Kotorski festival pozorišta za djecu – Dvije predstave za Svjetski dan pozorišta za djecu

 

 

Kotorski festival pozorišta za djecu kao najznačajnija kulturna manifestacija za djecu u Crnoj Gori obilježiće ove godine 20. mart – Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade sa dvije predstave.

U slavu značajnog datuma za teatarsko stvaralaštvo namijenjeno najmlađoj publici u utorak 20. marta 2018. g. u 12.00h na sceni Crnogorskog narodnog pozorišta odigraće se predstava Kako rastu veliki ljudi – Njegoš za djecu (produkcija Kotorskog festivala pozorišta za djecu), a u 18.00h sati u velikoj sali Kulturnog centra “Nikola Đurković” biće odigrana predstava Mali princ ( produkcija Hercegnovskoj pozorišta).

Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade proslavlja se 20. marta širom planete. Na ovaj dan treba da podsjetimo starije o značaju odlaska djece u pozorište, a djeci iznova pokažemo magiju i maštu na sceni. Djeca se kroz pozorište edukuju, upoznaju, interesuju za najrazličitije pojmove i sa glumcima putuju svoj put oko svijeta. Na najznačajniji dan za pozorište posvećeno djeci i mladima treba da se smijemo, učimo o pozorištu i maštamo o boljoj budućnosti igre na daskama, sa lutkama i pajacima. Prije početka predstava pročitaćemo ovogodišnju poruku ambasadora ASSITEJ-a posvećenu djeci i roditeljima.

Kotorski festival pozorišta za djecu ove godine od 1. do 12. jula imaće svoje XXVI izdanje. Konkurs za učesnike glavnog pozorišnog programa je nedavno završen i rezultati selekcije će ubrzo biti poznati. Konkurs za prateće programe je još uvijek u toku. Osim dvanaest festivalskih dana bogatih ne samo pozorišnim već i muzičkim, likovnim, književnim, ekološkim, edukativnim i teorijskim programima za djecu i mlade, Festival razvija samostalnu produkciju kao i brojne programe tokom cijele godina kojima želi da podstakne razvoj pozorišnog stvaralaštva za djecu i mlade u Crnoj Gori, razvoj publike i profesionalni razvoj stvaralaca u ovoj oblasti.

KAKO RASTU VELIKI LJUDI

-Njegoš za djecu-

*preporučeni uzrast: 6+

Režija: Petar Pejaković

Igraju: Milivoje Obradović i Slaviša Grubiša

Scenografija:  Goran Moškov i Tamara Branković

Kostimografija: Zorana Mia Radović

Dizajn svjetla: Stevo Bardak

Dizajn plakata: Martina Kordić

Tehnika: Stevo Bardak i Radovan Vujović

Organizacija: Milivoje Lakić

                       Marija Backović

Riječ  je o autorskom projektu reditelja Petra  Pejakovića, predstavi „Njegoš za djecu“ – Kako rastu veliki ljudi. Cilj ovog projekta je edukacija mladih generacija i upoznavanje sa najranijim periodom života jedne od najznačajnijih istorijskih ličnosti Crne Gore i najvećeg crnogorskog pisca Petra II Petrovića Njegoša. 

Ovaj zanimljivi prikaz bavi se Njegoševim djetinjstvom, od rodjenja do trenutka kada postaje vladar Crne Gore. Predstava se bavi pitanjem kako u maloj zemlji, u malom mjestu, skučen velikim brdima, izraste veliki čovjek širokog uma. Šta je to što čovjek treba pronaći da bi postao tako veliki?

 

MALI PRINC

Režiju potpisuje Predrag Todorović, uloge tumače Zoran Trojanović, Zorica Cvitković, Lidija Petrone, Aleksander Saša Vidić, Milovan Mićo Lalović, Rina Nedović, Marija Samardžić, Feliks Petrone, Radovan Milović
MALI PRINC Antoana De Sent Egziperija je vječna priča svih generacija, bajka za odrasle i o odrastanju, o usamljenosti, ljubavi i odgovornosti. „Mali princ“ je u većini zemalja regiona dio školske lektire, a kao fantastična novela pisana za djecu postala je kultna knjiga među odraslima cijelog svijeta.
Predstava koja se dugo njeguje u repertoaru Hercegnovskog pozorišta doslijedno priča Egziperijevu priču.