Kotorski festival pozorišta za đecu

 

Kotorski estival pozorista za djecu logotip

 

Kotorski Festival pozorišta za djecu, Gradsko pozorište Podgorica sa Assitej centrom Crna Gora otpočeli su rad na komadu „Kavez“, Mirjane Medojević, mlade rediteljke i dramske spisateljice. Saradnja je rezultat drugog Konkursa za najbolji dramski tekst za djecu i mlade koji se održava bijenalno. ASSITEJ Crna Gora – udruženje za razvoj pozorišta za djecu i mlade, u saradnji sa Kotorskim festivalom pozorišta za djecu – Kotor Art i Gradskim pozorištem Podgorica, svake druge godine raspisuje pomenuti konkurs s ciljem da podstakne razvoj crnogorske dramske literature za pozorište za dječiju i mladu publiku.

Komad „Kavez“ tretira nekoliko aktuelnih savremenih tema, kao što su hraniteljstvo, odnos prema romskoj djeci, njihovo izrabljivanje i trgovina ljudima. Pisan na tragu brehtovske poetike iz „Opere za tri groša“, uz povremene interakcije sa publikom i momente napetosti, ocjenjeno je da ovaj tekst predstavlja zanimljiv materijal za rediteljski i glumački rad. Autorski tim na čelu sa mladom crnogorskom rediteljkom Mirjanom Medojević, čine i Ilija Đurović (dramaturg), Lina Leković (kostimograf), Ivan Marović (kompozitor) i Gojko Berkuljan (reditelj dokumentarnog video materijala). Uloge u ovom komadu tumačiće: Jelena Simić, Dejan Đonović, Maja Šarenac, Jelica Vukčević i Zoran Vujović. Podijeljen u nekoliko faza, tokom februara, aprila i juna mjeseca, proces rada na ovoj predstavi rezultiraće premijernim izvođenjem na XXIV Kotorskom Festivalu pozorišta za djecu, u julu ove godine.

2016. je takođe godina u kojoj će po prvi put biti realizovana i Scena za mlade kao zaseban segment koji se izdvaja iz vremenskog okvira Festivala. Tri dana prije samog Festivala, ugostićemo mlade ljude iz zemlje i regiona. Tendencija je da u nekoliko narednih godina Scena za mlade preraste u festival namijenjen mladim ljudima i da se i ovaj segment, kao svojevrstan podfestival KFPD-a internacionalizuje i prepozna važnim projektom. Kotorski festival pozorišta za djecu se već povezao sa dva značajna festivala srednjoškolskog teatra iz regiona – Juventafest (Sarajevo) i Transgeneracije (Ljubljana), sa kojima će pokrenuti regionalni projekat u narednih godinu dana.

Takođe, očekuje se i izdavanje knjige “Njegoš za djecu – kako rastu veliki ljudi” u standardnom ilustrovanom obliku, ali i u interaktivnoj elektronskoj formi. Ovo je nastavak započetog izdavačkog programa Fondacije i programa prezentacije istoimene predstave u režiji Petra Pejakovića.
Kotorski Festival pozorišta za djecu održaće se od 1 – 12. jula 2016. tradicionalno, 24. godinu za redom, u Kotoru. Kotorski Festival pozorišta za djecu proglašen je za kulturni događaj od izuzetnog nacionalnog značaja od strane Ministarstva kulture Crne Gore i konstantno radi na unapređenju kulturnog života u Kotoru i Crnoj Gori, kao i na upoznavanju djece i mladih sa pozorištem.