Kotorski festival pozorišta za djecu

 

 

Kotorski festival pozorišta za djecu ove godine se realizuje po 26. put. Pokrovitelji ovog izdanja su Opština Kotor i Ministarstvo kulture Crne Gore, zlatni sponzor je TO Kotor, a suorganizator je Kulturni centar “Nikola Đurković”.


Festivalski segmenti su:
– pozorišni program (18 predstava za djecu, 12 u takmičarskom i 6 u revijalnom programu);
– književni program (promocija zbirke pjesama “Trema” Dejana Đonovića – izdavač Fondacija KFPD, promocija zbirke priča “Sve je u redu” Jasminke Petrović, promocija knjige “Zovu me Čupa”Nataše Nelević i promocija književnog stvaralaštva Uroša Petrovića);
-scena za mlade (8 predstava);
– edukativno-teorijski program (3 glumačke radionice za mlade, 2 psihološke radionice za roditelje, 6 umjetničkih radionica za djecu, 7 muzičkih radionica za djecu i mlade);
-dječije scensko stvaralaštvo (19 muzičko-plesno-dramskih programa);
-muzički program u saradnji sa Festivalom gudača (7 koncerata);
– likovni program (10 umjetničkih instalacija);
Svakog dana realizovaće se razgovori o predstavama i animacioni program.
1279 učesnika dolazi iz 29 zemalja.
O nagradama će odlučivati stručni žiri (Kristina Obradović – glumica, Lidija Dedović – pozorišna rediteljka i Nataša Nelević – pozorišna kritičarka), žiri grada Kotora i dječiji žiri.
Tokom festivala biće angažovano 120 volontera.

 

 

Povodom održavanja 26. Kotorskog festivala pozorišta za djecu održana je press konferencija na kojoj su o organizaciji festivala govorili gđa Jelena Vukasović sekretarka za kulturu Opštine Kotor, gđa Ana Nives Radović direktorka TO Kotor, gđa Marija Bernard direktorka Kulturnog centra “Nikola Đurković” i gdin Petar Pejaković direktor Fondacije Kotorski festival pozorišta za djecu.

Sekretarka Vukasović je izjavila da je Kotorski festival pozorišta za djecu na ponos osnivaču Opštini Kotor i da je Opština spremna da pruži vjetar u leđa ovako značajnoj manifestaciji koja se i ove godine realizuje u sklopu Međunarodnog festivala Kotor Art čije se parole poklapaju (“Stavi prst u more i bićeš spojen sa cijelim svijetom” i “Put oko svijeta”) Opština će ove godine izdvojiti 140,000 eura za KFPD što je do sada najveći iznos koji je opredijeljen od strane Opštine za ovu manifestaciju. Vukasovićeva je takođe navela da smatra da je KFPD jedno srce od festivala i da je u pitanju jedna od najznačajnijih manifestacije u Crnoj Gori.

Gđa Ana Nives Radović navela je da je TO Kotor osim dosadašnje podrške ove godine odlučila i finansijski da podrži Festival i postane zlatni sponzor između ostalog zbog rekordnog broja umjetnika i zemalja iz kojih dolaze. Istakla je da će podrška iz godine u godinu samo rasti jer ovo nije obično sponzorstvo već početak jedne ozbiljne i dugoročne saradnje. TO Kotor prepoznaje potencijal grada Kotora da postane grad djeteta, a ovaj festival je osnova i oslonac za dobijanje takvog statusa. Želimo da sva djeca svijeta osjećaju da su dobrodošla na ovoj destinaciji.

Direktorka suorganizatora festivala KC “Nikola Đurković”, gđa Marija Bernard, navela je da KC stavlja sve svoje ljudske i prostorne kapacitete u cilju što bolje i kvalitetnije realizacije svih programa festivala. Uloženo je 100,000 eura u Ljetnju pozornicu i napokon će djeca moći da uživaju u novom i modernom gledalištu i rekonstruisanoj sceni. Bernardova je naglasila da je izuzetno raduje što će KFPD biti zatvoren predstavom “Cvrčak i mrav” koja je koprodukcija KC “Nikola Đurković”. Za kraj direktorka je pozvala sve roditelje da dovedu djecu u Kotor jer će od 1. do 12. jula Kotor zaista biti grad djeteta.

Direktor Fondacije gdin Pejaković zahvalio je svima na podršci i naglasio da je lijepo vidjeti da se svi raduju festivalu i rade sa radošću i ljubavi. Naveo je da će u sklopu pozorišnog programa djeca moći da pogledaju 18 predstava i da je u pitanju kvalitetna selekcija, posebno iz regiona. Festival će otvoriti Pozorište “Boško Buha” sa predstavom “Pepeljuga”. Osim pozorišnog programa gledaoci će uživati u brojnim programima po trgovima i pjacama. Moto ovogodišnjeg festivala je “Put oko svijeta” i to je nešto čemu težimo i ka čemu idemo, ponosni smo što tokom 12 festivalskih dana možete da stojite u Kotoru, a da se svijet vrti oko vas. Ove godine imamo 29 zemalja učesnica od Kine i Japana, preko Izraela i Irana, kroz cijelu Evropu, pa sve do Južne Amerike. Pejaković je govorio o značaju umjetnosti za djecu i posvećenosti djeci i pomenuo staru parolu UNICEFA “Ko se okrene djeci okrene se budućnosti” i podsjetio da se moramo iznova i iznova vraćati na tu parolu kako ne bi zaboravili kolika je naša odgovornost.