Kotorski festival pozorišta za djecu – Predstava „Izgubljene stvari“

 

 

 

Kotor, 7. jul 2017.

Kako bi izgledalo kada bi vas glumci uveli u šator i tu odigrali predstavu? To se desilo sedmog dana Kotorskog festivala pozorišta za djecu! Drugi put na ovogodišnjem festivalu nastupio je Teater Tortoise in a Nutshell (Škotska – Ujedinjeno Kraljestvo), pod nazivom IZGUBLJENE STVARI.

Možda smo se nekad pitali, gdje završavaju izgubljene stvari koje kao da su nestale sa lica zemlje? Šta bi se desilo kada bismo se i sami izgubili? Dječak, malena lutka (kojom upravlja Alex Bird), dospjeva u ovaj zastrašujući svijet, i tu pronalazi: ključeve od auta, vjenčano prstenje, misterioznu djevojčicu (kojom upravlja Arran Howie) koja pravi neobičnu mašinu – robota. Isto kao što nepranirano izgubimo stvari, tako se dešava i da neplanirano pronađemo stvari za koje nijesmo znali da ih tražimo. Dirljiva priča o dječaku i djevojčici koji su izgubljeni i neshvaćeni u svijetu odraslih, ali nalaze smisao i ljubav jedno sa drugim.

 

 

Druga predstava sinoć odigrana, iako ne premijerno, i ne u takmičarskoj selekciji, oduševila je i najmlađu publiku, i onu malo/mnogo stariju! Izvedena je predstava KINEZ, nastala koprodukciji Gradskog pozorišta Podgorica, Kotorskog festivala pozorišta za djecu i Kulturnog centra Nikola Đurković, po tekstu Maje Todorović, u režiji Anje Suše. Rediteljka navodi da predstava dotiče mnoge neuralgične tačke naših (post)tranzicionih trauma, čije su najveće žrtve djeca koja su junaci ove priče. Iako su teme ljubav, prijateljstvo, mašta, glavni junaci smješteni su u mjestu i vremenu (Jugoslavija, devedesetih) surovih predrasuda i neuvažavanja drugog/drugačijeg, naročito slabijeg. Izvrsna gluma kroz ispovjesti Jelene Simić, Gorana Slavića i Emira Ćatovića, uspjela je publici da dočara kako se “svijet odraslih”- ratovi, nacionalizam, ideologije, reflektuje na djecu, koja nesvjesno usvajaju njihove riječi i stavove, iako se neiskvareno i navino nose sa njima, dok su još mali. Tragičnu notu izvođenju dao je dječiji hor Zvijezdice, koji u početku predstave s tugom pjeva dječije pjesme, da bi na kraju u društvu poremećenih vrijednosti, pjevali ništa drugo do – Cecu Ražnatović, kao pozadinu priče o selidbama, uzgajanju mržnje, ratovima, gubljenju dragih osoba, itd.

 

 

Juče su na festivalu nastupali i JPU Radost, na sceni za mlade bio je postavljen Fasbinderov komad ŽABAR, Dramskog studija Prazan Prostor iz Podgorice. Na VII Festivalu gudača izveden je koncert RASPJEVANE VIOLINE.

Danas će u glavnom programu biti izvedene predstave BAŠTA MOGUĆEG (18.00/20.00h, Kulturni centar) teatra Benoa Slikat iz Francuske i predstava nastala po dokumentarnoj priči Kristijane F. – MI DJECA SA STANICE ZOO (21.30h, Ljetnja pozornica) u izvođenju Gradskog pozorišta Podgorica.

U pratećem programu su:

ZAŠTO BATINE NE? (12.00h, Kulturni centar) – Radionica za roditelje u saradnji sa Centrom za uzajamno vaspitanje VidiMe.

HATE FREE SCHOOL (19.30h,  Pjaca od kina) – Pozorišna trupa đaka O.Š. Orjenski bataljon, NVU Urban Nova i NVO Omladinski Kulturni Centar Herceg Novi.

KUĆI (20.30h, Pjaca od kina) – Amatersko pozorište Janićije Popović, Gračanica, Kosovo.

ROĐENDANSKA ŽURKA (21.00h, Trg od oružja) – Studio za moderan ples, balet i mažoretke Alisa iz Kotora.

ČAROBNO ČELO (21.00h, Muzej grada Perasta) – VII Festival gudača.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 2 =