Kotorski estival pozorista za djecu logotip

 

Kotorski Festival pozorišta za djecu, Gradsko pozorište Podgorica sa Assitej centrom Crna Gora otpočeli su rad na komadu „Kavez“, Mirjane Medojević, mlade rediteljke i dramske spisateljice. Saradnja je rezultat drugog Konkursa za najbolji dramski tekst za djecu i mlade koji se održava bijenalno. ASSITEJ Crna Gora – udruženje za razvoj pozorišta za djecu i mlade, u saradnji sa Kotorskim festivalom pozorišta za djecu – Kotor Art i Gradskim pozorištem Podgorica, svake druge godine raspisuje pomenuti konkurs s ciljem da podstakne razvoj crnogorske dramske literature za pozorište za dječiju i mladu publiku.

Komad „Kavez“ tretira nekoliko aktuelnih savremenih tema, kao što su hraniteljstvo, odnos prema romskoj djeci, njihovo izrabljivanje i trgovina ljudima. Pisan na tragu brehtovske poetike iz „Opere za tri groša“, uz povremene interakcije sa publikom i momente napetosti, ocjenjeno je da ovaj tekst predstavlja zanimljiv materijal za rediteljski i glumački rad. Autorski tim na čelu sa mladom crnogorskom rediteljkom Mirjanom Medojević, čine i Ilija Đurović (dramaturg), Lina Leković (kostimograf), Ivan Marović (kompozitor) i Gojko Berkuljan (reditelj dokumentarnog video materijala). Uloge u ovom komadu tumačiće: Jelena Simić, Dejan Đonović, Maja Šarenac, Jelica Vukčević i Zoran Vujović. Podijeljen u nekoliko faza, tokom februara, aprila i juna mjeseca, proces rada na ovoj predstavi rezultiraće premijernim izvođenjem na XXIV Kotorskom Festivalu pozorišta za djecu, u julu ove godine.

2016. je takođe godina u kojoj će po prvi put biti realizovana i Scena za mlade kao zaseban segment koji se izdvaja iz vremenskog okvira Festivala. Tri dana prije samog Festivala, ugostićemo mlade ljude iz zemlje i regiona. Tendencija je da u nekoliko narednih godina Scena za mlade preraste u festival namijenjen mladim ljudima i da se i ovaj segment, kao svojevrstan podfestival KFPD-a internacionalizuje i prepozna važnim projektom. Kotorski festival pozorišta za djecu se već povezao sa dva značajna festivala srednjoškolskog teatra iz regiona – Juventafest (Sarajevo) i Transgeneracije (Ljubljana), sa kojima će pokrenuti regionalni projekat u narednih godinu dana.

Takođe, očekuje se i izdavanje knjige “Njegoš za djecu – kako rastu veliki ljudi” u standardnom ilustrovanom obliku, ali i u interaktivnoj elektronskoj formi. Ovo je nastavak započetog izdavačkog programa Fondacije i programa prezentacije istoimene predstave u režiji Petra Pejakovića.
Kotorski Festival pozorišta za djecu održaće se od 1 – 12. jula 2016. tradicionalno, 24. godinu za redom, u Kotoru. Kotorski Festival pozorišta za djecu proglašen je za kulturni događaj od izuzetnog nacionalnog značaja od strane Ministarstva kulture Crne Gore i konstantno radi na unapređenju kulturnog života u Kotoru i Crnoj Gori, kao i na upoznavanju djece i mladih sa pozorištem.

 

 

 

Tagovi: , , ,

 
 

Kalendar

June 2019
M T W T F S S
« May    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930