA Srbije, njegova kompozicija treba da bude izdata u Londonu od Faber Music izdavačke kuće. Kao kompozitor, učestvovao je na kursu kod Aleksandre Vrebalov i njegov duvački kvintet je premijerno izveden u Gradskoj kući grada Sombora i u galeriji Pavla Beljanskog u Novom Sadu i emitovan je na RTV radiju. Svirao je u Francuskom institutu kao jedan od 6 izabranih studenta i Kraljevskog muzičkog koledža u Londonu i Superior Akademije u Parizu na koncertu koji je sniman i prenošen od strane radija BBC3. U Londonu je nakon koncerta sa YMSO, sa dirigentom Džejms Blerom (James Blair) izdat disk od strane menadžmenta St. John’s Smith Square koncertne dvorane 2016. godine sa Prokofjevim trećim klavirskim koncertom.

2015. je nastupio kao zamijena u posljednjem momentu na koncertu sa Kraljevskim Tanbridž Vels simfonijskim orkestrom (Royal Tunbridge Wells Symphony Orchestra) izvodeći Šopenov prvi klavirski koncert sa dirigentom Nil Tomsonom (Neil Thomson)

Nedavno je nastupao na Gala otvaranju IX Memorijala Isidor Bajiću  Novom Sadu sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom i dirigentom Đanluka Marćanom (Gianluca Marciano) 1. decembra 2018. godine izvodeći treći klavirski koncert Sergeja Prokofjeva. U februaru 2019 je nastupao u regularnoj sezoni Rojal Tanbridž Velsu u Engleskoj sa RTWSO i dirigentom Nil Tomsonom izvodeći prvi klavirski koncert Johanesa Bramsa.